Dolar 34,2678
Euro 37,3496
Altın 2.910,38
BİST 8.699,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29 °C
Parçalı Bulutlu

Haftanın Kitabı – Montaigne Denemeler kitabından seçkiler…

Haftanın Kitabı – Montaigne Denemeler kitabından seçkiler…
2. Hiçbir zaman kendi evimizde değiliz, her zaman olduğumuz yerin ötesindeyiz. Korku, arzu, umut bizi geleceğe doğru yönlendiriyor ve olacak olanla oyalayarak olanın anlamından uzaklaştırıyor. (s.18)
3. Kendini ilgilendiren şeylerle uğraşan kimse ilk olarak kendini, kendine özgü olanı tanıması gerektiğini anlayacaktır. Ne olduğunu bilen kişi, başkalarının yaptıklarıyla ilgilenmez. (s. 19)
4. Kendi olanaklarımız ve gücümüz dışındaki şeyler için yemin etmemeliyiz. Çünkü olaylar her zaman bize bağlı değildir ve gerçek anlamda elimizde olan tek şey, istemektir. İnsanın görevleriyle ilgili bütün kurallar mutlaka istemekle gerçekleşir. (s. 24)
5. Bir papaz, tanıdık bir köpeğin bize dilini bilmediğimiz bir insandan daha iyi eşlik edeceğini söylemiştir. Sessizlik, yalandan daha etkilidir.(s.31)
6. Diğer bütün erdemler gibi yiğitliğinde bir sınırı vardır. Eğer bu sınır aşılırsa insan kendini erdemin karşısında bulur.(s. 38)
7. Korkuya katlanamaz hale gelip, kendini asan, boğan, atlayarak insanların olması bize korkunun ölümden daha katlanılmaz ve tedirgin edici olduğunu gösterir. ( s.47)
8. Kader, hayatı boyunca ne kadar gülmüş olsa da, insan, hayatının en son gününün nasıl geçtiğini görmeden mutluyum diyemez.(s.49)
9. Tutkulu ve şanlı bir hayat sürdürmek için düşünüldüğünün tersine tedbire ve kuşkuya daha az yer vermek, onları hayatımızın dışında tutmak gerekir. Korku ve güvensizlik, kötü darbeleri davet eder. (s.71)
10. Başkalarının aptallıkları ve zayıflıkları bile çocuğa birçok şeyler öğretecektir. Herkesin tutum ve davranışlarını gözlemleyerek iyiye özenecek, kötüyü küçümseyecektir.(s.84)
11. Bilgili kişi her yerde mutlu olamadığından yalnızlığı seçmez, bir saray kalabalığının ortasında bile mutlu olabilir. Eğer seçim hakkı varsa kaçacaktır, görünmez bile olabilir. Gerekirse sosyal hayata katlanır ama özgür ise ikinci yolu seçer.(s.108)
12. Halkımızın davranış modeli olarak kendi adet ve davranışlarımızı almasını gayet iyi anlıyorum. Ama sadece halktan insanların değil, bütün insanların yaptığı hata da, kendi doğdukları yerdeki adetlerin dışında başka hiçbir adetle yaşayamayacaklarını düşünmeleridir.(s.130)
13. Bütün hareketlerimiz bizi açığa vurur… bir at sadece yarışta nasıl hareket edeceğine göre değil, aynı zamanda yürüyüşüne ve ahırda nasıl dinlendiğine göre de yargılanır.(s.133)
14. Eski çağlarda bir çalışma sanatı uzmanını mesleğinin küçük şeyleri büyük görüp, büyük göstermek olduğunu söylemiştir, tıpkı küçük bir ayak için büyük bir ayakkabı yapan bir ayakkabıcı gibi. ( s.136)
15. Eğer bazen kendimizi incelemek, başkalarını denetlemek ve bizim dışımızdaki şeyleri tanımak için harcadığımız zamanda düşünme zahmetine katlanırsak, iç düzenimizin ne kadar zayıf ve kusurlu parçalardan oluştuğunu kolayca görürüz.(s.138)
16. İnsanlar bazen gereksiz ve önemsiz titizlikler yaparak fark edilmek isterler. Bütün dizeleri aynı harfle başlayan şiirler yazan şairler vardır.(140)
17. Önceden kararı verilmiş, dingin bir eylem olmalı ve dua özel saygı ve dikkati korumaya yatkın bir bedenle edilmelidir.(s.144)
18. Felsefeciler iyi niyetli bir insanın dünyanın bütün şöhretini elde etmek için parmağını bile oynatmayacağını, çünkü buna değmeyeceğini söylemişlerdir.(s.170)
19. Ölüm karşısında en cesur en doğal duruş, korkmadan, endişe etmeden ölüme bakarak durmak ve hayatını sürdürmeye devam etmektir.(s.191)
20. Kim ne derse desin, insanın köşeye çekilip yaşadığı hayatta da diğer hayatlarda olduğu kadar, hatta belki daha zor görevlerle karşılaşmak mümkündür. (s.236)
İZDİHAM

ETİKETLER: ,
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.