Ah O Kadınlar, Akademisyen Yayınlarından çıktı
Ah O Kadınlar Şahan imzası taşıyan “Ah O Kadınlar” adlı kitap Akademisyen Kitabevi etiketi taşıyor.
Akademisyen Yayınlarından çıkan, “Ah O Kadınlar” Dursaliye Şahan’ın dördüncü öykü kitabı.
Her bir öykü adeta, o anda, sahnede, antraktsız seyredilen tiyatro oyunu, capcanlı bir solukta okunuyor. Fakat öyküdeki Mihriban Hanım, Meryem, Nimet, Ela, Firuze, Güllü, Asiye ve Kiraz, okuyucuyla yaşamaya devam ediyor, öyle hemen onlardan kurtulamıyorsunuz. Etkileyici, hüzünlü, güçlü, vefakar, sevgi dolu, merhametli, diğer gam, kadir-kıymet bilen kadınlar.
Öykülerdeki ana izlek, sevilen kişilerin yokluğunda oluşan doldurulamayan boşluklar, müzmin acılar bırakan kadınlar. Nasıl olmasın ki! Bu kadınlar, mesleklerinin ne olduğunun önemi yok, varlıkları ile hayata güzellik, değer katan, fark yaratan kadınlar.
“Mihriban Hanım… Ama oldu mu şimdi? Böyle… Ah Mihriban, böyle küs mü gittin? Beni bir başıma bırakıp… Mihriban, sen benim bütün evlerimi de alıp gittin. Yüreğimin sultanı, sen olmadan ben nasıl yaşarım ki?” İfadelerindeki gibi, insan böyle sevilmek istemez mi? Gıpta edilen sevgilerin yanında, töre nedeniyle kavuşturulamayan aşıkların da hikayelerini hüzünle okuruz.
Kitaptaki diğer unsurlar; hayatla mücadele eden, ekmek kavgası veren, dimdik ayakta durmaya çalışan tuzu kuru olmayan kadınlar, en yakınının kumpasları ile sevdikleri ile kavuşturulamayan kadınlar, akla mantığa sığmayan, ataerkil toplumun düzenlemesi olan töre-gelenek pençesinde kıvranan kadınlar.
Öyküye, Mihriban Hanım’ın, gül, leylak, akşam sefası kokularıyla girilir, Meryem’in çiçek kokuları ile çıkılır.
Mihriban Hanım ağaç, diğer kadınlar bu ağacın kolları gibidir. Çehov’un “Eğer birinci perde açıldığında, duvarda bir tüfek varsa, mutlaka patlayacaktır,” sözüne uygun, Mihriban Hanım’da arz-ı endam eden kadınlar, sonradan bir bir karşımıza çıkar.
Müstesna kurgusuyla bu eserdeki öyküler; bir novella gibi de okunur, birbirinden bağımsız tek tek de okunur.
Ah O Kadınlar, bu kurguyla rahatça diğer öykü kitaplarından ayrıldığını vurgulamak gerekir. Aynı zamanda bu nitelik, okuma merakını, lezzetini de artıran bir özellik olarak karşımıza çıkar. Diğer taraftan da metinler arası kurulan bu bağlantı, öykü okumakta zorlanan kişilere de okuma kolaylığı sağlayabilir.
İncelikli ifadeler, detaylar, yalın-duru dil, folklorik ögelerle zenginleşen anlatım, daha ne istenir ki!
Kaynak: Hayriye Özel
http://www.edebiyathaberleri.com/haber/2098/yeni-kitap-ah-o-kadinlar.html