Günün Kitabı | Kitap Tamircisi | Ömür Kurt
Kitap değerlendirme yazar: Ali İhsan Dilmen
Çocuk Edebiyatı içinde kendisine yer bulacak bir hikâye kitabı.
Kitapta yer alan hikâyeler Kitap Tamircisi Muhsin Dede’nin tamire getirilen kitabın yıpranmış sayfaları arasından arkeolog titizliğiyle çıkarılarak okurla buluşmasını anlatıyor.
Ve yaşlı bir kitap tamircisinin hayatından bir kesit üzerine kurgulanmış..
Hikaye çocuklara, tabiat sevgisi, çevremiz ve tabiat diye kabaca tanımlayıverdiğimiz içinde; dağlar, dereler, ağaçlar, mevsimler, her biri birbirinden farklı hayvanlar ve tabiî ki yaşlısı, genci, yetişkini çocuğu, kadını ve erkeğiyle biz insanlar, yaşadığımız mekanlar, boşalan köyler, kalabalıklaşan şehirler, hatıralarımız, özlemlerimiz, emellerimiz, korumak istediklerimiz, gözden çıkardıklarımız, sonraya ertelediklerimiz, acele ettiklerimiz çocukluğumuz, gençliğimiz, geçmişimiz geleceğimizi içinde muhafaza eden hayatımız..
Tamire getirilen kitap metaforu üzerinden ve kitapta yer alan hikayelerde anlatıldığını, okurun hikayeleri okurken kendini bulacağı şekilde kaleme alınmış..
Kitap metaforu üzerinden her gün biraz daha tahrip ettiğimiz tabiat anlatılmış..
Kitaptan, “Sürüklenen Kütük hikayesi okuyan Muhsin Dede:’Bu hikayeyi, Mezapotamya’yı sulayan ulu nehrin kıyısındaki köyde dinledim.’Ahlatlı Belturan.
Sayfayı yavaşça kaldırıp çevirince karşısına bir resim çıktı.
Bu bir kütük resmiydi.
Dalgalı bir ırmağın içine resmedilmişti ve üzerine bir yaprak çizilmişti.
Resmin altında, ‘Nereden çıktın yola, nereye varacaksın?’
Muhsin Dede gülümsedi.
‘Her insan gibi ben de çıktığım yola çıktığımda yalnızdım. Sonra kalabalıklara karıştım. Zaman beni yordu, kabuğuma çekildim.’ dedi ve ekledi:
‘Herkesin bir hayatı, her hayatın bir yolu var. Her yol başka, her yol uzun, her yol değerli.’
Kitabın sorduğu bu soru ona hayatını düşündürmüştü. Mutlu muydu? Yaşadığı hayatı sevmiş miydi?
‘Aslına bakarsan’ dedi, ‘çok gereksiz şeyleri de dert edindim şu hayatta. Büyüklerim hep ‘Ciddi ol,’ dediği için az gülümsedim ve en sevdiğim elbiselerim eskimesin diye onları sadece bayramlarda giydim. Şimdi gülümsemek için sebepler arıyorum ve en sevdiğim giysilerim de artık bedenime uymuyorlar.'”
***
Yazar Ömür Kurt 2017 yılında Gülten Dayıoğlu Çocuk ve Gençlik Edebiyat ödülünü almıştır.
Yazar Notu: İstanbul Süleymaniye Kütüphanesi’nin bünyesinde 1962 yılında kurulan Kitap Hastalıkları Hastanesi’nden emekli olan Muhsin Dede’ye bir gün fena hâlde dağılmış el yazması bir kitap getirirler. Kitabı tamir ettikçe birbirinden özel öykülerle, haritalarla ve geçmişe ait notlarla karşılaşan yaşlı tamirci, kendini bir anda kitapla konuşurken bulur. Kitabı tamir ettikçe de eşilen dağların, kurutulan derelerin, kesilen ağaçların, kirlenen denizlerin, betonlaşan şehirlerin de iyileşeceğine inanmaya başlar.
KİTAP TANITIM BÜLTENİ | DOĞAN EGMONT ÇOCUK KİTAPLARI
Kitap Hastalıkları Hastanesi’nden emekli olan Muhsin Dede’ye bir gün fena hâlde dağılmış el yazması bir kitap getirirler. Kitabı tamir ettikçe birbirinden özel öykülerle, haritalarla ve geçmişe ait notlarla karşılaşan yaşlı tamirci, kendini bir anda kitapla konuşurken bulur. Kitabı tamir ettikçe de eşilen dağların, kurutulan derelerin, kesilen ağaçların, kirlenen denizlerin, betonlaşan şehirlerin de iyileşeceğine inanmaya başlar.
“Biliyor musun? Şimdiki şehirler de tıpkı senin gibi darmadağın. Her yerde soğuk yüzlü binalar var. Ağaçları, hayvanları, hatta insanları bile görebilmek çok güç artık. Şehirler büyüdükçe insanlar küçüldü.”
Ömür Kurt bu kitapta gerçekle masalı buluştururken, Türkçenin zenginliğinden yararlanıyor, edebiyatımıza yeni bir soluk getiriyor.
***
Yayın Tarihi: 17.09.2021
ISBN: 9786050986921
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 96
…