ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Şehirlerine sahip çıkanlar vefalıdırlar | İnci Gürbüzatik

05.03.2022
363
A+
A-
Şehirlerine sahip çıkanlar vefalıdırlar | İnci Gürbüzatik

Mehmet ve Nebihe Karasu’ya ithafen…

Bir şehir, ona sahip çıkan insanlarıyla korunup kollanır. Bütün zenginlikleri, değerleri, geçmişiyle, geleceğine onu, kendisine sahip çıkan insanlar bağlar.

Atalarının doğup büyüdüğü, çağlar öncesinin tarihini yazdığı, savaştığı topraklar, şehrin yaşayan bir parçası olan bu insanlar için bir başka değerdedir. Hemşehrilik ruhunu hissetmek de denir buna. Bu ruhu hisseden insan sayısı ne kadar çok ve güçlü ise, o şehir de o kadar sahiplidir, güçlüdür. Böyle insanlarda özveri, sadakat ve vefa duyguları gelişmiştir. Karşılık beklemeden çalıştıklarını söylemeye bile gerek yok. Şehrinin bir parçası olduğunu hisseden bu insanlar başkalarına da aynı ruhu aşılarlar. Örnektirler çünkü. Şehre dair heyecanı yansıtanlar, ayrım gözetmeden insanlar arasında kültür köprüleri, gönül bağları kurmak gerektiğini de bilirler. Onlar, eksilen güzellikleri çoğaltmak için çabalar, ellerinden geleni yaparlar. Bütün kültürel, sanatsal değerler,yapılar, inançlar,gelenekler, görenekler, doğal çevre,o insanların özverisiyle korunur, kaybolup yozlaşmaz.

Mehmet Karasu ile ilgili söyleyebileceklerime bir başlangıç yapmak için böyle bir giriş yaptım. Çünkü Mehmet Karasu, benim için ‘keşke her şehirde onun gibi insanlar olabilse’ diye düşündüğüm, kültürümün, kişiliğimin özü olan doğduğum bu rüya şehre, Antakya’ya bütün değerleriyle sahip çıkan, onu sanki biraz da duygusal olarak hem benim, hem de hasretiyle ölmüş babam için koruyan örnek bir insandır. Onu tanımış olmak benim için de zenginlik olmuştur. İlk kez geldiğim Antakya’ya dair pek çok şeyi ondan öğrendim. Annemin, babamın anlattığı anılarımdaki mekânları tek tek onlarla buldum, onlarla gezdim.

Peşinen söylemeliyim ki ben Mehmet Karasu ile ilgili ne yazarsam ne söylersem söyleyeyim onu yarım görürüm. Onun diğer yarısı Nebihe Karasu’dur. Donanımlı, bilgi birikimi zengin, örnek bir Cumhuriyet kadını, eşiyle aynı düşüncede, güçlü bir eştir o.Antakya’nın Cumhuriyet dönemlerinde yaşamış o ilerici örnek kadınların bu günkü temsilcisidir. Kale gibidir gözümde. Mehmet Karasu’yu hep telaşlı, sanki bir yere geç kalmış, sanki zaman ondan hızlı geçiyormuş da o yetişemiyormuş gibi koşuştururken gözümün önüne getirirken,Nebihe Karasu’yu da ortalarda yokken birdenbire karşımda buluveririm. O belki görünmez, yokmuş gibidir ama her yerdedir. Bir etkinliğin alt yapısında, kulisinde, ya da sonrasındaki toplantı düzeninin, salonun telaşında eksikleri tamamlamak için koşuştururken, konuşma metnini çalışırken, kuliste görüverirsiniz.

Edebiyatçılar derneğinin gerçekten dernek olduğu günlerde Antakya’da yaptığımız edebiyat etkinliklerinin tadı damağımdadır. Edebiyat Antakya’da her yerdedir. Edebi yönden zenginliği şehri hareketli kılar. Yazmak, okumaktır. Bilgidir, araştırmalar geleceğe belgedir. Antakya’nın edebi değerlerini koruduklarını, bilinmeyenleri araştırıp gün yüzüne çıkarttıklarını biliyorum. Antakya’nın güler yüzlü, misafirperver, özverili sanat elçileridir onlar. Antakya ile ilgili çok önemli çalışmalar yaptıklarını görüyor, duyuyoruz. Medeniyetleri birleştiren köprülerinden geçen çok insan olduğu biliniyor. Köprüler, Antakya’dan başka illere de uzanıp nice gönüllere bağlar kuruyor. İnsani değerlerin giderek yozlaştığı, aşındığı günümüzde bu bağa ne çok ihtiyacımız var üstelik. İnsani medeniyetler beşiği Antakya, binlerce yıldır çeşitli dinlerin kardeşliğini sürdüren çok önemli, örnek alınası, korunması gereken bir şehirdir gözümde. Ben Mehmet ve Nebihe Karasu’yu korumaya çalıştıkları Antakya’nın sanatı, kültürü, mimarisi, doğal güzelliklerinin bir parçası olarak görüyor, onlarsız bir Antakya düşünemiyorum.

Bilirim ki onlar Antakya’nın güzel insanlarıdır. Temsil ettikleri Antakya’da daha iyiye, daha güzele, daha yararlı olana, edebiyata, resme, mozaiğe, çevreye, korunması gereken evlere gözleri gibi bakarlar.  Antakya adına, tüm şehir halkının konukseverliği, cömertliği adına konuklarını ağırlarken gururludurlar. Sohbetleri Antakya tadındadır, etkinlikleri, ele aldıkları tartışılan konular Antakya’ya dairdir. Öz ve söz Antakya’dır onlarla, geçmiştir, gelecektir, beklenen güzel günlerdir.

İnsan da kültürel sanatsal bir değerdir.

Mehmet ve Nebihe Karasu’yu Antakya’nın koruyup sahip çıkması gereken yaşayan sanat ve kültür değerlerinden, zenginlikleri arasında sayıyorum ben.

Çok önemliler gözümde. Daha çok çalışacaklar biliyorum.

Sevgiyle saygıyla, yolları açık olsun.

 

İNCİ GÜRBÜZATİK

 

 

İnci Gürbüzatik
İnci Gürbüzatik
İnci Gürbüzatik 1947 yılında Antakya’da doğdu. İlk-Orta ve Lise öğrenimini Ankara’da tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne girdi. Bu bölümden mezun olduktan sonra TRT Ankara Radyosunda prodüktör olarak göreve başladı ve çeşitli programların yapım ve yayınını gerçekleştirdi. 1989 yılında TRT Ankara Televizyonu Drama Programları Müdürlüğüne atandı. Çok sayıda senaryo ve kısa dramalar yazdı. Ağustos 2002’de emekliye ayrıldı. Yazarın öyküleri Varlık, Düşler Öyküler, Adam Öykü, Üçüncü Öyküler, Ardıçkuşu, Edebiyat ve Eleştiri, Lacivert, Kurgu gibi dergilerde yer almıştır. Pek çok öykü ve senaryosu ile ödül alan yazar, 2009 yılında basılan Ankara’nın Kadın Yazarları adlı derlemede “Vaka-i Adiye” başlıklı öyküsü ile yer alır. Evli ve iki çocuk annesi olan İnci Gürbüzatik Ankara ve Bodrum’da yaşamaktadır. Yapıtları Roman: Misket (2009) Öykü: İki Çırpı Kiraz Kız (1999) Aşk Kaldığı Yerden (2008)
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.