Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Artvinlilerin Kitapları: Bir Mühendisin İzdüşümü | Aydın Karasüleymanoğlu

Artvinlilerin Kitapları: Bir Mühendisin İzdüşümü | Aydın Karasüleymanoğlu

(*)Bir Mühendisin İzdüşümü/Fevzi Durmuş/Anı/Kitap Atelyesi Yayınları-Ankara/Şubat 2010/2 cilt(toplam 400 sayfa)

Ardanuçlu Fevzi Durmuş, eli kalem tutan mühendis bir dostumuz. Mesleğini sürdürürken, değişik yazın türlerinde kitaplar da yayımlıyor. Yazma yeteneği olan herkes gibi o da anı, köy monografyası, fıkra alanında gönüllü çalışmalarda bulunuyor. VEB sitesinde yazdıkça yayınladığı “Unutulan Vatan Acaristan” dizi yazıları da bulunuyor.

Daha önce okuduğumuz “Artvin Fıkraları” adındaki kitabı, alanındaki ilk çalışma olarak kabul edilebilir. Ancak o kitapta, Karadeniz’de yaygın anlatılan fıkralar da Artvin fıkraları adı altında sunulmuş. Zaman bulursak, bu konudaki görüşlerimizi ayrı bir yazıyla belirtmek isteriz.

Fevzi Durmuş, 2 ciltlik “Bir Mühendisin İzdüşümü” adlı kitabında mesleğe atıldıktan sonraki görevlerini, sosyal yaşamındaki değişmeleri, aile ilişkileri ve çevresinde gelişen olayları kesitler halinde yansıtıyor. Anılarıyla ilgili siyah-beyaz fotoğraflarını da yazıların arasına serpiştirmiş. İş yaşamına ilişkin belgelere de yer vermiş. İstanbul’daki “Artvin günleri”nde diğer yazarlarla olduğu gibi Fevzi Durmuş’a da kitaplar imzaladık, onun imzalı kitaplarını aldık. Ankara’ya dönünce ilk işim bu kitapları okumak oldu.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Fevzi-Durmus-Artvin-Batum-Ardanuc-Kontrom-Koy-Yolagzi-dag-koyu-Karadeniz-7-ghjj-3-2.jpg

Fevzi Durmuş’un 2 ciltlik kitabı, ilk bakışta kimseyi ilgilendirmeyen kişisel bir anı olarak algılanabilir. Ancak, bu anıların genç meslektaşların ilgisini çekeceğini, yeni kuşaklara ışık tutacağını düşünüyoruz. Bazı anı kitaplarını yazan kişinin özeli olarak, bazılarını da genel olarak değerlendirmek durumundayız. Önemli olan, çok özel anılar da olsa, okuyana bir şeyler vermesi, onu olumlu yönde geliştirmesidir. Her yaşamdan çıkarılacak dersler, yararlanılacak deneyimler vardır.

Fevzi Durmuş’un ilgimi çeken anılarından biri 1968 deki Amerika 6.Filo olayıdır. Ben de 1968 de Ankara’da fakülteyi bitirmek üzereydim. 68 kuşağı diye anılan gençliğin içinde biz de yer almıştık. O yaşlardaki bilgi ve birikimimizle, örgütsel eylemlerimizle, “tam bağımsızlık” konusundaki duyarlılığımızla “bizde varız” demiştik. Ülkenin sorumlu gençleri olarak olaylara karşı tepkimizi koymuştuk.

Bazı kesimlerce, bu tür gençlik hareketleri anarşi kapsamında değerlendirilse de, 68 hareketi demokrasinin gelişmesinde, bireysel sorumluluk bilincinin yerleşmesinde önemli rol oynamıştır. Türkiye’deki gençlik hareketlerinin, Batı’dan bir akım olarak geldiğini savlayanlar, Batı’daki gençliğin dillendirdiği sorunlarının ülkemizdeki sorunlarla örtüşmediğinin farkında olmayacak kadar sığ görüştelerdi.

Fevzi Durmuş, fakülte son sınıfta iken 6.Filo İstanbul’a gelmiş ve Atatürk’ün son nefesini verdiği Dolmabahçe önlerinde demirlemişti. Şımarık Jonilerin, bir müstemlekedeki gibi uygunsuz davranışlarda bulunması, kızlara sarkıntılık etmesi, üniversite gençliğini harekete geçirmişti. 6.Filonun daha önce Kıbrıs’a çıkartma yapacak tanklarımızı taşıyan şileplerin önünü kesmesi, saygısızca İstanbul’a gelip demirlemesi, bardağı taşıran son damla olmuştu.

Fevzi Durmuş’un 6.Filo eylemi yüzünden gözaltına alınması ve gençlere yapılan eziyetleri yansıtan anıları tarihi nitelik taşıyor. Ülkenin onurunu korumaya çalışan ve 6.filonun sahile çıkmasını engelleyen gençlerin yakınlarının oylarıyla işbaşına gelen hükümet, bu tavırları ödüllendirecek yerde gençlere işkence etmekten kaçınmamıştı. Yeni kuşakların bu anılardan alacağı çok dersler vardır.

Nisan-mayıs ayları nedeniyle gençlik hareketlerini de anmış olalım. Başı dik, aç da olsa onurlu, deniz ötesinden emir almayan, ezmeyen ezilmeyen, sömürmeyen sömürülmeyen bir ülke için gençler kendilerini ateşe atmaktan çekinmedi. 1968 Temmuzundaki 6.Filo olayı, ülkemiz açısından bir kırılma noktasıdır. O günleri yaşamış, üniversiteli kimliğiyle olayların içinde yer almış Fevzi Durmuş’un anıları bu yüzden de çok önem taşıyor. Bu anıların, gelecek kuşakların dikkatinden kaçmaması dileğiyle…

AYDIN KARASÜLEYMANOĞLU-26.05.2014

Fevzi Durmuş
FEVZİ DURMUŞ, Kimdir? Ardanuç-Yolağzı Köyünde 1940 yılında doğdu. İlkokulu 4.sınıfı köyünde tamamladıktan sonra ailece Beykoz'a taşındılar. Orada ilkokulu bitirdikten sonra Parasız Yatılı Sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesi'nde okumaya başladı.1962 yılında bu liseyi bitirince İTÜ-Makine Fakültesine girdi ve bursu alarak buradan da 1968 yılında mezun oldu. Burslu olduğu MKEK-Silah Tüfek Fabrikasında girerek G3 ve MG3 silahlarının ilk üretiminde, askerlik görevinden sonra da Seydişehir Alüminyum Tesislerinin kuruluşunda çalışarak ilk Türk alümina ve alüminyumunu üreten mühendislerden biri oldu. Daha sonra kardeşi ve eniştesi ile Ümraniye-Alemdar'da Soğuk Demir Çekme Fabrikasını kurdu. Bu sıralarda Ümraniye - Artvinliler Derneği ve bazı kooperatiflerin kurulmasında ve yönetilmesinde görev aldı. 1999 yılında iş yerini kiraya vererek emekli oldu. Emeklilik döneminde arkadaşlarının ısrarı ile yazı yazmaya başladı. Bilhassa Artvin Valiliği'nin açtığı bir yarışmada 3. ödülü kazanınca yazma isteği daha da arttı ve emeklilik döneminde aşağıdaki kitapları yayınladı ve yayınlama aşamasına getirdi. Evli olan Fevzi Durmuş bir kız, üç çocuk babası ve biri kız üç torun dedesidir. Yazı ve araştırmalarının yanında arkadaşları ile yurt gezilerine çıkmakta ve doğum yerini de her sene ziyaret etmektedir. Yayınlanmış Kitapları: 1-Orda Bir Köy Anıları 2-Orda Bir Köy Ardanuç-Yolağzı 3-Bir Mühendisin İzdüşümü (2 cilt) 4-Artvin Fıkraları 5-Şehre İnen Udmilerin Uyumu B-Yayıma Hazır olanlar: 1-Orda Bir Köy Anıları-2.Cilt 2-Damla, Damla Damlarlar(Şiirler)
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.