ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Semerin Altındaki Yaşamlar | Nuri Kaymaz | Türkan Kebeci

07.04.2021
2.028
A+
A-
Semerin Altındaki Yaşamlar | Nuri Kaymaz  | Türkan Kebeci

Hamallar, semerleri ihale usulü satın alıp mesleğe girebiliyor, onlar kendilerini işçi olarak değil, zanaatkar olarak görürlerdi. Hamallar, Türkiye de ilk örgütlü yapı!..
                “Osmanlı’dan gelerek günümüzde de Anadolu’nun hemen her yerinde halen devam eden, “Semerin Altındaki Yaşamları” konu etmiş söyleşisinde siyasette kadınların öncüsü olan Gıda Yük. Müh. Siyasetçi Gazeteci Yazar Türkan Kebeci… Noktasına virgülüne dokunmadan görüşlerinize sunuyoruz.
***


                “Hamalları konuşalım.” diye söze başladım başlamasına fakat beklediğim cevabı alamadım.
Aldığım, ”Huzur beni mutlu etmiyor, huzursuzluk mutluluk veriyor.” Cevabı ile hamalların bir bağlantısını kurmaya çalıştım ve yüzüne alık alık baktım.
                 Kimden mi bahsediyorum Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği yönetmenliğini Aydın Bağardı’nın çektiği “Hamallar” belgeseli, Osmanlı Devleti’nden günümüze İstanbul hamallarının renkli hayatını anlatıyor. Belgeselde Sirkeci’den Unkapanı’na, Mısır Çarşısı’ndan Kapalı Çarşı, Karaköy ve Perşembe Pazarı’na kadar uzanan bölgede, geçmişten bugüne ”hamallığı” konu eden yönetmen Aydın Bağardı ile birlikte çalışan Terzi Nuri Kaymaz’dı huzursuzluktan mutlu olan…

                _ Osmanlı’dan günümüze hamallar belgeseli nasıl oluştu?
                _ Yıllar önce hamallar üzerine çalışmaya başlamıştım ve yönetmen Aydın Bağardı ile tanıştığımda hamalların hikayelerini kendisine anlatmaya başladım. Aydın Bağardı da hikayeleri belgesel olarak çekmek istediğini söyleyince 2016 yılında fikir oluştu. Çekimlerine iki yıl sonra başladık. Yüz yıllardır yapılan hamallık mesleğinde özellikle İstanbul’un önemli bir yeri var. İstanbul’un mimarisi ve yaşamıyla adeta bütünleşmiş bir meslek. Bu mesleği yapabilmek için aynı aşiretten aynı köyden hatta aynı dili konuşmak gerekiyor. Yapmak isteyen herkes yapamazdı. Hatta babadan oğula geçermiş. Hamallar 200, hatta 300 kiloya kadar yük taşır bunu nasıl taşıyacağını bilir. Hamallar, semerleri ihale usulü satın alıp mesleğe girebiliyor, onlar kendilerini işçi olarak değil, zanaatkar olarak görürlerdi. Hamalların Türkiye de ilk örgütlü yapı olduğunu söyleyebiliriz. Sosyal yapısı kuvvetli olmasına rağmen hamallar ile araştırma az. Mesela berber, terzi gibi hamallıkta bir meslekken araştırmalarda göremiyoruz. Kaybolan meslekler üzerine tez yapılmamış. Osmanlıdan bu yana 120 meslek kaybolmuş. Neden bu kaybolan mesleklerin belgeseli yok?
                _ Haklısınız bizim kültürümüz bu meslekler ve gelecek nesiller hiç bir şey bilmeyecekler. Peki Belgesel film nerede çekildi?
                _
İzmit SEKA Platoların da kurulan Osmanlı mahallesi dekorlarının bulunduğu mekanlarda gerçekleşti. Sirkeci, Mercan ve Tahtakale de hamallık yapanlar, Kocaeli’ne götürülerek çekimlerde de gerçek hamallar kullanıldı.
                _ 8. Malatya Uluslararası Film Festivali’ne katıldınız Ulusal Uzun Metraj Panorama dalında katılan 9 filmden biriydi Osmanlı’dan Günümüze Hamallar. Festival nasıl geçti?
                _
Festivale yoğun ilgi vardı. Hatta jüri üyesi Nuri Bilge Ceylan ” kısa boylusun ama gel gözlerinden öpeyim’ diyerek gelip öpmesi benim için güzel bir anı oldu.
                _ Gelelim şu huzursuzlukta mutlu olma durumuna, galiba Hamallar belgeselin doğmasında ki ana neden, bu cümlenin içinde?
                
Malatya Erguvan ilçesinden kalkıp İstanbul’a geleceksin, baban karpuz satacak. Yedi yaşlarındayım bekâr odalarında kalıyorum. Terzi Yahudi Muşa ustam vardı. Bir gün bana ”Sana bir mendil dikelim, yakan kirlenmesin” dedi. Oysa yakam kirliymiş, beni incitmemek için dediğini ben çok sonra anladım. İşte yaz sıcağında bile mendil kullanmamın sebebi bu. Muşa ustamın ince düşüncesinin bir eseri. Çocuk deyip gururumu incitmeyen insanlardı onlar. Küçük pazarda hamallarla kaldım kahvelerine gittim. Buralarda 78 kuşağı ile tanışacaksın. 78 kuşağı okuldu, sevdaydı. O kuşak bana bir şeyler yapmalısın düşüncesini verdi. O dönem Gorkileri, Yaşar Kemalleri, Orhan Kemalleri, Bekir Yılmazları okuyorsun başka dünyaları görüyorsun. Gördüğün başka dünyalar beni rahatsız, huzursuz etmeye başladı ve hâlâ rahatsız eder. Bu huzursuzluk bana bir şeyler yaptırtıyor her dönem. Bende yan yana yaşadığım hamalları, kaybolan terzileri yazdım. Dediğim gibi 78 kuşağı okuldu, sevdaydı. Bu sevda gün geldi içeri düşürdü. O dönemin devrimcileri, yazarları ile tanışacaksınız.
                _ Sanki sözlerinizde bir şeylere kırgınlık, küskünlük var gibi yada pişmanlık?
                _
Hayır, hiç pişmanlık duymadım. Sadece 78 kuşağı önümü kesti.
                _ Nasıl önünüzü kesti?
                _
Mesela onlar yüzünden kumar oynayamadım, içki içemedim, çapkınlık yapamadım bu konular da çok önümü kesti. Dediğim gibi 78 kuşağı okuldu, bilmediğimiz yaşamları öğrenince bunları yapmak, bu rahatlık haksız yaşamlar gibiydi. O dönemlerde Kemalistler beni Kürtçülükle, Kürtlerde Kemalistlikle suçladı. Ben neyim diye çok sordum kendi kendime.
                _ Peki bende sorayım size o zaman, Terzi Nuri Kaymaz siz nesiniz?
                _
Bu topraklar neyse bende oyum. Bu toprakları tanımadan ne yazar olursunuz ne belgeselci. Bu toprakları tanıdığı için Yaşar Kemal, Orhan Kemal olursun. Bu topraklar öyle bir toprak ki Yaşar Kemal sineği dev yapar sizde dev gibi okursunuz. Bu topraklarda ortak yapı Ermeniler, Çingeneler, Rumlar, Yahudiler, Süryaniler vardı. 1950′ ye kadar insan vardı. Zengin kültür bir aradaydı. Kadınlarımız rengarenk giyinirdi her giyilen rengin anlamı vardı, dövmeler vardı. Bu topraklar değişti.
                _ Bu topraklar değişti diyorsunuz. Bu toplum nasıl değişti? Bu değişime etki eden teknolojiyi göz ardı edemeyiz, öyle değil mi?
                _
Bu toprakları yok etmek için kültürünü yok edeceksin, dili ile oynayacaksın. Urfa, Mardin, Diyarbakır dil, din eğitim merkeziydi. Tarih korunmuyor, bilinç yıkılıyor. Bakın İstanbul’da 100 çeşme 60 han kayıp. Nereye gitti bu eserler. Şu anda bile birçok tarihi eser yıkılmaya bırakılmış durumda. İngiltere de 500 yıllık kiliseler korunuyor. BBC Dünyada kaybolmuş dilleri araştırıyor. Bunlarla ilgili belgeseller yapıyor ve bunları yine bizlere pazarlama derdi içinde. Mesela Abdülhamit’e ait aile fotoğrafları,  ABD New York da. Bizi yok etmek için folklorumuzu yok ediyorlar. Yemeklerimizi, adetlerimizi, örflerimizi, giysilerimizi yok ettiler. Oysa gelecek, geçmiş de saklı. Cumhuriyetin ilk yıllarında folklorumuza sahip çıkıldı. 45 – 50’li yıllardan sonra yavaş yavaş yıkılmaya başlandı. Nurettin Sarısözen Anadolu’yu karış karış gezerek birçok halk türkülerini derledi. O zaman o türküler derlenmeseydi şimdi bu türkülerden haberimiz bile olmayacaktı.
                _ O zaman biz bir şeyler yapalım. Unutulmaya yüz tutmuş folklorumuzu gelecek nesillere aktaralım. Ne yapmamız gerekir?
                _
Bir kere Azrail den önce davranmalıyız. Bu kültürü yaşayan yaşatan insanlar yaşlandı. Yaşayan insanlarımıza ulaştığımızda belki de bulamayacağız. Şu anda bize ait olmayan bir kültürü kullanıyoruz. Kültürün devamını sağlayan dildir ve dil yazılı olmalıdır. Mesela Rıfat Ilgaz romanında apartman kullanmasaydı, Yaşar Kemal dümbük demeseydi bu kelimeleri bilmeyecektik. Para için insan feda ediliyor. Her şey çok kolay harcanıyor sevgiler, aşklar, dostluklar.
                _ Evet, haklısınız her şey çok kolay harcanıyor. Bu dönemde aşk nedir sizin için?
                _
Yaşı olmayan, kavuşamadığım her şey aşktır benim için. Bu bir kitap, çekmek istediğim bir film, bir kadın. Toplum konuşmuyor, konuşamıyor. 2 saattir konuşuyoruz fakat telefon yok. Bizler cihaza bağlanmış komada yaşayan hasta insanlarız. Bu küçük telefonlar bizi esir almış. Teknolojinin getirdiği esaret, aşkları da sevgileri de dostlukları da bitiriyor.
                _ Terzilik ve belgeselcilik zıt meslekler aslında. İleriki zamanlarda ne yapmayı düşünüyorsunuz?
                _
Mesleğim terzilik fakat belgesel hazırlamak bana daha yatkın. Araştırmayı seviyorum. Sinema kurgu filmi çekmek istiyorum. Tabi yaşlanıyorum, yakışıklılığımı kaybediyorum. Kadınlar beni beğenmeyecek.
                _ Kendinizi beğeniyor musunuz?
                _
Herkes beğenilmek ister. Maalesef çok sevgililerim oldu. Bu yaşta hala var. Hatta bazen tipimi görünce, ” Aaa bu sen miydin?” diyen ve beğenmeyip gidenler bile çok oluyor.
                _ Tamam o zaman, bir gün de sevgililerinizi yazalım?
                _ Hiç düşünmemiştim, neden olmasın!..

Gıda Yük. Müh. Siyasetçi Gazeteci Yazar Türkan Kebeci Kimdir?
              “Türkan Kebeci, 1970 Kastamonu doğumludur. 1987’de Diyarbakır Lisesinden mezun olan Kebeci; 1992’de Trakya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünden mezun oldu ve aynı bölümde Gıda Ana Bilim Dalında yüksek lisansını tamamladı. 2008’ de Bilgi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde MBA’sını da yapan Kebeci, tezini de Aile şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma üzerine hazırladı. 
                2012’de Siyaset Danışmanlık Eğitimini de alan Türkan Kebeci; bunca eğitimi yeterli görmeyip halen Anadolu Üniversitesi Uluslar Arası İlişkiler Bölümü’nde okumaya devam etmektedir.
                Gıda üzerine makaleleri çeşitli dergilerinde yayınlanmaya devam eden Türkan Kebeci’nin sektöre yeni başlayanlara ve sektörde çalışan mühendislere ışık tutması için, ”Çikolata Teknolojisi”, “Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma ve Yönetim Anlayışı”, “Şekerleme Sektöründe Mikrobiyoloji Uygulamaları”  adlı bilimsel kitaplarının yanı sıra Siyasi deneme ve makalelerini derlediği “Dip Köşe Karalamaları”, Yedi hikayeyi bir araya getirdiği “Ömürden Bir Kesit”, “Akrep İle Yelkovan (Şiir) ”,  Sürmeli (Roman)” adlı yayımlanmış kitapları bulunmaktadır.
                 “Haberdeİstanbul” adlı haber portalı ile gazeteciliğe de devam eden Türkan Kebeci; CHP’den 26. Dönem İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı olmuş ve 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde de Küçükçekmece Belediye Başkan Aday Adayları arasında yer almıştır.
” 

Kaynak: Ata SEVGİ Ajans CANKA

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.