Modanın Doğuşu | Nuri Terzi Kaymaz
Modanın Doğuşu İlkçağlar olarak kabul edilmiş.
Nil ve Fırat nehirleri kıyısında kurulan kültürler modanın oluşumunu sağlamıştır.
İlkçağdan Antik Mısır’a, ilk makyajdan, ilk sandalete, ilk peruktan, ilk dokuma örneklerine, Antik Roma’da Togalardan, Stoloya, Dört aşamalı Roma Hamam kültürüne, sosyal sınıfların göstergesi Roma Ayakkabılarına, Ortaçağ’da gelişen uluslararası ticarete, savaşlara, zengin sınıfın pahalı ve gösterişli giyim tarzından mücevherlere, kürklere, Hennin, boynuzlu şapka ve şaç stillerine, kostüm, dekorasyonda kullanılan sosyal sınıfın belirleyici olmuş
Değerli kumaşlara, Çağının Moda ikonu kabul edilen Kraliçe Elizabeth’in kostümlerine, Rönesans Avrupası’nın gelişiminde etkili olan tekstil endüstrisi ve mücevher tasarımlarına, Medici Ailesi’nin ve Kraliyetlerin modaya etkisine, Barok Çağa, XIV.Louis Döneminde Paris’in Moda Merkezi oluşuna, 16. yüzyıl’ın ikinci yarısında İspanyol etkisinin modada oynadığı role, 17. yüzyılda orta sınıfın modaya ilgisiyle Moda Hareketlerinin hız kazanmasına, Barok ve Rokoko döneminde kullanılan sağlığa zararlı kemik ve tahta korselere, Avrupa Modasında İngiliz etkisine, tarihin en büyük Moda İkonu kabul edilen Kraliçe Marie Antionette için yapılan kreasyonların modayı etkilemesine, Fransız İhtilaliyle modadaki ihtişamlı dönemin sona ermesi, Rokoko Dönemde Moda Kültürü’nün yeniden yapılanması, ilk Moda Magazinlerinin yayınlanması…
Bilinen ilkel düzeydeki ilk dikiş makinesi 1830 yılında Fransız Barthelemy Thimonnier tarafından icat edilmiştir.
Kumaş ürünlerin dikimine yarayan bu makinenin 18. yüzyılın ortalarına doğru gelişimi hız kazanmıştır. Fakat 1846 yılında ABD’li Elias Howe’un iki iplik kullanmaya ve kumaşın altında bir ilmik meydana getirmeye elverişli olan masuralı makineyi bulmasıyla esas gelişimini sağlamış. John Baohelder, Ailen Winslow ve İsa Singer’in dikiş makinesinde yaptıkları çeşitli buluşlarla dünyada en hızla gelişen ve pratikleşen makinelerden biri olmuştur.
Nuri Kaymaz