Eski Dergiler | Necati Güngör
Bir zamanlar insanlar bu dergileri okurdu.
Yetmişli yıllara kadar berber dükânlarında, terzilerde, dişçilerde sıkça rastlanan iki dergi vardı: “Akbaba” ve “Hayat”… Oturup sıranızı beklerken yanı başınızdaki sehpa üzerinde bu dergiler adeta size gülümseyerek bakar, sayfalarını gözden geçirmeye çağırırdı.
Kimi esnaf, “Hayat” dergisinin orta sayfasında yayımlanan, resimleri camlatarak mekânının duvarlarını süslerdi. Cihan Pehlivanının fotoğrafları, ünlü ressamların tabloları, güzellik kraliçeleri, Atatürk, Fevzi Çakmak fotoğrafları… vb.
Revket Rado yönetimindeki “Hayat” döneminin düzeyli bir magazin dergisiydi. Türk ve dünya ünlülerinin yaşamlarıyla ilgili bilgiler verirdi. Ciddi yazı dizileri, röportajlar da okurdunuz. Babiali’nin “tiftruk” baskı tekniğiyle, kaliteli kâğıda basılan biricik dergisiydi.
Yusuf Ziya Ortaç gibi bir edebiyatçının beğenisini yansıtan “Akbaba” dergisi de sayfalarında kuşaklar boyunca birçok çizeri, yazarı barındıran bir dergiydi. Belli bir düzeyi, ciddiyeti vardı. Birçok yazarın, çizerin ekmek kapısıydı. Yusuf Ziya Bey’in dergisi, bir mizah ekolüydü. Necmi Rıza abimizin plaj çizimlerinde görülen sütun bacaklı kadınlar dışında bir “müstehcenlik” taşımazdı.
Ne yazık ki, toplumda değişen mizah anlayışının temsilcisi “Gırgır”la rekabet edemeyerek yokuş aşağı gidecekti. Zaten artık o eski berber, terzi dükkânları da zamanla silinip gideceklerdi.