Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Celâleddin Çelik’ten Geometrik Bir İddia: Küp Cami

Celâleddin Çelik’ten Geometrik Bir İddia: Küp Cami

Mimar Celâleddin Çelik’in Batman’da Hayata Geçen Yeni Projesi Tasarımıyla Dikkat Çekiyor.

Disiplinlerarası üretimler yapan mimar ve sanatçı Celaleddin Çelik’in sanatsal bir yaklaşımla tasarladığı yeni projesi Batman’da hayata geçiyor. Şimdiye dek Yedikule Hisarı restorasyonu, Zeytinburnu Mozaik Müzesi gibi birçok önemli projeyle karşımıza çıkan Çelik’in Batman’ın merkezinde yer alan Atatürk Parkı’nda gerçekleşecek projesi Kardeşlik Mescidi, alışık olduğumuz cami formundan farklı, geometrik yapısıyla dikkat çeken, kubbesi olmayan, kültür merkezi kimliği de taşıyan ve pembe renkli bir tasarım. Su, toprak ve küp referansları üzerine temellenen, inşa süreci başlayan tasarımın 1,5 sene içinde tamamlanması bekleniyor.

Coğrafyanın ruhundan beslenerek, yerel referanslarla bezenen tasarım, insan yapısı olan ile doğal olan arasındaki gerilimi hem vurgulayan hem de eriyerek birbirlerine karışmalarını sağlayan bir misyona sahip. Alışılmışın dışında, kubbesi olmayan cami, küp tasarımıyla parkın içinde konumlanıyor, parkın geometrik formu, organik yapısı ve çevre ile iletişimiyle iç içe geçiyor. Birbirinden bağımsız formların bir araya geldiği tasarım, havada duran ana küp bölümü, minarenin bağımsız duruşu, taş ve tuğlanın kullanılış biçimi ve pembe rengiyle tek tek ele alınabilecek ancak genel olarak bakıldığında bütünsel dilini oluşturan detaylara sahip.

Coğrafyanın ruhundan, Hasankeyf’in Suçeken köyündeki kaya oyma mekânlardan, Artuklu kültürel mirasından ilham alan yapı doğa ile de özel bir diyalog kurarak şehrin en büyük yeşil alanının içinde konumlanıyor. Bahçe duvarlarının olmayışı, içi ve dışının belirsizliği, sınırların yer almayışı ve parkla bütünleşen davetkâr duruşuyla ortak bir buluşma noktası yaratıyor. Geniş bir kesimi bir araya getirecek tasarım ibadete ek olarak anneler ve çocukların buluşabileceği atölyeler, ihtiyaç sahiplerinin yararlanabileceği aşevleri, kültürel etkinliklere ev sahipliği yapabilecek şehrin en büyük konferans salonu ve 7/24 açık kütüphane gibi bölümlerden oluşarak zengin bir yapı sunuyor.


Celaleddin Çelik hakkında:

1982 doğumlu Mimar, Sanatçı.

Kadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde mimarlık eğitimini tamamladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimini sürdürdü.

Aynı zamanda Osmanlı – Türk geleneksel makam müziği kültürü içerisinde yetişen ve tanbur icracısı olan Çelik, çok disiplinli sanat ve tasarım üretimlerini yerel ve güncel bir anlayışla sürdürmeyi benimsiyor.

2013 yılından itibaren kendi mimarlık ofisinde üretimlerini sürdüren Çelik, aynı zamanda birçok yarışmada dereceler aldı, jüri üyelikleri üstlendi, kültür yayıncılığı yaptı ve uluslararası projeler yürüttü. Hâlihazırda bir üniversitede mimari proje dersleri vermekte ve birçok önemli kurumun da kültür sanat danışmanlıklarını üstlenmektedir.

Üretimlerini Londra ve İstanbul’da sürdürmektedir.


Ayrıntılı bilgi ve söyleşi talepleriniz için:

burcudimili@gmail.com

0 554 458 33 13

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.