Dolar 34,4807
Euro 36,4050
Altın 2.957,53
BİST 9.362,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Hafif Yağmurlu

Ah O Kadınlar, Akademisyen Yayınlarından çıktı

20.04.2016
1.256
A+
A-
Ah O Kadınlar, Akademisyen Yayınlarından çıktı

Ah O Kadınlar Şahan imzası taşıyan “Ah O Kadınlar” adlı kitap Akademisyen Kitabevi etiketi taşıyor.

 

Akademisyen Yayınlarından çıkan, “Ah O Kadınlar” Dursaliye Şahan’ın dördüncü öykü kitabı.

Her bir öykü adeta, o anda, sahnede, antraktsız seyredilen tiyatro oyunu, capcanlı bir solukta okunuyor. Fakat öyküdeki Mihriban Hanım, Meryem, Nimet, Ela, Firuze, Güllü, Asiye ve Kiraz, okuyucuyla yaşamaya devam ediyor, öyle hemen onlardan kurtulamıyorsunuz. Etkileyici, hüzünlü, güçlü, vefakar, sevgi dolu, merhametli, diğer gam, kadir-kıymet bilen kadınlar.

Öykülerdeki ana izlek, sevilen kişilerin yokluğunda oluşan doldurulamayan boşluklar, müzmin acılar bırakan kadınlar. Nasıl olmasın ki! Bu kadınlar, mesleklerinin ne olduğunun önemi yok, varlıkları ile hayata güzellik, değer katan, fark yaratan kadınlar.

“Mihriban Hanım… Ama oldu mu şimdi? Böyle… Ah Mihriban, böyle küs mü gittin? Beni bir başıma bırakıp… Mihriban, sen benim bütün evlerimi de alıp gittin. Yüreğimin sultanı, sen olmadan ben nasıl yaşarım ki?” İfadelerindeki gibi, insan böyle sevilmek istemez mi? Gıpta edilen sevgilerin yanında, töre nedeniyle kavuşturulamayan aşıkların da hikayelerini hüzünle okuruz.

Kitaptaki diğer unsurlar; hayatla mücadele eden, ekmek kavgası veren, dimdik ayakta durmaya çalışan tuzu kuru olmayan kadınlar, en yakınının kumpasları ile sevdikleri ile kavuşturulamayan kadınlar, akla mantığa sığmayan, ataerkil toplumun düzenlemesi olan töre-gelenek pençesinde kıvranan kadınlar.

Öyküye, Mihriban Hanım’ın, gül, leylak, akşam sefası kokularıyla girilir, Meryem’in çiçek kokuları ile çıkılır.

Mihriban Hanım ağaç, diğer kadınlar bu ağacın kolları gibidir. Çehov’un “Eğer birinci perde açıldığında, duvarda bir tüfek varsa, mutlaka patlayacaktır,” sözüne uygun, Mihriban Hanım’da arz-ı endam eden kadınlar, sonradan bir bir karşımıza çıkar.

Müstesna kurgusuyla bu eserdeki  öyküler;  bir novella gibi de okunur, birbirinden bağımsız  tek tek de okunur.

Ah O Kadınlar, bu kurguyla rahatça diğer öykü kitaplarından ayrıldığını vurgulamak gerekir. Aynı zamanda bu nitelik, okuma merakını, lezzetini de artıran bir özellik olarak karşımıza çıkar. Diğer taraftan da metinler arası kurulan bu bağlantı, öykü okumakta zorlanan kişilere de okuma kolaylığı sağlayabilir.

İncelikli ifadeler, detaylar, yalın-duru dil, folklorik ögelerle zenginleşen anlatım, daha ne istenir ki!
KaynakHayriye Özel

http://www.edebiyathaberleri.com/haber/2098/yeni-kitap-ah-o-kadinlar.html

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.