Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Ekmeğimi Kazanırken | Maksim Gorki

03.02.2023
247
A+
A-
Günün Kitabı | Ekmeğimi Kazanırken | Maksim Gorki

19. Yüzyılın bitiminde Rus küçük burjuva katmanlarının hayatına da alabildiğine nesnel bir ayna tutar.

Maxim Gorki’nin ayrılmaz bir bütün oluşturan romanı, yazarın çocukluk ve gençlik yıllarına olduğu kadar iner.

Büyük kentlerin uzağında, dünyaları küçük, hayata yönelik talepleri ve ihtiyaçları sınırlı, basit, dini inanç ile batıl inancın karışımından oluşmuş bir tutuculuğun zemininde ayakta durmak için çalışan bu insanların arasında varolma ve oradan çıkışın öyküsü, Gorki üçlemesinin de kaynağını oluşturur.

Ekmeğimi Kazanırken, yazarın henüz bir çocukken dış dünyayı tanımaya ve hayata çok zor şartlarda tutunmaya çalışan insanların mücadelelerine tanık olma sürecini anlatır.

Yazarın, ninesinin koruyuculuğu ile dış dünyanın acımasızlığı arasında gidip geldiği bu yıllarda, hayatının ikinci bir sığınağı da uzak akrabalarından bir mimarın yanıdır.

KİTAP TANITIM BÜLTENİ | TÜRKİYE İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI | KİTAP YURDU

 Gorki’nin Rus tarihinin 19. yüzyıl sonundan 20. yüzyıl başlarına uzanan çok önemli bir dönemine ışık tutan otobiyografik üçlemesi, aslında kendini ve içinde yaşadığı dünyayı anlama ve anlamlandırma çabasının hikâyesidir. Bu çaba, Ekmeğimi Kazanırken’de artık hayata atılan yeniyetmelik çağındaki Gorki’yi 19. Yüzyıl Rusya’sının katı gerçekliğiyle yüz yüze getirir.

Üçlemenin ilk kitabı Çocukluğum’un sonunda dedesi tarafından “Var git insanların arasına karış…” sözleriyle dünyaya salındıktan sonra, ayakçılıktan bulaşıkçılığa, kuş yakalamaktan bir ikonografi atölyesinde çıraklığa kadar birçok farklı işte çalışır. Biz de garip ve hüzünlü hayat yolculuğunun farklı duraklarında bu halk çocuğuna eşlik eder, daha sonra yapıtlarına esin verecek olağanüstü canlı çok sayıda karakterle tanışırız. Kitaplar aracılığıyla gerçeklikten kaçıp sığındığı, ama görev çağırdığında terk etmeye hazır olduğu düş dünyasında onunla birlikte geziniriz.

Çevirmen:      Mazlum Beyhan

Yayın Tarihi:   19.04.2019

ISBN:   9786053325482

Dil:      TÜRKÇE

Sayfa Sayısı:   440

Maksim Gorki Kimdir?

Gençlik yıllarında geçimini sağlamaya çalışan Maksim Gorgi, çeşitli işlerde çalışır. İlk olarak yolu ayakkabı dükkanına düşer. Burada müşterilere nasıl davranılması gerektiğini ve dükkanda çalışanların müşterileri iyi kibar sesle selamlayıp nasıl arkasından demediğini, bırakmadıklarını görür.

Bir gün ayakkabıcıda çalışırken üzerine kaynar çorba dökülür. İşten ayrılmak zorunda kalır. Dedesinin evine döner. Dedesi de Aleksey’i iş öğrensin diye iyileşir iyileşmez hemen akrabalarının yanına gönderir. Ama gelgörelim, akrabaları orada Aleksey’e çocuk bezi yıkatmak, yemek yaptırmak, temizlik, bulaşık yıkatmak, pazardan alınan öteberiyi küfeyle taşıtmak gibi evin işlerini yaptırırlar.

Aleksey yaşadıkları karşısında üzgündür.

Olanları, onu ziyarete gelen iyi kalpli ninesine anlatır. Ninesi de ona “acıya katlanması gerektiğini,” söyler.

Kiliseye her gittiğinde ninesinin Tanrısına.

dua eder. Bir çıkış yolu arar. Derken gemide bir bulaşıkçı arandığını öğrenir. Hemen başvurur. İşe alınır. Orada en çok geminin Ateşçi’si ile yakınlık kurar. Bir taraftan çok sevdiği kitapları okumaya devam eder, bir taraftan da Ateşçi’nin kendisine verdiği öğütleri dinler. Taa ki Ateşçi gemiden ayrılıncaya kadar..

Ateşçi “Kader hepimizin dümenidir kardeş…”  diyerek  Aleksey”e veda eder ve gemiden ayrılır. Ateşçi’nin ardından Aleksey’de daha fazla tayfaların arasında kalamaz, o da ayrılır. Tekrar dedesinin evine döner. Kuş avcılığı yapmaya başlar. Sonra ise bu kez, ikona satıcısı olarak iş bulur.

Dükkanda tek teselliyi yazara kitapları veriyordur. Ama o da ne? Oradakiler, onun kitap okumasına izin vermiyordur. O da sürekli gizliden gizliye okumaya çalışır.

Yaşadıklarını şu sözlerle dile getirir:

“Bana mum vermiyorlardı, alacak param da yoktu. Gizlice şamdanların iç yağlarını biriktirmeye başladım. Bunları teneke bir sardalya kutusuna koyuyor, biraz da kandil yağı döküyordum. Bükülmüş iplikten fitil yapıyor, geceleri ocağın üstünde dumanlı bir ışık yakıyordum.” (syf167)

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.