Dolar 34,4807
Euro 36,4050
Altın 2.957,53
BİST 9.362,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Hafif Yağmurlu

Yaratıcılık ve pozitif düşünce mutlu ediyor

26.05.2018
1.328
A+
A-
Yaratıcılık ve pozitif düşünce mutlu ediyor

Yaratıcı bir çalışmaya dahil olmak, sonraki gün iyiye giden bir ruh haline yol açıyor…

Otago’daki bir üniversitenin yaptığı araştırmaya göre, günde bir kez yaratıcı bir iş yapmak sizi mutlu bir zihne kavuşturuyor.

Yaratıcı bir iş, yazı yazmaktan tasarım yapmaya, şarkı söylemekten resim çizmeye kadar birçok aktiviteyi kapsıyor elbette. Aslında tek yapmanız gereken, orijinal bir fikri sanatla ifade edebileceğiniz yaratıcı bir amaç belirlemek ve o amaca giden yolu takip etmek.

Yakın zamanda yapılan birçok araştırma kişinin duygusal durumunun sanatsal çalışmalarına etkisini incelerken, The Journal of Positive Psychology dergisinden Tamlin S. Conner, Colin G. DeYoung ve Paul J. Silvia sanatsal çalışmaların duygusal durum üzerindeki etkisini araştırmış. Doktor Conner araştırmalarıyla ilgili verdiği demeçte, “Araştırmalarında duygusal işlevsellik ile yaratıcılık arasında bir bağ olduğuna ilişkin bulgularda ciddi bir artış var,” diyor ve ekliyor, “ama bu araştırmaların çoğu, duyguların yaratıcılığa katkısı olup olmadığıyla ilgileniyor, yaratıcılığın duyguları etkileyip etkilemediğiyle değil.”

Psikologlar hipotezlerini test etmek için genç yetişkinlerden oluşan 658 kişilik bir grupla, yaratıcı aktivitelerin kişinin duygusal durumu üzerindeki etkisini ölçtükleri on üç günlük bir çalışma yapmış.

Deneyde katılımcılar her gün yaratıcı bir çalışmaya kaç saat ayırdıklarını ve yaşadıkları duygusal değişimleri bir deftere not ediyor. Hem pozitif hem de negatif değişimleri. Araştırmacılar mutluluk, keyif, heyecan ve şevk gibi duygular için “pozitif tepki” terimini kullanıyor.

On üç günün sonunda, her gün yaratıcı bir çalışma yapan kişilerde, yaratıcılık ile kişinin kendini iyi hissetmesi arasında pozitif bağıntı olduğu görülüyor. Araştırmaya göre sanatsal bir ürün ortaya çıkarmak, gün boyu devam edecek bir “pozitif tepki”nin ana destekçilerinden biri.

Katılımcılara aynı zamanda “gelişim ölçme” denen bir analiz de uygulanmış. Araştırmanın bu aşamasında katılımcılardan “Bugün işyerinde odaklı ve ilgiliydim”, “Bugün sosyal ilişkilerim destekleyici ve tatminkârdı” gibi cümleleri o günkü deneyimlerine göre derecelendirmeleri istenmiş. Örneğin katılımcı günlük işlerini odaklanarak ve verimli yaptıysa beş puan, o gün ilgisiz ve dikkatsizse bir puan veriliyor. Bu analizde de yaratıcı aktiviteleri fazla olan kişilerin puanlamasının yüksek olduğu görülüyor. Ki bu da sanatın iş hayatı ve ilişkiler üzerinde pozitif etkisi olduğunu gösteriyor.

Ancak araştırmacılar, yaratıcı aktivite ile pozitif tepki arasında çapraz etki olmadığını tespit etmiş. Bu da iyiye giden ruh halinin, kişinin o gün yaratıcı bir çalışma yapıp yapmayacağının göstergesi olmadığı anlamına geliyor. Yine de Doktor Conner ve çalışma arkadaşları, yaratıcı aktivite olasılığının yüksek olduğunu düşünüyor: “Yaratıcı bir çalışmaya dahil olmak sonraki gün iyiye giden bir ruh haline yol açıyor ve bu ruh haliyle kişinin aynı gün yaratıcı bir aktivitede bulunması daha olası hale geliyor.”

Sonuçlar, birçok yazar ve sanatçının çoktan bildiği bir şeyi gösteriyor: Yaratıcı olmak insana iyi hissettirir ve olumlu etkileri günlük hayatınıza yansır. Öte yandan iyi hisler de sizi yaratmaya teşvik eder. Araştırma, kâğıt kalem alıp hayal gücünüzü geliştirmeyi ve duygularınızı canlandıracak bir şeyler yaratmayı ertelememek gerektiğini kanıtlar nitelikte.

• Denis Gürcü, Paris.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.