Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Bir Sevgili Gibi Yaşamak | Leyla İpekçi

Günün Kitabı | Bir Sevgili Gibi Yaşamak | Leyla İpekçi

Kitap Değerlendirme Yazarı /Ali İhsan Dilmen

(Savaş, kimlik ve vicdana dair).

Kitap Leyla İpekçinin çoğunlukla gündeme dair Zaman gazetesinde yazdığı yazıların toplanmasıyla kitaplaştırılmış.

Haliyle yazıların konusu ülkemizde bölgemizde olan olayları, küresel güçlerin etkisini anlatmaya ve çoğunlukla insan zihnini kirleten gözüne kan bürümüş ve insan emeği ve kanı üzerinden beslenen yerli ve küresel aktörlerin çabalarına karşı vicdan ve vicdani değerlerle ahlak üzerinden yaptığı itiraz ve çağrıyı içeriyor.

 Kitabı okurken zaman yazıldığı dönemlerde yaşanan olaylar bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti ve “ben o zaman ne yapıyor, olaylara nasıl tepki vermiştim” diyerek vicdan muhasebesi yapmamı sağladı.

 Evet, bazen bunu yapmak, geriye dönüp bakmak, kendimizi muhasebeye tabi tutmak gerekiyor. 

Kitaptan Alıntı

”Belli bir ırkı,toprağı veya devleti putlaştırmanın kalbi nasıl böldüğü ve insanı asli doğasından gelen özelliklerinden nasıl kopardığı düşünülürse,her şeye biraz ‘yabancı’ olmak,insan eliyle yazılmış tüm ideolojilerin tuzağından kurtulmak için ideal bir yol. Zira neyi ilahlaştırırsak,o bizi kendi dünyasına hapsediyor. Fakat ‘yabancı’ olmak,kaba bir genellemeye de düşürüyor bizi aynı zamanda.Yabancı kalmayı kutsayarak öteki’ne ne kadar bakabiliriz? Hangi mesafeden isabet edebilirsiniz? ‘Yabancılığı’ ilahlaştırdıkça,bir insanı anlamak,kendini ona vermek zorlaşmaz mı? Kaldı ki ‘yabancı’lığın ölçüsü nasıl belirlenebilir,bir cetvelle mi? Önceden belirlenmiş sınırların bizi nasıl önyargılara esir edeceği ortadayken,çok riskli olmaz mı böyle keskin bir tanımlama.”

shf/179/Yabancı Olmak


KİTAP TANITIM BÜLTENİ | TİMAŞ YAYINLARI

Bugünlerde asıl savaş, insan kalmak için veriliyor.

Kendi halkının güvenliğini korumak bahanesiyle binlerce masumun kanını akıtmakta bir sakınca görmeyenler ile insan hayatının dünyanın her yerinde aynı pahada olduğunu savunanlar arasında.

Tek doğru değer bizimkisi diyerek ötekileri cezalandırma hakkını kendilerinde bulanlarla, ‘öteki’ olmadan biz de yokuz diyenler arasında. Dünyaya iyilik dağıtmaya kalkışanlarla, bu tür bir iyiliğin kötülük üreterek yapılamayacağını savunanlar arasında.

Tahakküm, haz, kibir veya zorbalık gibi insana ait her sorunun yanıtı, yine insanın içindedir. Korku ile umudun birleştiği yerde. Nihayetinde vahşet ile direniş arasındaki o ince çizgide başlayıp bitmiyor mu insanlığımız?

 

Yayın Tarihi: 08.02.2007

ISBN: 9789752635258

Dil: TÜRKÇE

Sayfa Sayısı: 248

 

 

 

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.