Günün Kitabı | Eğitilmiş İnsanın İmali | Adem İnce
Kitap Değerlendirme Yazarı: Ali İhsan Dilmen
“Bu kurumun boğuculuğundan öğretmenlerimi de sorumlu tutamam.
Onlar ne iyi ne de kötü insanlardı. Ne despot ne de yardım eden arkadaştılar, aksine devletin öngördüğü müfredata, şemaya köle gibi bağlı, ‘görevlerini’ yapmakla yükümlü birer zavallıydılar; öğlenleri hem onları hem bizleri özgürlüğümüze kavuşturan paydos zili çaldığında tıpkı bizler gibi -bunu gayet net olarak görüyorduk-sevinirlerdi.”Bir Kitle İmha Silahı Olarak Eğitim.”
Kitapta adından da anlaşılacağı gibi eğitim kurumu olarak okul ve işlev ve amaç olarak müfredat ve öğretmenin fonksiyonu üzerine alternatif sunmanın ötesinde aykırı düşüncelerin düşünülmesi amaçlanmıştır.
İnsan inşa etmenin aracı olarak kilisenin yerine devletin geçmiş olması insanı özgürleştiren değil mamul ve makbul bir yurttaşa dönüştürmenin tarihi sorgulanmaktadır.
Makinenin ve hızlı üretimin hayatımıza girmesi ve bizi tahakküm altına alması, hem üretirken hem tüketirken bizden sorunsuz faydalanma arzusunun ahlaksızlığı anlatılmakta ve bu ahlaksızlığın devlet/otorite eliyle yapılması eleştirimekte, anneler ve babalardan çocuklarının devlet tarafından hangi yaşta ve hangi çağda ve ne zamana kadar tutacaklarına dair aldıkları Zorunlu Eğitim kararlarıyla, adeta çocuklarımızı ‘Devletin Çocukları’ yaparak verdikleri eğitimle kişiliksizleştirme ameliyesine tabi tutulmaları eleştirilmektedir.
İdeolojik aygıt üretme mekanları olarak tasarlanan ve kurumsallaştırılan kurumlar marifetiyle özgür insan etrafında çitler örülmektedir.
Eğitim yoluyla insan üzerinde ne amaçlanıyor? Neler yapılıyor? İnsan için özgürlükçü ve insanın fıtratına uygun eğitim mümkün mü?
İşte bu sorulara cevap aranan elimizdeki kitap Doğudan ve Batıdan bir çok entelektüel, pedegog, eğitimci akademisyen, felsefeci, mütefekkirin düşüncelerini, tespitlerine yer vermiş.
Sorgulayan bir eğitim ve insanı ihya edecek, özgürleştirecek eğitim için okunmasını tavsiye ediyorum.
Kitap Tanıtım Bülteni
Eğitilmiş İnsanın İmali | Adem İnce
İNSAN YAYINLARI
Eğitilmiş İnsanın İmali, hâlihazırdaki eğitim sistemleri vasıtasıyla imal edilmekte olan günümüz insanının mahiyetini ortaya koymayı amaçlıyor. Geç-modern dünyanın alelade bir bireyi olarak hayatın hemen her alanını kuşatan bir eğitim anlayışı dâhilinde neoliberal düzenin amaçlarına muvafık bir şekilde teknik bir beser olarak imal edilen insanın hususiyetlerini aşikâr etmeyi amaçlayan kitap, eğitimin salt eğitsel faaliyetler bütünü olarak görüldüğü ve okul içerisinde vuku bulan pratiklere indirgendiği günümüz eğitim mantalitesini sorgulamaya tabi tutarak eğitimi, içerisine hapsedildiği fantezi dünyasından azat etmeyi hedefliyor. Bu çalışma, eğitimi okulun dışarısına çıkarmayı mümkün kılabilecek bir tartışma zemininde inceleyerek onu hayatın bütünlüğü içerisinde tekrar ele alabileceğimiz bir tarzda sosyoloji, felsefe, din, edebiyat ve sinema müktesebatı çerçevesinde irdeleyerek ortaya sarih bir eğitim algısı koymaya çalışıyor.
Bunu yaparken de eğitimin her an bizi inşa eden bir mefhuma tekabül ettiği bu düzlemde çağdaş bireyin eğitim aracılığıyla nasıl imal edildiğine değinirken bir yandan bu nasıllığın niçin’ini soruşturuyor, öte yandan da kendimizi bu malul eğitim algısından nasıl kurtarabileceğimize yönelik bir öneri sunuyor.
Yayın Tarihi: 05.11.2021
ISBN: 9789755749594
Dil: TÜRKÇE
Sayfa Sayısı: 336
Cilt Tipi: Karton Kapak
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı
Boyut: 13.5 x 21 cm