Dolar 33,9917
Euro 37,8473
Altın 2.819,00
BİST 9.602,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Parçalı Bulutlu

Haftanın Kitabı | Ayarsız Kadınlar Cemiyeti / Dürsaliye Şahan

Haftanın Kitabı | Ayarsız Kadınlar Cemiyeti / Dürsaliye Şahan

Romanda yer alan tüm karakterler, hemen hemen hepsi mutluluğu yakalıyor, sevdiğine kavuşuyor. Sadece Şaheste yalnız ve yaptıklarının bedelini ödüyor.

Sibel Unur Özdemir

Ayarsız Kadınlar Cemiyeti, Dürsaliye Şahan’ın Sola Yayınlarından çıkan son romanı. Akıcı bir dille yazılmış. Kurgu sizi yormadan bir su gibi akıyor satırlar boyunca. Sayfa sayısı 168.

Ben iki gün gibi kısa bir sürede okudum bitirdim romanı. Beğendim. Bizden, bildiğimiz bir konu tüm naifliği ile sayfalara aktarılmış. Fazlaca dallanıp budaklanmamış. Mevzu, özünden ayrılarak başka yollara sapılmamış. Yalın olarak okura ulaştırılmış. Bu nedenledir ki kolay okunuyor, okuyucusunu zorlamıyor.

Kitabın adı niye “Ayarsız Kadınlar Cemiyeti” diye düşündüm kitabı okumadan önce. Kitabı okuyunca ve sonlarına doğru yaklaştıkça kitabın içinde öykünün kahramanlarından bazılarının ayarsız kadınlar olarak nitelendirildiklerini gördüm. Sonra düşündüm Bahar, Zahide, Neriman, Ebru, Şaheste, Zilşan ayarsız kadınlar mıydı yoksa bu isim kitabın dikkat çekmesini sağlamak için mi konulmuştu?

Şaheste gelinini öldürmeyi düşünecek, kızını intiharın eşiğine sürükleyecek, istemeden de olsa oğlunu zehirleyecek kadar kadar ayarsızdı.

Bahar ezilmiş, içine kapanmış genç bir kızcağızdı. Kendi dünyasında hayatın ona getirdiklerini kabullenerek yaşayıp gidiyordu Şaheste’nin tüm zorlamalarına karşın. Ayarsız değildi bana göre, mağdurdu.

Ebru baskın bir yapıya sahip, dominant bir karakter. Eşinin üzerinde egemenlik kurmuş. Kayınvalidesine karşı da mesafeli. Şaheste gibi bir kadın gelininin üzerinde hükümdarlık kuramadığı için Ebru’ya karşı kin besliyor, oğlunu paylaşmak istemiyor.

Neriman ise hayatını Engin’e, “onu mutlu etmeye” odaklamış. Sadece Neriman değil dört arkadaşı daha Engin’i mutlu etmek için uğraşıyor. Ya Neriman’ın mutluluğu… Engin’in kalleşliği… Burada Neriman ayarsız değil, mağdur kadın.

Zahide de mağdur bir kadın; çünkü kocası tarafından terk edilmiş. Tek başına oğlunu büyütmeye çalışıyor.

Zilşan gördüğü şiddet karşısında, nasıl mağdur olmasın.

Ya Fadime?

Bu öyküde ayarsız tek kadın Şaheste. Belki biraz da Ebru; çünkü o sıradışı bir kadın olarak kocasına her dediğini yaptırıyor. Zilşan, Bahar, Neriman ve Zahide’nin farklı şekillerde gördüğü şiddetin yanı sıra Ebru ezilen değil, ezen bir kadın.

Kişileri nerede, ne zaman, hangi koşullarda tanıdığımızla orantılıdır. Biraz da onları nasıl değerlendirdiğimizdir.

Bu öykünün kahramanlarının birbiriyle ilişkilerinden anlıyoruz karakterlerini, nasıl insanlar olduklarını. Belki de Şaheste Hanım özünde iyi bir insan, başka insanlara karşı davranışları iyi. Onun zoru gelini ve kızı ile. Neredeyse tüm sevgisini oğlu Hayri’ye vermiş. Hayatın ona verdikleriyle şekillenmiş.

Şaheste’nin tutumu.

Şaheste özünde yalnız bir kadın. Bu kadar yalnız olmasaydı ve mutluluğu yakalamış olsaydı, tüm dünyasını oğlu üzerine inşa etmezdi mutlaka. Yapacak bir şeyi olamayan insanlar en sevdiklerini, sevgileriyle yok edebiliyor, yaşarken öldürebiliyorlar.

“Yaşam sevgisinin olmadığı yerde aşk olmuyor.” diyor kitabın arka kapağında yer alan bir cümle.

Ben bu öyküde Rıza’nın Neriman’a, Bahar’ın da çingene çocuğa karşı aşkından başka aşk göremiyorum. İkisi de kavuşulamayan kişilere duyuyor bu aşkı. Gerçi Neriman’ın Engin’e ya da Zahide’nin kocasına -kendilerini terk eden kişilere- âşık olup olmadıklarını bilemiyoruz ancak aralarında alışkanlıktan gelen bir bağ var izlenimi uyandırdı okuduklarım bende. Unutmadan bir de Zilşan ve İbrahim aşkı var. Neyse ki onlar tüm olumsuz koşullara rağmen kavuşuyorlar. Kitabın sonunda Neriman’ın da Rıza’ya karşı iyi duygular beslediği okuyucuya adeta fısıldanıyor.

Kitap bir masal edasıyla mutlu sonla bitiyor. Romanda yer alan tüm karakterler hemen hemen hepsi mutluluğu yakalıyor, sevdiğine kavuşuyor. Sadece Şaheste yalnız ve yaptıklarının bedelini ödüyor.

Hayat bir gül, dikenleri de var. O dikenler ki can yakıyor aynı yaşananlar gibi. Sizler de yazarın ‘ayarsız kadınlar’ olarak tabir ettiği kahramanlarla tanışmak istiyor, çeşitli nedenlerden ötürü canlarının nasıl yandığını ve çözüme ne şekilde ulaştıklarını öğrenmek istiyorsanız… Hadi ne duruyorsunuz, okuyunuz Ayarsız Kadınlar Cemiyeti’ni.

 

14.8.2018/ANKARA

 

 

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.