ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Ömer Pekin’in çoğu Türkiye’de ilk defa gösterilecek eserlerini bir araya getiren “Infatuation” başlıklı kişisel sergisi

Ömer Pekin’in çoğu Türkiye’de ilk defa gösterilecek eserlerini bir araya getiren “Infatuation” başlıklı kişisel sergisi

Basın Ön Gösterimi: Ömer Pekin, “Infatuation:”11 Mayıs Perşembe 11:00 – 17.06.23 @Versus Art Project

Ömer Pekin’in çoğu Türkiye’de ilk defa gösterilecek eserlerini bir araya getiren “Infatuation” başlıklı kişisel sergisi, 11 Mayıs – 17 Haziran 2023 tarihleri arasında Versus Art Project’te gerçekleşiyor. Sergi fikri yaratıcı ve üretim arasındaki gelgitli ilişkiye dayanıyor. 

 Türkçede tam karşılığı bulunmayan “Infatuation” kelimesi yoğun fakat kısa süreli bir tutku veya hayranlık duyma anlamına geliyor. His yoğunluğunun gücü kadar hızlı geçiyor ve yok oluyor. Yaratıcının kendi işine olan tutumunun zaman zaman kararsız bir romantik ilişkinin seyriyle benzerlik gösterdiğini düşünen Pekin, bu durumu “infatuation” duygusuna benzetiyor. 

 “Yaratıcının giderek artan bir heyecanla başladığı işi, hazırlık dönemi, kavramsal çerçevesini oluşturması ve birçok farklı yöntemle yapılacak işi kurgulaması ile devam eder. İş tamamlandığında, yaratıcının zihninde tekrarlanan bir övgü sesi yankılanır. İş ve yaratıcısı arasındaki ilişki, gerçekleştikten sonra sürekli olarak değişir. Özellikle de  onay alma ihtiyacıyla insanların kendi işlerinden yeni beklentileri oluşur. Böylece, kişinin üretimine karşı duygularında hızlı bir değişim olur. “Infatuation”u andıran bir yolculuğu taklit eden bu duygular, bazı durumlarda memnuniyetsiz bir şekilde değişebilir.” Ömer Pekin 

 Pekin, yaratıcı ve eseri arasındaki ilişkinin farklı aşamaları ve yaratım sürecindeki volatiliteyi, toplumsal trendlere göre yön değiştiren arayışlara benzetiyor. Sürekli gelişen teknolojik yenilikleri kullanan bireylerin kısa ama yoğun bir “infatuation” sürecindeki gibi, inovasyonu sınırlı bir süre için -bir sonraki büyük şey ortaya çıkana kadar- dünyalarının merkezine koyduğunu söylüyor. Mevcut olanı tüketmeye, hızlı bir şekilde bir sonrakine geçmeye odaklanan insanlar, birkaç ayda bir yeni bir icada maruz kalan nesiller, terk edilmiş metaverse alanları veya ziyaret edilmemiş NFT müzayede salonlarının kaçınılmaz sonu oluyor. Sanatçı modern dünya ve aşırı tüketim algısını, trend değişken ve geçişkenliklerini sorgulayan bir kurgu ile sergisini düzenliyor. Toplumsal seviyedeki bu yeni yaşayış biçiminin kişisel ölçekteki etkilerinin üzerinde duruyor.  

 Ağırlıklı olarak duvar heykellerinden oluşan sergide yer alan işler çoğunlukla metal (alüminyum ve demir) malzemelerden oluşuyor. Dokuları ve ışık ile ilişkileri sebebiyle farklı, ilk bakışta neredeyse siyah gibi görünebilecek renklerde olan heykeller Pekin’in daha önceki üretimlerinde olduğu gibi mimari tasarım detaylarından geçiyor. Işık olarak tamamen kontrollü bir alanda sergilenen seçkiye ek olarak ilk defa bu sergide karşımıza çıkan bazalt taşlardan oluşan heykeller yer alıyor.  

 

Basın Ön Gösterimi 

Sergiyi 11 Mayıs Perşembe günü, saat 11:00’de gerçekleşecek basın önizlemesinde sanatçı Ömer Pekin eşliğinde gezmek isterseniz bu maili cevaplayarak katılım durumunuzu bildirebilirsiniz. 

 

Açılış 

Sergi açılışı 11 Mayıs Perşembe günü, saat 18:00’de gerçekleşecektir. 

 

Ömer Pekin hakkında 

Ömer Pekin (d. 1991, İstanbul) dijital ortamda geliştirilmiş mimari kompozisyonları sanatsal boyutta incelemek için kendi geliştirdiği yazılımlar aracılığıyla resimler yaratır. Pekin’in yazılımları sanat ve mimari arasında görsel bir pratik tanımlayarak her seferinde birbirinden farklı formlar yaratmayı amaçlar. Bunu yaparken, dijital kaynaklara geçici bir maddesellik atayarak analog resim yapma teknikleriyle ilişkilerini inceler. Pekin’in amacı, fiziksel nitelik ile dijital sonucun arasındaki ilişkiyi sorgulayarak, her biri form ve kalıp açısından ayrı estetikleri olan farklı gerçeklikler yaratmaktır. Eserleri dijital imge, baskı, üç boyutlu nesne gibi birçok farklı üretim formunu kapsamaktadır. 

Mimarlık eğitimini Avusturya’daki Akademie der bildenen Künste Wien’de tamamlayan Pekin, yüksek lisansını A.B.D.’deki SCI-Arc, Southern California Institute of Architecture’da gerçekleştirmiştir. İşleri Avusturya, Danimarka, A.B.D. ve Türkiye’de birçok farklı sanat kurumu ve mekanda sergilenen Pekin, çalışmalarını ve yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir. 

 

Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz: 

Burcu Dimili 

burcudimili@gmail.com 

+90 (554) 458 33 13 

  

Ziyaret Saatleri: 

Salı – Cumartesi: 10:00 – 18:00 

  

Adres: 

Kuloğlu Mah. Gazeteci Erol Dernek Sok. 

No.11/3 Hanif Han Beyoğlu İstanbul 

  

İletişim: 

+90 (212) 258 14 14 

www.versusartproject.com 

info@versusartproject.com 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.