ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Anlaşmazlık | Nani Brunini

Günün Kitabı | Anlaşmazlık | Nani Brunini

Kitap değerlendirme: Dursaliye Şahan

Yıllar ve yıllar önce, ilkokul günleri. Nereden gözüme iliştiyse bir karikatür köşesine takıldım. Sanıyorum Hürriyet gazetesinin hafta sonu gibi bir magazin ekinde, iç sayfalarda, böyle alt köşelerde bir yerde. Yazısız bir karikatür, altında şöyle bir açıklama: “Bu karikatüre en uygun cümleyi yazana ödül bla bla….”

Kuşkusuz yetişkinlere hitap ediyordu, eminim müdavimleri de olmuştur. O müdavimlerin içinde benim gibi kaç çocuk vardı? İşte onu bilmiyorum.

O tek kareyi önüme alıp, uzun uzun düşünürdüm. Acaba ne yazılabilir. O yıllarda internet filan yok tabii. Gözümün önünde bir hafta asılı kalan o görsele kafamda onlarca cümle yazıyorum. Birkaç tanesini postayla gazeteye göndermişliğim bile var.

En büyük heyecan da bir sonraki hafta kazanan cümleyi okumaktı.

Benim karikatür dünyasıyla tanışmam böyle olmuştur.

Bugün öykü ve roman yazarıyım. Bir de ortak karikatür kitabım var ama asla ben karikatüristim diyemem. Fakat çizerlerin hepsine derin bir saygı duyduğumu ve hatta biraz da özendiğimi söyleyebilirim.

Şimdi asıl anlatmak istediğime, çocuk edebiyatına dönüyorum.

1001 Merak Yayınevini duydunuz mu bilmem. Dünya edebiyatını yakından takip eden Ceyda Yücekal’ın kurduğu butik bir yayınevi. Fuar fuar gezip, özenle seçilmiş kitaplar yayınlıyor.

Elimdeki kitaplarına şöyle bir baktım. Dörtnala Koşan Anne, Sonsuz, Zıtlıklar, Duygularımın Atlası, Anlaşmazlık ve Akvaryum. Yücekal çocuklara aptal muamelesi yapmıyor.

O da ne demek demeyin. O kitaplar hatta çocuğu aptala dönüştüren kitaplar hiç az değil.

1001 Merak, derinlikli hikayelerin peşinde.

Dünyada yaygınlaşan sessiz kitaplar ülkemizde de raflarda görülmeye başlandı.

Bu konuda uzmanlara kulak kabartılmasından yanayım ama hepimiz biliyoruz ki, çocukların hayal dünyasını geliştiren yayınlar önemli. Sözsüz kitaplar da bunun için kıymetli.

Mesela 1001 Merak Yayınevinden çıkan Nani Brunini’nin Anlaşmazlık isimli kitabını bütün çocuklar okumalı diye düşünüyorum.

Anlaşmazlık sözsüz kitap kategorisinde. Fakat, çizer beden dilini harika kullanmış. Keza renkler de muhteşem.

Küçücük anlaşmazlıkların, çatışmaların nasıl yokuş aşağı yuvarlanan kar topu gibi büyüdüğünü ve nasıl topluma yayıldığını, o anlaşmazlığın hava kirliliği gibi bizi zorladığını görüyoruz.

Buradaki canavar sembolü savaşı temsil ediyor. Düşmanlıkların bizi karanlıklara sürükleyeceğini de anlıyoruz.

Peki karanlıktan aydınlığa nasıl çıkacağız? Savaştan kurtulup barışı nasıl sağlayacağız?

Akıllı çocuklar yetiştirmek için seçimlerimiz önemli. Gelecek kuşakların bizim gibi savaşmasını istemiyorsak onları şimdiden eğitmemiz gerekiyor. Bir anlamda onlara barışı aşılamamız gerekiyor.

Sağlıcakla kalınız.

 

Kaynakça: edebiyathaber.net 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.