Türkiye Yayıncılar Birliği’nden ‘Kitabevlerini Yaşatalım çağrısı!
Türkiye Yayıncılar Birliği, salgın günlerinde okurlara çağrıda bulundu: Kitabevlerini yaşatalım!
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, anketini 55 ilden 224 kitabevi yanıtladı. Aynı zamanda internet sitesi üzerinden hizmet veren ve sipariş yoluyla evlere kitap götüren kitabevlerini de tespit eden Yayıncılar Birliği, kitabevlerinin korona virüsü salgını nedeniyle yaşanan krizi atlatarak faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiğini vurgulayarak, herkese kendi bölgelerindeki kitabevlerine destek olma çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)
Türkiye Yayıncılar Birliği: Satışlar yüzde 63 düştü
Türkiye Yayıncılar Birliği, “Korona virüsünün Yayıncılık Sektörüne Etkisi” anketinin sonuçlarını açıkladı: Satışlar, yüzde 63 düştü.
DUVAR – Türkiye Yayıncılar Birliği, korona virüsü salgınının yayıncılık sektörü ve paydaşları üzerindeki etkilerini görmek amacıyla, üyeleri arasında yaptığı “Korona virüsünün Yayıncılık Sektörüne Etkisi” adlı anketin sonuçlarını açıkladı. Anketi cevaplayan yayınevlerinin satışlarının, adet bazında ortalama yüzde 63 düştüğü görülürken, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan yayınevlerinin faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ise ortalama 3 ay olarak ortaya çıktı.
6-8 Nisan 2020 tarihlerinde gerçekleştirilen ankette, “Korona virüsü sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç başlığınız var?, Korona virüsü sebebiyle basılan ama dağıtılamayan kaç adet kitabınız var? Korona virüsü sebebiyle iptal ettiğiniz kaç başlığınız var?” soruları yer aldı. Sorulara verilen cevaplardan yola çıkarak sektörün geneline yönelik yapılan modelleme çalışmasına göre;
Basılan ama dağıtılamayan toplam başlık sayısının yaklaşık 1.695,
Basılan ama dağıtılamayan toplam kitap adetinin yaklaşık 5.222.155,
Yayınlanmasından vazgeçilen veya askıya alınan kitap sayısının yaklaşık 3.890 adet olduğu tahmin ediliyor.
“Korona virüsü sebebiyle oluşacak süreçte mevcut çalışan pozisyonunuzu kaç ay daha sürdürmeyi planlıyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar doğrultusunda; anketi yanıtlayan yayınevlerinin pek çoğunun, mevcut çalışan pozisyonunda değişiklik yapmayı düşünmediği, dayanabildiği kadar tüm personeliyle birlikte dayanmayı amaçladığı görüldü.
YAYINEVLERİNİN FAALİYETLERİNİ YÜRÜYMEYE DAYANMA SÜRESİ 3 AY
Anketi cevaplayan 43 yayınevi 1-5 ay arası süre boyunca dayanacak gücü olduğunu ifade ederken; 16 yayınevi 6-12 ay arası dayanabileceğini belirtti. Anketi yanıtlayan yayınevlerinin ortalaması alındığında, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ortalama 3 ay olarak ortaya çıktı.
Bu krizin en az hasarla atlatılması için Türkiye Yayıncılar Birliği, devletin açıkladığı tedbirler kapsamında kamu hizmeti yapan yayıncıların;
Kısa dönem çalışma ödeneğinden öncelikli ve ivedilikle yararlandırılmasını,
Açıklanan KGF ve benzeri banka kredilerinden yararlandırılmasına öncelik verilmesini,
Kültür ve Turizm Bakanlığının açıkladığı kitap alım bütçesi sırasında ve bankalardaki kredilendirme sırasında, çok zor durumda olan sektörün vergi borcu sorgulamasından muaf tutularak hareket edilmesini talep ediyor.
Bu süreçte sektörün kendi içinde dayanışma çağrısını yineleyen Türkiye Yayıncılar Birliği, #evdeyimokuyorum kampanyası ile herkesi, evde geçirilen vakti okuyarak değerlendirmeye ve kitapları, tedarik zincirinde zor günler yaşayan kitabevlerinden tedarik etmeye davet ediyor.