ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Eski Dergiler | Necati Güngör

28.05.2021
661
A+
A-
Eski Dergiler | Necati Güngör

Bir zamanlar insanlar bu dergileri okurdu.

Yetmişli yıllara kadar berber dükânlarında, terzilerde, dişçilerde sıkça rastlanan iki dergi vardı: “Akbaba” ve “Hayat”… Oturup sıranızı beklerken yanı başınızdaki sehpa üzerinde bu dergiler adeta size gülümseyerek bakar, sayfalarını gözden geçirmeye çağırırdı.

Kimi esnaf, “Hayat” dergisinin orta sayfasında yayımlanan, resimleri camlatarak mekânının duvarlarını süslerdi. Cihan Pehlivanının fotoğrafları, ünlü ressamların tabloları, güzellik kraliçeleri, Atatürk, Fevzi Çakmak fotoğrafları… vb.

Revket Rado yönetimindeki “Hayat” döneminin düzeyli bir magazin dergisiydi. Türk ve dünya ünlülerinin yaşamlarıyla ilgili bilgiler verirdi. Ciddi yazı dizileri, röportajlar da okurdunuz. Babiali’nin “tiftruk” baskı tekniğiyle, kaliteli kâğıda basılan biricik dergisiydi.

Yusuf Ziya Ortaç gibi bir edebiyatçının beğenisini yansıtan “Akbaba” dergisi de sayfalarında kuşaklar boyunca birçok çizeri, yazarı barındıran bir dergiydi. Belli bir düzeyi, ciddiyeti vardı. Birçok yazarın, çizerin ekmek kapısıydı. Yusuf Ziya Bey’in dergisi, bir mizah ekolüydü. Necmi Rıza abimizin plaj çizimlerinde görülen sütun bacaklı kadınlar dışında bir “müstehcenlik” taşımazdı.

Ne yazık ki, toplumda değişen mizah anlayışının temsilcisi “Gırgır”la rekabet edemeyerek yokuş aşağı gidecekti. Zaten artık o eski berber, terzi dükkânları da zamanla silinip gideceklerdi.

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.