Günün Kitabı | Diş Hekimlerine ve Diğerlerine Fısıltılar | Prof. Dr. Cihan Akçaboy
| Seyfettin Babat
Kitap: İzgören Yayınlarından çıktı ve tüm geliri Uğur Böcekleri Derneği’ne bağışlanmıştır.
Sınavlarım bitince okurum dediğim, fakülteden hocam Prof.Dr.Cihan Akçaboy’un yazdığı “Diş Hekimlerine ve Diğerlerine Fısıltılar” adlı kitabına yılbaşı gecesi şöyle bir bakayım diye elime aldım,bırakamadım,daha ilk sayfalarında beni kendine bağlayıverdi.
Çünkü okuduklarım, travmalarımı (!) yeniden gün yüzüne çıkarmıştı. Hem okuyor, hem de bir kaygı krizi yaşar gibi derin derin soluk alıp veriyordum. Bütün okul yaşamı boyunca yüksek notlar alarak geçen bendeniz, dördüncü sınıftayken yaptığım bir alt çene bölümlü protezi hastamın kendisi ya da bir yakını (35 yıldan sonra çok net hatırlayamıyorum ya da unutmak istemiş olabilirim.) vefat ettiğinden teslim edememiş,vizesiz olarak sınıfta kalmıştım.Bir yılım gitmişti.Protez dersi,stajı ve laboratuarı gerçekten zordu.Sürekli bir koşturma ve yetiştirme telaşında olurduk.Mezun olduktan sonra yıllarca en büyük kabusum bu dersin sınavı ile ilgiliydi.Her seferinde beni sınava alamazsınız,ben mezun oldum diyerek kan ter içinde uyanıyordum.
Kitap, ilerledikçe sakinleşmeye başladım, merakım artarak okumaya devam ettim. Her yeni sayfada Cihan Hocamı hiç tanımamış olduğumu gördüm. Diğer hocalardan daha uzun saçları, uzun boyu ve beyaz uzun önlüğü ile hatırlıyorum kendisini. Yeni binamızın konferans salonunda kendi hazırladığı bir jeneriği hayranlıkla izlediğimi ve fotoğrafa olan ilgisini de… Ama protezle başım o kadar beladaydı ki normalde beni çok etkileyecek bu şeyleri görmezden gelmişim.
Kitabı okurken, bu ülkeye ve Cumhuriyete vefa borcunu ödemeye çalışan, başarılı meslek kariyerinin yanında entelektüel birikimli, ilkeli, sanatçı bir bilge insanla karşılaştım ben.
Yaşam, her şeyi kendimiz deneyimleyeceğimiz kadar uzun değil. İşte bu yüzden bizden önceki ustaların sözlerine kulak asmalıyız. Ne mutlu ki Prof.Dr.Cihan Akçaboy bunu yazıya dökmüş.
Kitap kapağında Da Vinci’nin eskizlerinden biri olan “Yaşlı erkek ve Bir Genç Profil Etüdleri”indeki yaşlı adamın bilgeliğinde 43 yıllık birikimini öznel bir dil ile içtenlikle aktarıyor, Cihan Hocam.
Ailede başlayan sosyalizasyonunun, okul yaşamı ve ardından meslek ve özel yaşamında nasıl geliştiği ve bugünkü bilge insana nasıl dönüştüğünü hayranlıkla okudum. Belki de benim bir yarama parmak bastığı için, bilemiyorum. Ben de akademisyen olmak, öğrenmek ve öğretmek istemiştim çünkü. Olmadı.
Bazen sosyolojik, bazen pedagojik, ama en çok da bir bilim insanının titizliği ile kaleme aldığı bu kitabı, diş hekimliğinde okuyan ve diş hekimi olmak isteyen her gencin okuması gerekiyor.
Sevgili gençler; yoksa siz de benim gibi her şeyi bizzat kendiniz deneyimleyerek, çoğu zaman da duvarlara toslayarak, öğrenir ve şanslıysanız ancak yaşınız kemale erdiğinde bir farkındalık yaşarsınız.
Şunu da unutmadan belirtmekte yarar görüyorum: İzgören Yayınlarından çıkan bu kitabın tüm geliri Uğur Böcekleri Derneği’ne bağışlanmıştır.
Sevgili hocam; dil kullanımı sade ve anlaşılır ve yer yer mizahi olan, kapak resminden başlayarak titizlikle çalışılmış olduğunu düşündüğüm bu kitap için sizi gönülden kutluyorum. Emeğinize sağlık.
….