Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Edward Said’le Sanat ve Siyaset Üzerine Söyleşi

11.07.2020
1.335
A+
A-
Edward Said’le Sanat ve Siyaset Üzerine Söyleşi

Skopbülten / New Statesman & Society, Çeviri: Fırat Mollaer

Politik inançlarınız üzerinde en çok etkisi olan kitaplar ve yazarlar hangileri?

Frantz Fanon: Yeryüzünün Lanetlileri; Marx ve Engels: Alman İdeolojisi; György Lukács: Tarih ve Sınıf Bilinci; Antonio Gramsci: Hapishane Defterleri; George Antonious: Arap Uyanışı; Enver Abdülmalik: Mısır: Askerî Toplum; C. L. R. James: Siyah Jakobenler; Aimé Césaire: Anavatanıma Dönüş Defteri; Mahmud Derviş’in şiirleri.

Herkesin görmesini, okumasını ve duymasını en çok istediğiniz bir film, kitap, oyun ve şarkı ya da müzik parçası söyleyebilir misiniz?

Film: Gillo Pontecorvo’nun yönettiği Cezayir Bağımsızlık Savaşı ve Bob Rafelson’ın yönettiği Beş Kolay Parça.

Kitap: Duygusal Eğitim (Gustave Flaubert) ve Nostromo (Joseph Conrad).

Oyun: Ciddi Olmanın Önemi (Oscar Wilde) ve Kral Lear (Shakespeare).

Müzik: Mecburen birden fazla olacak… Wagner: Siegfried 3. Sahne; Bach: Goldberg Varyasyonları ve Füg Sanatı; Schumann: Symphony 2; Chopin: Barcarolle; Strauss: Başkalaşımlar; Beethoven: Uzaktaki Sevdiğime; Bruckner: Symphony 8 (ya da 9): Berg: Lulu; Mozart: Cosi fan tutte.

Yaşamınızın erken safhalarında üzerinizde önemli etki bırakan kişiler kimler oldu?

Ebeveynlerim Wadie ve Hilda Said; Mısır’da işkence edilerek öldürülen, siyasi olarak adanmış doktor Ferid Haddad; Filistinli şair ve eylemci Kemal Nasır; piyanist ve müzik öğretmeni Ignace Tiegerman; şair ve eleştirmen R. P. Blackmur.

Yaşamınız boyunca politik görüşleriniz üzerinde en çok etkisi olan olay nedir?

Haziran 1967 savaşı ve sürmekte olan İntifada (1987-).

En çok hayran olduğunuz politik figür –yaşayan ya da vefat etmiş– kim?

Gramsci, ve İntifada’nın kadınları.

Şu anda bireyin özgürlüğü ve bağımsızlığı karşısındaki en büyük tehdit sizce nedir?

Eleştirel bilinç eksikliği (dolayısıyla ortodoksi ve dogma) ve sansürün mevcudiyeti (dolayısıyla ifade özgürlüğündeki sınırlamalar).

Önemli meselelerde –kendinizden başka– en çok kimin fikirlerine itimat edersiniz?

Politikada, Ibrahim Abu-Lughod, Şefik el-Hut, İkbal Ahmet ve Noam Chomsky.

Estetik ve edebiyat konularında, Richard Poirier, Tony Tanner ve Michael Fried’in görüşleri.

Müzikle ilgili konularda, Fred Grab ve Donald Mitchell.

Eğer tek bir yasa geçirebilecek olsaydınız ne olurdu?

Filistin halkına dönüş hakkı veren bir yasa.

Kaynak: New Statesman & Society, 21 Ocak 1994.


Edward Wadie Said Said Kimdir?

 (Arapça: إدوارد وديع سعيد‎, Idwārd Wadīʿ Saʿīd) (d. 1 Kasım 1935 – ö. 25 Eylül 2003), karşılaştırmalı edebiyat profesörü ve aktivist, teorisyen.

Amerikan vatandaşı, Filistinli Hristiyan bir baba ile Lübnanlı Hristiyan annenin Filistin’de dünyaya gelmiş iki çocuğundan biridir.

Doğu’nun Batı tarafından (ve Batı’da) temsili konusunu, dönemin ünlü şarkiyatçı yazarlarının metinlerini kaynak olarak kullanıp analiz ettiği ve yorumladığı Orientalism (“Oryantalizm”) isimli kitabı ilk olarak 1978 yılında yayımlandı. Said’in -akademik bir dal olarak da nitelenebilen- şarkiyatçılık konusunu ele alışındaki titizliğini ve incelediği metinler üzerindeki uzmanlığını bir araya getirdiği bu temel eser birçok teorisyen için bu konuda çığır açmıştır. Günümüz postmodern kültür teorilerine geçişten önce, modernliğin eşliğinde kapitalizm ve emperyalizmin kök salma sürecine dair de önemli fikirler barındıran eser, aralarında Türkçenin de bulunduğu birçok dile çevrilmiştir. Said, bu temel eseri dışında klasik müzik üzerine yazdığı kitaplarla ve Filistin meselesine değindiği sayısız makaleleriyle de tanınır.

Wikipedia

Hatice Elveren Peköz
Yazar Biyografisi Hatice Elveren Peköz, Hatay’ın Alıtnözü’ne bağlı Yunushan Köyünde doğdu. Küçük denemelerle başladığı yazın hayatı ile kendi içinde de bir yolculuğa başlamış oldu. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Kadın Yazarlar Derneği üyesi olan Peköz’ün kitapları; 2009’da ‘Zakkum Çiçeğim Mihri, 2010’da ‘Yeminli Kitap’ Adam Yayınları ve onu 2019 da Akademisyen Kitapevinden çıkan “Mecliste Aşk”(Film Hikayeleri izledi. Yazarın eserleri, uzun yıllar çeşitli wep sitelerinde (Uçan Süpürge, Antoloji, Özgür Pencere) vb. Yanı sıra, Çeşitli dergilerde, yerel ve ulusal (Cumhuriyet, Sabah, Milliyet) vb. gazetelerde yayımlandı. Bazı sanat etkinlikler dahilinde, öykü kısa film atölyelerine katıldı. Bu süre zarfında eserleri; “Ve Tanrı Aşkı Yarattı, Barışa Öyküler, Asiye Gün İnerken” vb. bazı ortak kitaplarda yer aldı. Yıllardır sinemaya merak sarmasıyla, video montaj, kısa film senaryo yazım atölye ve kursuna katılarak, sanat hayatında yeni bir perde daha aralamış oldu. Birçok film hikayeleri, öykü denemeleri ile çocuk kitap dosyalarıyla, yayıncısını bekliyor. Aynı zamanda, 2010’dan bu yana yaziatolyesi.com edebiyat wep sitesinin Editörlüğünü, içerik panel yönetimini yürütmektedir. 2009’da ‘Zakkum Çiçeğim Mihri, 2010’da ‘Yeminli Kitap,’ 2019 da Mecliste Aşk )Film Hikayeleri) Yazılarının ortak yayımlandığı kitaplar: Ve Tanrı Aşkı Yarattı, Barışa Öyküler, Asiye Gün İnerken. Peköz, bir kalıp içinde sınırlanmadan, Yazı Atölyesi edebiyat wepsitesinin yönetimiyle birlikte halen öyküler, şiirler, senaryo film hikayeleri yazmakla meşgul... *** Ödülleri: Türkiye Yazarlar Sendikasının Sanat günlerinde Öykü dalında Adinos Çiçekleri Ödülü, Körfez Gazetesinin kuruluş yıldönümünde ve Dörtyol, İlke Der’in düzenlediği edebiyat sanat günlerinde sanat ödülü. Eserlerinin Yayımlandığı Dergiler – Wepsiteler: “Güney Rüzgârı, Amik, Uçan Süpürge, Ardıç Kuşu, Turnalar, Özgür Pencere, Mut Çıtlık, Maviyaren, Antoloji, Pranga, Bağlaç, Şiir Akademisi, Edebiyat ve Sanat Akademisi, Çeşme, Güncel Sanat, Türk Edebiyatı dergisi, Kümbet Dergisi, Ekin Sanat, F Dergisi, Masa Dergisi vb. Ayrıca ulusal ve yerel olarak bazı dergi ve gazeteler... Katıldığı Yazı Atölyeleri: Medeniyetler Buluşması Film Festivali kapsamında gerçekleşen, sinema, belgesel, kısa film öykü atölyeleri, senaryo yazımı, video jenerik, kurgu montaj vb. uygulamalı dersler . HRT, Avrasya kentsel kalkınma derneğin düzenlediği ve senarist Düsraliye Şahan’ın, senaryo ders sunumunu gerçekleştirdiği kısa film, senaryo yazım atölyesi vb. Üye olduğu kuruluşlar: Türkiye Yazarlar Sendikası, Kadın Yazarlar Derneği. E-Posta : haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 37 82
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.