ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Nedir Hizmetin? | Fevzi Durmuş

17.01.2022
459
A+
A-
Nedir Hizmetin? | Fevzi Durmuş

ORDA BİR KÖY ANILARI-2001 KİTABINDAN…

Not: İleri yaşına rağmen Molla Ahmet dedemiz, Batum’dan Ardanuç-Kontrom/Yolağzı köyüne 1825/30 yıllarında ailesi ile göç eder. Günümüzde de; hayali olarak köy yaylasında oğullarını, torunlarını toplar, sorguya çeker ve çektirir!..

Giriş:

Molla Ahmet toplar çil çocuğunu

Sırtına takıyor ak gocuğunu

Hizmet ettiriyor en küçüğünü

Sorgular oğlunu; “Nedir Hizmetin?”

Yb. Osman:

-Batum’dan birlikte göçtük Kontrom’a

Araziler aldık, subaydım ama

Birliğim Kafkas’ta, uğradı Şam’a

Ancak döndüm. Kerem; Nedir Hizmetin?

Kerem:

-Kontrom’da sizinle yerler bakmışım

Kılıcınla köyde yalnız kalmışım

Arif, Aziz oğlum, adım almışın

Keremgil’in Arif, Nedir Hizmetin?

Keremgil’in Arif:

-Onbaşı olmuştum askerliğimde

Topkapı Barut’da çalıştığımda

Kap kacak getirdim son döndüğümde

Okuttuğum Dursun, Nedir Hizmetin?

Molla Dursun:

-İmam oldum köye, on beş yıl kadar

Herkes bana “Molla Tosun” der, anar

Savaşta, Vayna’da yüreğim yanar

Yoldaş Deli Ali, Nedir Hizmetin

Ali DURMUŞ:

-Ardahan, Vayna’da senle olmuşum

Galiçya’yı Efkarı’yla görmüşüm

Sonra Akyazı’ya dahi göçmüşüm

İlk yavrum İskender, Nedir Hizmetin?

İskender DURMUŞ:

-Bu toprağı bize kıldık emanet

Çalıştım orada başım selamet

Beykoz’a giderek ettim ikamet

Akıl danem Fevzi, Nedir Hizmetin?

Fevzi DURMUŞ:

-Mühendis olarak tesis kursam da

Dedelerim bulup öykün yazsam da

Sizin çabanıza kafa yorsam da

Neznizde, Fevzi’nin Nedir Hizmetin?

Yakacık,25.01.2021

—-

Fevzi Durmuş
Fevzi Durmuş
FEVZİ DURMUŞ, Kimdir? Ardanuç-Yolağzı Köyünde 1940 yılında doğdu. İlkokulu 4.sınıfı köyünde tamamladıktan sonra ailece Beykoz'a taşındılar. Orada ilkokulu bitirdikten sonra Parasız Yatılı Sınavını kazanarak Haydarpaşa Lisesi'nde okumaya başladı.1962 yılında bu liseyi bitirince İTÜ-Makine Fakültesine girdi ve bursu alarak buradan da 1968 yılında mezun oldu. Burslu olduğu MKEK-Silah Tüfek Fabrikasında girerek G3 ve MG3 silahlarının ilk üretiminde, askerlik görevinden sonra da Seydişehir Alüminyum Tesislerinin kuruluşunda çalışarak ilk Türk alümina ve alüminyumunu üreten mühendislerden biri oldu. Daha sonra kardeşi ve eniştesi ile Ümraniye-Alemdar'da Soğuk Demir Çekme Fabrikasını kurdu. Bu sıralarda Ümraniye - Artvinliler Derneği ve bazı kooperatiflerin kurulmasında ve yönetilmesinde görev aldı. 1999 yılında iş yerini kiraya vererek emekli oldu. Emeklilik döneminde arkadaşlarının ısrarı ile yazı yazmaya başladı. Bilhassa Artvin Valiliği'nin açtığı bir yarışmada 3. ödülü kazanınca yazma isteği daha da arttı ve emeklilik döneminde aşağıdaki kitapları yayınladı ve yayınlama aşamasına getirdi. Evli olan Fevzi Durmuş bir kız, üç çocuk babası ve biri kız üç torun dedesidir. Yazı ve araştırmalarının yanında arkadaşları ile yurt gezilerine çıkmakta ve doğum yerini de her sene ziyaret etmektedir. Yayınlanmış Kitapları: 1-Orda Bir Köy Anıları 2-Orda Bir Köy Ardanuç-Yolağzı 3-Bir Mühendisin İzdüşümü (2 cilt) 4-Artvin Fıkraları 5-Şehre İnen Udmilerin Uyumu B-Yayıma Hazır olanlar: 1-Orda Bir Köy Anıları-2.Cilt 2-Damla, Damla Damlarlar(Şiirler)
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.