Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 15 °C
Açık

Ülkelerin Kültür DNA’ları | Dursaliye Şahan

Ülkelerin Kültür DNA’ları | Dursaliye Şahan

Deniz Alev’in ödül alan Bir Garip Köy Lokantası kitabını okuyunca aklıma hemen ustanın kitabı geldi. Anneannemin Gramofonu. Evet Muzaffer İzgü’nün çocuk öyküleri. Bence ustanın bu kitabı, ilkokula giden her öğrenciye önerilmeli.

Sonrasında da aklıma yine resimli bir kitap olan, daha küçük çocuklar için yazılmış Havuç Kız geldi. Yazarı, Merve Başcumalı’nın bizzat okullara gidip çocuklarla turşu atölyeleri yaptığını da duydum.

Ortak teması mutfak olan bu üç çocuk kitabı birbirinden farklı hikâyeler anlatıyor elbette.

Şimdi çocuklar için yazılmış kitaplarda mutfak önemli mi? Ya da ne kadar önemli?

Bir ülkeyi tanımanın, anlamanın kolay yollarından biri onların mutfağını tatmak hatta o mutfak üzerine düşünmekten geçmiyor mu? Bence mutfak ülkelerin kültür DNA’larından biri sayılmalı.

 


Neyse aslında bu üç kitabı kendi adıma şunun için sevdim ve önemsedim.

Yiyecek terörü altında yaşadığımız son yılların dünyasında bize gerçek besinleri ve kaybedilmeye çalışılan o iyi mutfağı anlatıyor.

İzgü’nün Anneannemin Gramofonu isimli öykü kitabında; kahramanın serüvenleri ve mutfak anlayışı söz konusu olduğunda iki kuşak sonrasıyla yaşadığı çatışmayı okuyoruz.

Bizim için de aynı şey geçerli değil mi? Örneğin Z kuşağı için turşu kurmak milattan önceki bir yemeği denemek olmuyor mu?

 


Oysaki doktorlar sık sık evde yapılan turşuların sağlık için yararını tekrarlıyorlar.

Ayrıca Bir Garip Köy Lokantası dayanışma, arkadaşlık konusunda da güzel bir metin olmuş.

Ben çocuklar için iyi edebiyat listesine girecek kitaplar arasında bu tür eserlere yer verilmesinden yanayım.

Unicorn oyuncaklarının merkeze alındığı çoğu hikâyelerin, masalların tam da sistemin istediği tüketim toplumunu inşa ettiğini düşünüyorum.

 

Haber Kaynağı:

Ülkelerin kültür DNA’ları | Dursaliye Şahan

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.