Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Gölgeye Övgü | Juniçiro Tanizaki

10.06.2020
1.125
A+
A-
Günün Kitabı | Gölgeye Övgü | Juniçiro Tanizaki

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu

Bu güzeller güzeli kitaba deneme denebilir. İlk anda gölgenin estetiği üzerine yazılmış bir deneme gibi gözükebilir. Metne biraz daldığınızda, Doğu Estetiği ile Batı Esteti(ksizli)ği arasında bir karşılaştırmayı da içerdiğini görürsünüz. Batılılar pırıltı, parlaklık ve boyaya düşkünken, Doğuluların gölgeyi, matlığı, sadeliği sevdiğini, ciladan ziyade özü önemsediğini her zamanki sade şiirsel diliyle tatlı tatlı anlatan yazara, daha önce okuduysanız bir kez daha, okumadıysanız ilk kez derinden hayran olabilirsiniz. Gölgelerden keyif almayan Batılılara karşı, karanlıkta güzellik arayıp bulan Doğululardan taraf olabilirsiniz yazar gibi. Ve ayni zamanda bunun ardındaki felsefeyi de anlayabilirsiniz. Yani, içinde bulundukları şartlardan hoşlanmayı amaçlayıp, elindekilerle mutlu olmayı seçen, ışık azsa azdır diyerek karanlığın içindeki doğal güzelliği keşfeden Doğuluların Zen ruhunu bir parça keşfedebilirsiniz.

Bu kitabı okuduktan sonra, güzelliği gölgelerin desenlerinde, ışık ve karanlıkta, birinin diğeri üzerinde yarattığında bulabilirsiniz. Eğer gölgeler olmasaydı, güzelliğin de olmayacağının farkına varabilirsiniz.
Sadeliğe, sağlamlığa, gölgeye, loşluğa, hatta belki kusurluluğa, zerafete, öze olan derin bağlılık ve hayranlık, mutfak araç gereçleriyle, banyo döşemeleriyle, Japon evi dizaynıyla, kağıtlarla ve hatta Japon tuvaletleriyle örneklendiriliyor kitapta ve okuru da aynı arayışa davet ediyor: Gölgede, kusurda ve bunların ikisini de “an”da zerafet arama arayışına.

Tanizaki ve Gölgeye Övgü iyi ki var.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.