Dolar 33,9762
Euro 37,6709
Altın 2.725,36
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 33 °C
Hafif Yağmurlu

Günün Kitabı Sergüzeşt | Samipaşazade Sezai

Günün Kitabı Sergüzeşt | Samipaşazade Sezai

Kitap değerlendirme Yazarı: Yazar Gülten Türkel

 Lise yıllarında okuduğum ve tekrar okuma gereği hissettiğim bu kitap, çok akıcı ve çok güzel bir eser. Kısa bir roman.

 Roman kahramanı Kafkasya’dan getirilerek köle, ardından cariye olacak şekilde satılan 9 yaşındaki Dilber. Dilber adını satıldığı evin sahibi koyar. Dilber’e yaşından ağır işler yaptırılır. Çocukluğunu yaşayamaz Dilber. Büyüyüp de  güzelleşince başa dert olacağı düşünülerek başka bir eve, Asaf Bey’e satılır. Orada biraz  sevgiyi tadar ama bu da ona çok görülür. Evin genç  beyi Celal Bey’den kaçırılarak Mısır’a cariye olarak satılır. Kötü kaderi onun peşini bırakmaz. Allah çirkin şansı versin denir ya. Güzel Dilber’in şansı hiç olmamıştır. Oldukça duygusal bir kitap. Okumakta geç kalmayın derim.

 

 KİTAP TANITIM BÜLTENİ | SAY YAYINLARI

 Türk Edebiyatında modern anlamda kısa öykünün de kurucusu sayılan Samipaşazade Sezai, Sergüzeşt adlı romanında Tanzimat döneminde Kafkasya’dan kaçırılarak İstanbul’a getirilip satılan bir kızın yaşamını anlatır. İlk satıldığı evin hanımı tarafından Dilber adı verilen kız, hor görüldüğü, ezildiği için o evden kaçar; ancak yeniden eski sahiplerine verilir; yaşamı boyunca birkaç kez esir olarak satılır. Farklı evlerde farklı yaşam biçimleri içinde Dilber’in başından geçenlerin işlendiği Sergüzeşt, Tanzimat edebiyatının romantizminden gerçekçiliğe yöneldiği dönemde yazılmıştır. Bu nedenle her iki akıma has dil ve biçem özelliklerini yansıtır.

“İlk dönem romanlarımız içinde kurgusu ve anlatımıyla bir aşama kabul edilen romanlardan biri de Sergüzeşt’tir. Türk romanında metin üzerinden çözümleyici eleştiri anlayışının ilk örneğini veren Mizancı Murad, yayımlanır yayımlanmaz Sergüzeşt için kaleme aldığı değerlendirme yazısında, romanın en çarpıcı yönünün yapı bütünlüğü olduğunu söyler. Devrin hastalığı olan konu dışına çıkmak zaafı yoktur burada. Daha da önemlisi, yazarın romanı kendisini yansıtan bir ayna olarak değil, bir mimar/mühendisin inşa ettiği bina gibi kurmuş olmasıdır. Yazarı metnin dışında tutmak isteyen bu anlayış Türk romanı için önemli bir adımdır.”

 

Yayın Tarihi: 14.03.2019

ISBN:  9789754686395

Dil:     TÜRKÇE

Sayfa Sayısı: 140

 

….

 

Gülten Türkel
Gülten Türkel kimdir? Edebiyatçı yazar Gülten TÜRKEL: Asıl mesleğim Veteriner Hekimlik. Her hekim gibi tüm canlıların yaşamaları için uğraş veren yaşamlarıyla da insanından tutun da karıncasına kadar doğayı şenlendirmelerinden mutluluk duyan bir insanım.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.