Dolar 34,5055
Euro 36,4583
Altın 2.955,93
BİST 9.084,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 18 °C
Az Bulutlu

Sersem Kocanın Kurnaz Karısı | Haldun Taner

27.03.2022
687
A+
A-
Sersem Kocanın Kurnaz Karısı | Haldun Taner

Kitap Değerlendirme Yazarı: Özgül Eren

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesi ile bir tiyatro eserini incelemek istiyorum:

Haldun Taner’in, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı.

“Bu oyun tümüyle bir nevi tiyatro içinde tiyatro eleştirisi, oynanış içinde yorumlanır niteliğini taşıyor.” Selmi Andak

Haldun Taner’in bu oyunu, Molière’in bir çok piyesini Türkçeye çeviren, tiyatro aşığı Ahmet Vefik Paşa’ya bir saygı duruşu gibidir.

Eserde Ahmet Vefik Paşa’nın desteği ile Tomas Fasulyeciyan’ın kurduğu” Bizim Tiyatro”nun, Molière’in Georges Dandin oyununun provası ve sergilemesi anlatılır.

Birinci perdede oyunun aslına sadık kalarak yapılan provayı izleriz/okuruz. Ahmet Vefik Paşa bu halinden pek memnun kalmaz, Türk hayatına biraz daha yakınlaştırmak için karakterleri Ermeni yapar, hatta bir ara Fasulyeciyan Kayseri şivesi ile konuşmaya başlar. İkinci perde de böyle geçer.

Üçüncü perdede aradan seneler geçmiş, tiyatro dağılmış, Fasulyeciyan ve Ahmet Vefik Paşa başka başka yerlerdedir.

Paşanın hasta olduğunu öğrenen Fasulyeciyan onu ziyarete gider. Bir zamanlar oyunda uşak rolünde olan İsmail, eseri bir tuluat temsiline dönüştürmüştür. Birlikte onu izlemeye giderler. Ama Fasulyeciyan bu son temsilde rol almak ister.

Haldun Taner, Fasulyeciyan’ı canlandıran Münir Özkul için oyunun sonuna bir tirat eklemiştir. Zaten tirat deyince benim aklıma ilk Münir Özkul gelir, sonra da Sadri Alışık. Ve tabi ki Edmond Rostand’ın unutulmaz eseri Cyrano De Bergerac.

Siz de benim gibi tirat sevenlerden misiniz?

Bu tiyatroyu seyretmek nasip olan var mı aramızda, zannetmem ama çok isterdim rahmetliyi sahnede seyretmeyi.

Sanat ve ilim dolu güzel günler dilerim.

Özgül Eren
Kitap Tanıtım Yazarı: Özgül Eren https://www.instagram.com/ozguleren/
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.