Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Türkiye’de İlk matematikçi kadın Prof. Dr. Fatma Suzan Kahramaner

18.06.2021
5.001
A+
A-
Türkiye’de İlk matematikçi kadın Prof. Dr. Fatma Suzan Kahramaner

Türkiye’nin ilk kadın matematikçilerindendir. İstanbul Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Kerim Erim danışmanlığında doktorasını tamamladı. 1968 yılında profesör ünvanını aldı. 1978-1979 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.


Yaşamı ve kariyeri

1913 yılında İstanbul’un Üsküdar ilçesinde dünyaya geldi. Annesi Müzeyyen Hanım, babası cerrah Rıfkı Osman Bey’dir. 1919-1924 yılları arasında Moda Numüne İnas İlkokulu’nda ilköğrenimini yaptıktan sonra Notre Dame de Sion’da öğrenim gördü ve Fransızca lisans derecesi elde etti (1934).

1934 yılında İstanbul Üniversitesi’ne girerek matematik ve fizik alanlarında eğitim gördü. Ali Yar, Kerim Erim, Richard Von Mises, Hilda Geiringer ve William Prager gibi tanınan matematikçilerden dersler aldı. 1939 yılında üniversitenin matematik ve astronomi bölümünden mezun oldu.

Bir süre Çamlıca Kız Lisesi’de asistan öğretmen olarak görev yaptıktan sonra 1943 yılında doktora eğitimine başladı. Türkiye’de doktora derecesine sahip ilk matematikçisi olan Kerim Erim, doktora danışmanı oldu. Kahramaner’in doktora tezinin konusu “Karmaşık Sayılar Teorisinde Katsayı Problemleri” idi. Kahramaner, 1943’te İstanbul Üniversitesi’nin matematik bölümünde Analiz I ve Analiz II dersleri asistanıydı.

1957 yılının kasım ayında bilimsel araştırmalarda bulunmak üzere Zürih’e gitti. Aynı yılın ağustos ayında Edinburgh’da gerçekleşen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’ne katıldı. 1958 yılında İstanbul Üniversitesi’ne geri döndü. 1959 sonbaharında NATO bursu kazandı ve Zürih Üniversitesi’nde bir süre görev aldı (1959-1960).

1962 yılına gelindiğinde Stockholm’de gerçekleşen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’ne katıldı ve Helsinki Üniversitesi ile Zürih Üniversitesi’nde araştırmalarda bulundu. Benzer kongrelerden birine de 1966’da Rusya’da katıldı.

1968 yılında profesör unvanını alan Kahramaner, Londra, Paris, Zürih ve Nice gibi şehirlerde bilimsel faaliyetlerde bulundu (1970). Romanya, Yugoslavya, Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye gibi ülkelerden matematikçilerin katılımıyla gerçekleşen Balkan Matematikçiler Birliği’nin kuruluşunda rol aldı.

1978 yılı sonrasında bir yıl İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Başkanlığı görevinde bulundu. 1983 yılında yaş haddi nedeniyle emekli oldu.

22 Şubat 2006 tarihinde doksan iki yaşındayken hayatını kaybetti ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.[1] 2013 yılında Işık Üniversitesi’de düzenlenen bir sempozyumla anıldı.

Kaynak: Wikipedi

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.