Ömer Pekin’in çoğu Türkiye’de ilk defa gösterilecek eserlerini bir araya getiren “Infatuation” başlıklı kişisel sergisi
Basın Ön Gösterimi: Ömer Pekin, “Infatuation:”11 Mayıs Perşembe 11:00 – 17.06.23 @Versus Art Project
Ömer Pekin’in çoğu Türkiye’de ilk defa gösterilecek eserlerini bir araya getiren “Infatuation” başlıklı kişisel sergisi, 11 Mayıs – 17 Haziran 2023 tarihleri arasında Versus Art Project’te gerçekleşiyor. Sergi fikri yaratıcı ve üretim arasındaki gelgitli ilişkiye dayanıyor.
Türkçede tam karşılığı bulunmayan “Infatuation” kelimesi yoğun fakat kısa süreli bir tutku veya hayranlık duyma anlamına geliyor. His yoğunluğunun gücü kadar hızlı geçiyor ve yok oluyor. Yaratıcının kendi işine olan tutumunun zaman zaman kararsız bir romantik ilişkinin seyriyle benzerlik gösterdiğini düşünen Pekin, bu durumu “infatuation” duygusuna benzetiyor.
“Yaratıcının giderek artan bir heyecanla başladığı işi, hazırlık dönemi, kavramsal çerçevesini oluşturması ve birçok farklı yöntemle yapılacak işi kurgulaması ile devam eder. İş tamamlandığında, yaratıcının zihninde tekrarlanan bir övgü sesi yankılanır. İş ve yaratıcısı arasındaki ilişki, gerçekleştikten sonra sürekli olarak değişir. Özellikle de onay alma ihtiyacıyla insanların kendi işlerinden yeni beklentileri oluşur. Böylece, kişinin üretimine karşı duygularında hızlı bir değişim olur. “Infatuation”u andıran bir yolculuğu taklit eden bu duygular, bazı durumlarda memnuniyetsiz bir şekilde değişebilir.” Ömer Pekin
Pekin, yaratıcı ve eseri arasındaki ilişkinin farklı aşamaları ve yaratım sürecindeki volatiliteyi, toplumsal trendlere göre yön değiştiren arayışlara benzetiyor. Sürekli gelişen teknolojik yenilikleri kullanan bireylerin kısa ama yoğun bir “infatuation” sürecindeki gibi, inovasyonu sınırlı bir süre için -bir sonraki büyük şey ortaya çıkana kadar- dünyalarının merkezine koyduğunu söylüyor. Mevcut olanı tüketmeye, hızlı bir şekilde bir sonrakine geçmeye odaklanan insanlar, birkaç ayda bir yeni bir icada maruz kalan nesiller, terk edilmiş metaverse alanları veya ziyaret edilmemiş NFT müzayede salonlarının kaçınılmaz sonu oluyor. Sanatçı modern dünya ve aşırı tüketim algısını, trend değişken ve geçişkenliklerini sorgulayan bir kurgu ile sergisini düzenliyor. Toplumsal seviyedeki bu yeni yaşayış biçiminin kişisel ölçekteki etkilerinin üzerinde duruyor.
Ağırlıklı olarak duvar heykellerinden oluşan sergide yer alan işler çoğunlukla metal (alüminyum ve demir) malzemelerden oluşuyor. Dokuları ve ışık ile ilişkileri sebebiyle farklı, ilk bakışta neredeyse siyah gibi görünebilecek renklerde olan heykeller Pekin’in daha önceki üretimlerinde olduğu gibi mimari tasarım detaylarından geçiyor. Işık olarak tamamen kontrollü bir alanda sergilenen seçkiye ek olarak ilk defa bu sergide karşımıza çıkan bazalt taşlardan oluşan heykeller yer alıyor.
Basın Ön Gösterimi
Sergiyi 11 Mayıs Perşembe günü, saat 11:00’de gerçekleşecek basın önizlemesinde sanatçı Ömer Pekin eşliğinde gezmek isterseniz bu maili cevaplayarak katılım durumunuzu bildirebilirsiniz.
Açılış
Sergi açılışı 11 Mayıs Perşembe günü, saat 18:00’de gerçekleşecektir.
Ömer Pekin hakkında
Ömer Pekin (d. 1991, İstanbul) dijital ortamda geliştirilmiş mimari kompozisyonları sanatsal boyutta incelemek için kendi geliştirdiği yazılımlar aracılığıyla resimler yaratır. Pekin’in yazılımları sanat ve mimari arasında görsel bir pratik tanımlayarak her seferinde birbirinden farklı formlar yaratmayı amaçlar. Bunu yaparken, dijital kaynaklara geçici bir maddesellik atayarak analog resim yapma teknikleriyle ilişkilerini inceler. Pekin’in amacı, fiziksel nitelik ile dijital sonucun arasındaki ilişkiyi sorgulayarak, her biri form ve kalıp açısından ayrı estetikleri olan farklı gerçeklikler yaratmaktır. Eserleri dijital imge, baskı, üç boyutlu nesne gibi birçok farklı üretim formunu kapsamaktadır.
Mimarlık eğitimini Avusturya’daki Akademie der bildenen Künste Wien’de tamamlayan Pekin, yüksek lisansını A.B.D.’deki SCI-Arc, Southern California Institute of Architecture’da gerçekleştirmiştir. İşleri Avusturya, Danimarka, A.B.D. ve Türkiye’de birçok farklı sanat kurumu ve mekanda sergilenen Pekin, çalışmalarını ve yaşamını İstanbul’da sürdürmektedir.
Detaylı bilgi ve söyleşi talepleri için lütfen iletişime geçiniz:
Burcu Dimili
burcudimili@gmail.com
+90 (554) 458 33 13
Ziyaret Saatleri:
Salı – Cumartesi: 10:00 – 18:00
Adres:
Kuloğlu Mah. Gazeteci Erol Dernek Sok.
No.11/3 Hanif Han Beyoğlu İstanbul
İletişim:
+90 (212) 258 14 14
www.versusartproject.com