ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Kahraman Ferdinand | Sibel Unur Özdemir

18.01.2022
601
A+
A-
Günün Kitabı | Kahraman Ferdinand | Sibel Unur Özdemir

Sevgili okurlarım, bilmem hatırlar mısınız? 2018 yılında Kurban Bayramını kutladığımız zaman içerisinde adından sıkça bahsedilen bir boğa vardı. Bayramın birinci günü Rize’nin İyidere ilçesindeki bir hayvan pazarından kaçmış, azgın sularla boğuşmuş, yaralanmış, yorgun düşmüş ve bayramın dördüncü günü Trabzon’un Sürmene ilçesi sahilinde bulunmuştu. Sonrasında ise değerli sanatçılarımızdan Haluk Levent boğanın peşine düşerek onu sahiplenmiş ve adını Ferdinand koymuştu.

İşte ta bundan üç sene önce atıldı Kahraman Ferdinand’ın temelleri.

Sevgili İnci Gürbüzatik’in kitabınönsözünde bahsettiği gibi  “işte tam yazılıp ders çıkartılacak bir hikâye”ydi Ferdinand’ın öyküsü. Gürbüzatik’in sosyal medyadan seslenişini önce Dürsaliye Şahan duydu sonrada içinde benim de bulunduğum yirmi bir yazar arkadaşım.

İşin içinde bir kişi olarak, ortak kitap çıkarmanın hiç de kolay olmadığını biliyorum. Konunun ilgili kişilere duyurulması, öykülerin toplanması, defalarca gözden geçirilmesi, yayın aşamasına ulaşılması ve daha pek çok prosedürün yerine getirilmesi gerekmektedir. Zor da olsa azmimiz ve sabrımızla bu zorlu süreci aştık ve 2021’in son günlerinde kitabımız Kahraman Ferdinand’ın basıldığı ve edebiyat dünyasına adım attığı haberini aldık. Mutluluğumuz, heyecanımız görülmeye değerdi.

Kahraman Ferdinand, yirmi iki yazarın kaleme aldığı yirmi iki farklı öyküden oluşuyor. Kitabı okurken öykülerin, haberlere konu olan bir boğanın asi ve cesur ruhunun bize ilham verişini ve diğer hayvan dostlarımızın da sesi olduğumuzu göreceksiniz. Diyeceğim odur ki bizler aslında Ferdinand’ın ve yeryüzündeki tüm canlıların dili olduk öykülerimizle. Kitabımızı ‘doğaya ve barışa’ ithaf etmemiz bu nedenledir.

Ne yazık ki son günlerde hayvanlara karşı acımasızca, insafsızca ve vicdansızca yapılan eziyet ve yaralamaların yer aldığı haberlerle karşılaşıyoruz. Oysa Allah’ın yarattığı tüm canlılara karşı sevgi, merhamet ve şefkat göstermeliyiz. Bu, bizlerin insani sorumluluğudur. Dünyayı paylaştığımız hayvan dostlarımızın yaşam haklarına saygı duymalı,  yaşam alanlarını korumalıyız. Hayvan dostlarımız değil mi tarihin akışı içerisinde insanlara hizmet eden, yeri geldiğinde onlara doğal afetlerden haberdar eden, koruyan? Tüm hayvanların ekosistem içerisinde önemli bir yeri olduğu yadsınamaz. Bizler bu bilinçle hareket ederek yazdık öykülerimizi. Ve Kahraman Ferdinand ile yeryüzündeki her canlının hakkına ve özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini haykırdık satırlarımızdan.

Kitabı oluşturan öyküler İnci Gürbüzatik ve Dürsaliye Şahan tarafından derlendi. Dionysus Yayınları’ndan çıkan kitabın kapak tasarımı S. Deniz Akıncı’ya ait. İllüstrasyonda Özlem Meriç Akıncı, kapak resminde Ali Özgür imzası var. Yirmi iki farklı yazarın kaleminden oluşan kitap 148 sayfa. Öyküler sade, akıcı ve anlaşılır.

Kitabı derleyen yazarlarımızdan Dürsaliye Şahan “Ferdinandlar yalnız değildir.” derken, İnci Gürbüzatik ise düşüncelerini “Bir olayı öyküleştirmek onu unutulmaktan kurtarır. Öykü, olay ve kahramanını ölümsüz kılar, belgeler çünkü. Öykülerimiz tarihe gereken notu düşmüştür artık.” şeklinde ifade etmektedir.

Gelin şimdi de hangi yazarlarımızın hangi öyküleri ile Kahraman Ferdinand’a hayat verdiklerini hep beraber görelim.

Atiye GünerTümüklü / Üç Boyutlu Resim (Dara)

Aycan Saraçoğlu / Altın Top

Cemil Uslu / Benim Dostlarım

Dürsaliye Şahan / Aynı

Güler Kalem / Avaz

Gülsüm Öz / Hepimizin Değil mi ki Bu Dünya?

Handan Ünlü Haktanır / Haydar

Hatice Dökmen / Sabah Her Şeye Gebe

İnci Gürbüzatik / Yenilmez

Kazım Altan / Mavri

Leyla Serpil / Kaç Dana Kaç

Muhsin Boz / Henüz Yedi Aylıkken

Münevver İzgi / Çıksa Sesim

Nilgün Çelik / Masalların Kahramanı

Sibel Unur Özdemir / Sarıkız

Sıla Ayman / Ve Çok Dalgalıydı Karadeniz

Şükran Günay / Özgürlük

Süreyya Köle / Ferdinand Bir Özgürlük Masalı

Tuncay Bilecen / Hanım

Yasemin Coşkan / Ve Özgürlük

Zafer Doruk / Kedi, Sinek ve Komiser

Zeynep Alanç / Karakulak Yavrusunun İnsanla Tanışması

Ferdinandların yaşam savaşına, özgürlük mücadelesine ve kurtuluşuna sözümüzdür öykülerimiz. Değerli okurlar, sizler de öykülerimizi okuyarak nice Ferdinanadlara ses olun, nefes olun, can olun.

 

NOT: Kahraman Ferdinand’a internetteki kitap siteleri (kitap yurdu vb.) üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.