ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Bir Film, Bir Kitap | Mektup Bizden Selam söyle | Duygu Uzel

30.06.2021
688
A+
A-
Bir Film, Bir Kitap | Mektup Bizden Selam söyle | Duygu Uzel

7. Koğuştaki Mucize adlı filmi izledim. Filmin orijinal adı: “Miracle In Cell No. 7” 2013 Kore yapımı. Film yayınlandığı dönemde senaryosu ve oyunculuklarıyla pek çok başarıya imza atıyor. Ülkemizde de yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı film uyarlanmış haliyle, oyunculuklarıyla takdiri hak ediyor elbette.

Film; 2004 yılında Türkiye’de idam cezasının kaldırıldığını, ülkemizde en son idamın 1984 yılında gerçekleştiğini bildiren haber bülteniyle başlıyor. Hemen ardından izleyici kendini 1983 yılında buluyor. Darbe ve sıkıyönetim yılları… Sıkıyönetiminin sözünün üstüne söz söylenmediği yıllardayız artık ve film sizi çemberine almayı daha ilk dakikalarda başarıyor. Filmin konusunun detaylarına girmeyeceğim. Böylesi koşullarda böylesi olayların gerçekleştiği su götürmez bir gerçek olmasına rağmen sonuçlar kısmında takılıp kalıyoruz ve dudaklarımıza buruk bir gülümseme gelip yerleşiveriyor. O noktada da adı üstünde ‘mucize’ diyor ve işi hayal gücümüzün kurgusallığına yükleyip geçiyoruz.
Sinemadan çıktıktan sonra bu coğrafyada yaşananların gelip aklınıza çöreklenmemesi mümkün değil. Film bir kıvılcım etkisi yaratıyor ve sizi çok uzak olmayan geçmişe dönmenize yol açıyor. Sanırım herkes için farklı bir iz düşüm olacaktır.

Tam da burada yakın zamanda basılan bir kitaptan bahsetmek isterim:
“Mektup Bizden selam Söyle”| Hatice Eroğlu Akdoğan

Hatice Eroğlu Akdoğan’ın yeni romanı; tarihin tozlu raflarından sıyrılıp gün yüzüne çıkmayı başaran gerçek yaşam öyküleri üzerinden kurgulanmış. İstanbul Kitap Fuarı yaklaşırken listenize eklemek isteyeceğiniz kitaplar arasında olmayı hak eden bir çalışma.
Üzerinden silindir gibi bir 12 Eylül geçmiş coğrafya ve yeni yasaklara, üzerilerine serpilen korku toprağına rağmen yaşamı, umudu yeniden yeşertme hayallerini hiç yitirmeyen bir gençlik…
Üniversite için yolu İstanbul’a düşmüş genç bir kadın Leman. Roman onun dilinden akıyor.
İstanbul’un ilk günlerinde, sokaklarında kaybolacağım hissine kapılan ve sonrasında kenti yeniden keşfeden genç öğrencinin gözünden yaşadığı döneme bakıyor ve onunla birlikte tanıklık ediyoruz.
Satırlar arasında ilerlerken geçmişe dönüp fabrika direnişlerini ziyaret ediyor; sık sık bir araya geldiği arkadaşlarından birinin abisinin idam edildiğini öğrendiği andaki hislerine dokunuyor; toplumun ve basın yayın organlarının bilindik suskunluğuna takılıyoruz.
Roman, içerisinde başta paralel bir kurguyla ilerleyen ve sonrasında yollarımızın kesişeceği Metin-Elif ilişkisini de ilmek ilmek örüyor.
Dönemin feodal ilişkileri, işsizlik, büyükşehirlere göç, kentte tutunabilme, dayanışma ekseninde gelişen ilişkiler, sendikalaşma, cezaevleri, görüş kabinleri, oldu bittiye getirilen duruşmalar, kimi zaman da tesadüflere bağlı birleşen yollar ve hikayeler yazarın samimi kalemi ve yalın diliyle ilk sayfalardan itibaren bizi içine çekmeyi başarıyor.
Hapishaneye düşmeden önceki bir yılda Metin’in oğlu için kendi elleriyle bir dolap tasarlaması, o dolabı tasarlarken kendi dedesini ve elleriyle yaptıkları kerpiç evi anımsaması ekseninde geçmişten gelip yaşanan güne ve oradan da bizlere kadar ulaşmayı başarabilmiş kendisi küçük ama etkisi büyük bir olay; ‘ panjur dolap- mektup.’
Portekizli yazar Saramago; “ Ölmek, varolmuş olmak ve artık olmamaktır,” der. Oysa biz ve bizim gibi coğrafyalarda gidenlerimiz hep yanı başımızdadır, hiç beklemediğimiz zamanlarda mavi umutları, güneşli yüzleriyle bize gülümserler.
Bugün önümüzde hayalet gibi dolaşan bir karanlık varsa dünden gelip yol aldığını unutmamamız gerekiyor. Önümüzü aydınlatmak için düne dokunmak ve yaraları sarsmak gerektiği gerçeğini görmezden gelemeyiz.
“Demokrasiye geçtik”, “modernleşme yolunda hızla ilerliyoruz”, “çeri çöpü temizledik önümüze bakıyoruz” adlı yalan sarmalını yırtıp atan, yüreğimizdeki sönmeyen ateşin penceresini yeniden aralayan bir roman; “Mektup Bizden Selam Söyle…”

Duygu Uzel

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.