Günün Kitabı | Modern Türkiye’nin Doğuşu | Bernard Lewis
Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen
Modern Türkiye’nin Doğuşu yakın tarih ve siyasetle ilgilenen insanların okuması zorunlu bir kitap.
Kitap olabildiğince objektif bir tutum gözetilerek hazırlanmış.
Kitabı okurken yenidünyaya devleti yönetenler açısından nasıl bir hazırlıksız yakalandığımızı, başımıza gelen türlü meselelere karşı çaresizlikler içinde bocaladığımızı görmenin ıstırabını duymamak mümkün değil.
Ama geçmişten kaynaklanan, güçlü imparatorluk olmanın verdiği konfor alanının verdiği rahatlığın nasıl bir çöküş getirdiğini görmenin hüznü boğuyor insanı.
Yönetenler böylesi bir çaresizlik içinde kıvranırken milletin kaderini değiştirecek asker ve aydınların varlığı ise millete kurtuluş reçetesi olduğunu da müşahede etmek bir o kadar umudun diri tutulmasına vesile olmuş.
Türlü badireleri atlatarak Modern devletin karanlıkları yırtarak milletin aydınlık sabahlara uyanması yüzyılımızın en büyük müjdesi olmuş.
Kitaptan: “Bağımsız bir devlet olarak kalan Türkiye’de aceleci ve enerjik reformcular, imparatorluk otoritelerinin çoğunun ihtiyatlı muhafazakârlığıyla göze çarpar bir zıtlık hali de reformlarını insafsızlık ve acelecilik ile yürüttüler.
Gerçekte, yıkmayı kurmaktan daha iyi yapmış görünüyorlar.
Batılılaştırıcı yeniliklerin çok kez sathi ve süreksiz olduğu görüldüğü halde, eski toplumsal bağ ve yükümlülükler sistemini yıkmaları kesin idi.
Batı gücünün yalnız ticari ve diplomatik baskılarıyla karşılaşmış olan Türkiye’de, koloni rejimlerinin getirdiği imparatorluk barışının telafi edici avantajları da -güvenlik,birlik,maddi ilerleme, yeterli ve dürüst hükümet, yetişmiş ve modern memur sınıfının teşekkülü- yoktu.
Onların karşılaştığı emperyalizm, ne kararlı ve düzenli hükümet kuracak, ne de buna müsade edecek olan, sorumsuz bir müdahale emperyalizmi idi.”
Modern Cumhuriyeti kuran kadro elbette büyük riskler aldı ve topluma yabancı gelecek ve hemen kolayca ikna olacağı bir tercih olmayacaktı.
Öyle de oldu.
Ama modern Türkiye buna rağmen yoluna devam etmektedir.
“Türklerin tarihe karşı giriştikleri yarış…”
Ünlü otorite Bernard Lewis’in Türklerin son 250 yıldaki tüm çağdaşlaşma çabalarını tek bir ciltte detaylarıyla anlatıp yorumlayan klasik eseri, yazar tarafından güncellenmiş orijinal III. edisyondan çevirisiyle günümüz Türkçesinde.
Princeton Üniversitesi Yakındoğu Etüdleri profesörü Bernard Lewis, bu güncellenmiş klasik kaynak kitabında Türklerin son 250 yıldaki çağdaşlaşma serüvenini geniş bir kaynakçaya dayanarak yetkinlikle yorumluyor.
Türk milletinin bin yıl önce Çin’den vazgeçip İslamiyet’e yöneldiğinde başlamış olan batıya doğru yürüyüş, şimdi İslamî mirasın büyük bir bölümünden vazgeçerek Avrupa’ya yönelmiş ve yönetimde, toplumda ve kültürde Avrupaî yaşam tarzını benimseyip hayata geçirmek üzere kesiksiz, kararlı bir çabayı doğurmuştur.
Daha önce Türkçede yayınlanmamış güncel yeni ek bölümde Lewis, eserin ilk yayınlandığı 1961 yılından bu yana geçen 47 yıldaki gelişmeleri; Soğuk Savaş döneminin sona erişi, Türkiye’nin NATO üyeliği, Avrupa Birliği adaylığı ve Ortadoğu’daki ABD politikalarına reaksiyonlarını Radikal İslam tehdidini de göz ardı etmeden sunmaktadır.
Modern Türkiye’nin Doğuşu konunun duayeninden, son 250 yılımızı; Osmanlı İmparatorluğunun duraklama döneminden itibaren Türk çağdaşlaşma tarihini, Cumhuriyetin ilk ve engebeli yıllarını anlamlandırmak için başvurulabilecek güncellenmiş ve önemli bir kaynaktır.
KİTAP YURDU | ARKADAŞ YAYINLARI | TANITIM BÜLTENİNDEN
Çevirmen: Babür Turna
Yayın Tarihi: 16.11.2015
Orijinal Adı: The Emergence of Modern Turkey
ISBN: 9789755095547
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 728
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 14 x 21.5 cm