Sersem Kocanın Kurnaz Karısı | Haldun Taner
Kitap Değerlendirme Yazarı: Özgül Eren
27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü vesilesi ile bir tiyatro eserini incelemek istiyorum:
Haldun Taner’in, Sersem Kocanın Kurnaz Karısı.
“Bu oyun tümüyle bir nevi tiyatro içinde tiyatro eleştirisi, oynanış içinde yorumlanır niteliğini taşıyor.” Selmi Andak
Haldun Taner’in bu oyunu, Molière’in bir çok piyesini Türkçeye çeviren, tiyatro aşığı Ahmet Vefik Paşa’ya bir saygı duruşu gibidir.
Eserde Ahmet Vefik Paşa’nın desteği ile Tomas Fasulyeciyan’ın kurduğu” Bizim Tiyatro”nun, Molière’in Georges Dandin oyununun provası ve sergilemesi anlatılır.
Birinci perdede oyunun aslına sadık kalarak yapılan provayı izleriz/okuruz. Ahmet Vefik Paşa bu halinden pek memnun kalmaz, Türk hayatına biraz daha yakınlaştırmak için karakterleri Ermeni yapar, hatta bir ara Fasulyeciyan Kayseri şivesi ile konuşmaya başlar. İkinci perde de böyle geçer.
Üçüncü perdede aradan seneler geçmiş, tiyatro dağılmış, Fasulyeciyan ve Ahmet Vefik Paşa başka başka yerlerdedir.
Paşanın hasta olduğunu öğrenen Fasulyeciyan onu ziyarete gider. Bir zamanlar oyunda uşak rolünde olan İsmail, eseri bir tuluat temsiline dönüştürmüştür. Birlikte onu izlemeye giderler. Ama Fasulyeciyan bu son temsilde rol almak ister.
Haldun Taner, Fasulyeciyan’ı canlandıran Münir Özkul için oyunun sonuna bir tirat eklemiştir. Zaten tirat deyince benim aklıma ilk Münir Özkul gelir, sonra da Sadri Alışık. Ve tabi ki Edmond Rostand’ın unutulmaz eseri Cyrano De Bergerac.
Siz de benim gibi tirat sevenlerden misiniz?
Bu tiyatroyu seyretmek nasip olan var mı aramızda, zannetmem ama çok isterdim rahmetliyi sahnede seyretmeyi.
…