Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Latin Harfleri | Bekir Yıldız

05.02.2020
1.517
A+
A-
Latin Harfleri | Bekir Yıldız

M.Ö. 800’lü yıllarda bazı Yunan soyluları Al-Mina isminde bir ticaret kenti kurarlar.

Bu kent Hatay Samandağ merkezden 3 km. uzaklıkta Asi Nehri kenarındadır.

İlk çağlarda Doğu Akdeniz’in en önemli liman ve ticaret kenti durumundadır.

Halkı gemicilikte çok başarılıdır.

Kendi yaptıkları gemilerle Al-Mina antik limanından Avrupa’ya şarap, keten, pamuk, bakır, gümüş, siyez buğdayı, kereste, zeytinyağı götürüler.

Götürdükleri ürünlerin cinsini üzerlerine yazmak ve ticari ilişkilerde yaşadıkları anlaşmazlıklardan kurtulmak için bir alfabe oluştururlar.

22 harften oluşan bu alfabe ticaret yaptıkları Avrupa ülkelerine kadar gider.

Latin ve Yunanlılar bu alfabeyi geliştirerek Latin alfabesini oluştururlar.

Kısaca söylemek gerekirse Latin alfabesinin anavatanı Anadolu’dur.

Mustafa Kemal Atatürk 1928’de Latin Harflerine geçilmesi kararını alarak Latin alfabesini doğduğu topraklara geri getirmiştir.

Arap alfabesi Türkçe’nin yapısına uymamaktadır.

Latin alfabesi Türkçe kökenlidir.

Genetik olarak çocuklarımızın öğrenmesi daha kolaydır.

Osmanlı döneminde kadınların okuma yazma oranı binde 4 iken harf devriminden sonra yüzde 20’lere çıkmıştır.

Devrim karşıtlarının “bir gecede cahil kaldık” demelerinin sebebi Mustafa Kemal Atatürk düşmanlığıdır.

Düz dünyacı bu zihniyetin Latin Alfabesini gavur harfleri sanmasına çok şaşırmamak gerekir.

Her konuda olduğu gibi bu konuda da Mustafa Kemal Atatürk’ün dâhiyane kararlarını anlayamamışlardır.

Güney Gazetesi “Latin Harfleri” başlıklı köşe yazım.

Bekir Yıldız

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.