Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Alışkanlıkların Gücü | Charles Duhigg

16.07.2020
3.839
A+
A-
Günün Kitabı | Alışkanlıkların Gücü | Charles Duhigg

Kitap Yorum: Meral Baltacı Nalbantoğlu
Alışkanlıklarımız hayatımızın niteliğini belirliyor ve onları değiştirmek şu dünyadaki en zor şeylerden biri, sigarayı bırakamayan, sağlıklı beslenemeyen, egzersize bir türlü başlayamayan, kitap okuyamayan, sürekli internette gezen ya da alışveriş yapan bir çok insan var. Alışkanlık değiştirmek zor olduğundan, her birine yönelik de hedefinize kolaylıkla ilaşabileceğinizi vaat eden ürünlerle dolu büyük pazarlar var, örneğin kilo verdirmediği bilinse de, bir sürü para veriliyor sözde “kilo verdiren ilaçlar”a, egzersiz aletlerine, diyet kitapları ya alternatif tıp tekniklerine.

Charles Duhigg, alışkanlıkları tamamen bırakamayacağımızı, bir başka alışkanlıkla değiştirmemiz gerektiğini anlatıyor, birçok nörolog tarafından yapılan araştırmaların verileriyle destekleyerek. Okuyucuya içinde alışkanlıklarımızı nasıl değiştirebileceğimize dair bir plan da sunan şu cümleyi sunuyor:
:Her alışkanlık üç adımlı bir döngüden ibarettir. Alışkanlık bir işaretle başlar, adeta bir şalter açılır ve beyniniz alışkanlığı otomatik olarak nasıl yerine getireceğini bilir. İşaret gelince kişi belli bir rutini takip eder. Bu rutin fiziksel bir hareket veya zihinsel bir aktivite olabilir. Rutini gerçekleştirdikten sonra da kişi ödüle ulaşır. Bu ödül kişiye tatmin veren, sergilediği davranışı tekrar tekrar yapmasına sebep olan sonuçtur. Zaman içerisinde işaret ve ödül iç içe geçer. İşaret oluşunca kişi ödülü almak için büyük bir istek duyar.” Alışkanlıkların ve alışkanlık değiştirmenin nörolojik temellerinin anlatıldığı bölümler oldukça ikna edici ve pratiğe yönelik bilgiler var.

Ilk bölümde insanların alışkanlık değiştirme dinamiklerinden bahsederken, diğer bölümlerde ticari kuruluş ve toplumların alışkanlık değişim dinamiklerini örneklerle anlatıyor.

Alışkanlıklar ve davranış kalıplarıyla ilgili doyurucu ve çarpıcı bir metin okumak isteyenlere öneririm.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.