Samanyolu TV’nin Hırsızlığı Onaylandı
FETÖ’NÜN ÇALINTI ‘KÜÇÜK GELİN’İ
Yazar Dursaliye Şahan Samanyolu’na, dizi yapımcısına ve Senarist Erkan Çıplak’akarşı açtığı tazminat davasını kazandı.
İlk bölümü 8 Eylül 2013’te Samanyolu TV’de başlayıp, Murat Keskin yönetiminde 30 Nisan 2016 tarihinde kanal kapanana kadar, yüksek reytinglerle 99 bölüm oynayan “Küçük Gelin” dizisi intihal iddialarıyla gündeme gelmişti.
Yazar Dursaliye Şahan, Erkan Çıplak’ın senaryosunu yazdığı “Küçük Gelin” dizisinin “Güvercin” adlı hikayesinden alındığı iddiasıyla 27 Mart 2014’te mahkemeye başvurdu.
Çağla Şimşek, Bengü Öztürk, Arda Esen ve Ufuk Şen’in rol aldığı dizinin yapımcısına, senaristine ve kanala karşı,İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’nde maddi ve manevi tazminat davası açıldı.
Yazar DursaliyeŞahan, dilekçesinde; “Güvercin” adlı dizi projesini 2005 yılında okuması için Erkan Çıplak’la paylaştığını, Çıplak’ın kadrolu çalıştığı Samanyolu TV’ye projeyi kendi eseri gibi sunduğunu, 2013 yılında da projenin “Küçük Gelin” ismiyle Samanyolu’nda başladığını, kanal yönetiminin bütün ihtarlara karşı kayıtsız kaldığını öne sürdü.
FETÖ’nün medya ayağı olan Samanyolu TV, dizinin100’üncü bölümü ekrana gelmek üzereyken kapandı.
Samanyolu’nun kadrolu elemanları arasında olan Senarist Erkan Çıplak firari FETÖ zanlısı olarak aranırken yurt dışına çıktı.
Erkan Çıplak yazılı verdiği savunmasında, davacı yazarı tanımadığını, “Beşinci Boyut” ve “Büyük Buluşma” gibi büyük dizilerin hem senaryo doktorluğunu ve hem de senaryosunu yazdığını Küçük Gelin dizisinin hikayesinide akil insanlardan duyduğunu söyledi.
Mahkemenin bilirkişi olarak tayin ettiği, yönetmen ve senarist Semra Dündar Öğün ve İ.Ü.H.F. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Azra Arkan Serim hazırladıkları raporla intihalin boyutlarını ve detaylarını göz önüne serdiler.
Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme Samanyolu Tv’yi, Makro Mikro Yapım’ı ve Senarist Erkan Çıplak’ısuçlu bularak,Yazar Dursaliye Şahan’a maddi manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
İSTİNAF KARARI ONADI
Yerel mahkemenin kararına itiraz eden davalılar 11.5.2017 tarihinde istinaf yoluna baş vurdular.
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16.Hukuk Dairesinde incelenen dosyayı İstinaf Hakimi de onayladı.
Böylece yerel mahkemenin almış olduğu intihal kararı kesinleşmiş oldu.
Sonuçlanan telif davasının arkasından açıklama yapan Yazar Dursaliye Şahan özellikle fikir işçiliğinin kabul edilmesine vurgu yaptı.
“2014 yılında başlayıp yaklaşık yedi yıl süren davamız lehimize sonuçlanarak bitti. Alınan kararın sanata verilen değer ve fikir işçiliğinin görünürlüğü açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Fikir hırsızlığı cezasız kalmamalı. Yapımcılar ve kanallar da hayata geçirecekleri projelerin eser sahibinden emin olmalı. Ayrıca RTÜK de intihale karşı sessiz kalmamalı.”
(Bilgi: T.C. İstanbul Anadolu 2. FİKRÎ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
Esas No : 2014/80 Esas Karar No : 2017/101
İSTİNAF: İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 16.Hukuk Dairesi
2020/1266 sayılı kararı ile 06/11/2020
Yazı İşleri Müdürü 70072Hakim 174535)