ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Lanetli Taşlar Hikayesi | Delhi’den Mor Safir | Nuri Kaymaz

Lanetli Taşlar Hikayesi | Delhi’den Mor Safir | Nuri Kaymaz

Şehir Efsanelerine konu olan Safir Taşı

  • Delhi’nin gizemli mor safiri artık Londra Müzesi Doğal Tarih Kasası Koleksiyonu’nun bir parçası olarak kalıcı olarak sergileniyor.

Acı mücevheri olarak da bilinen bu istila edilmiş nesne kazara ölüm değil talihsizlik ve derin üzüntü getirir. Gizemli taşın 1857 ayaklanması sırasında Hindistan’ın Kanpur kentindeki Indra Tapınağı’ndan (Hindu savaş ve iklim tanrısı) bir İngiliz askeri tarafından çalındığı söyleniyor. Hindistan’dan ayrılmadan önce, Bengal Şövalyesi, Albay W. Ferris, tapınaktan mor bir safir olduğuna inandığı şeyi aldı. Sonra evine, ailesinin yanına gitti. İngiltere’ye döner dönmez, Ferris ailesini çöküşün eşiğine getiren bir dizi mali talihsizlikten muzdaripliğe başladı. Ferris başlangıçta kötü kararlarını suçladı, ancak ailedeki herkes bile bir dizi zayıflatıcı hastalıktan muzdarip olduğunda, düşünceleri mücevhere döndü. Korkuları, açıklanamaz bir şekilde intihar eden aile dostuna taşı ödünç verdiğinde doğrulandı.

Taş 1890 yılında bilim adamı ve yazar Edward Heron-Allen’e bağışlandı. Mücevheri ele geçirdikten hemen sonra, bu rasyonel bilim adamı tüm mantığı bıraktı ve bir dizi talihsiz olayı taş lanetine bağlamaya başladı. 1902’de Heron-Allen istemeyerek de olsa Delhi Sapphire’i bir arkadaşına ödünç vermeyi kabul etti. Arkadaşı bir dizi talihsiz olay tarafından hemen darbe aldı. Mücevheri Heron-Allen’e geri verdim. Neredeyse hemen yine talihsizlikten acı çekmeye başladı. Hayal kırıklığına uğramış, taşı Regent’s Kanalına attı. Heron-Allen lanetten sonsuza kadar kaçtığına inanmış olmalı. Ne yazık ki, Sapphire’in başka fikirleri vardı. Birkaç ay sonra yüzük kanaldan çıkarıldı ve yerel bir kuyumcuya götürüldü. Kuyumcu, Heron-Allen için yüzüğe monte ettiği taşı hemen tanıdı. İyi bir şey yaptığını sanıp yüzüğü geri verdi. Uzun zaman sonra bir arkadaşım mücevheri ödünç aldığında Heron-Allen bir kez daha ödünç verdi. Bu kez talihsiz alıcı, lanetli mücevheri taktıktan sonra bir daha asla şarkı söylemeyen profesyonel bir şarkıcıydı. Bunalmış Heron-Allen, Delhi’nin safirini kolye dolu yedi kutuda paketledi. Daha sonra bankasının kasasına, ölümünden sonra açılmaması emriyle yatırmış.

Heron-Allen, Delhi’nin mor safirinin “lanetli ve kanla lekeli olduğu” konusunda uyardı. Sözde güçlerini karıştırarak, onu yedi kutuda kilitli ve şans tılsımlarıyla çevrili tuttu. 1944 yılında Heron-Allen öldü. Delhi’nin safir kutusunun ölümünden 33 yıl sonra açılmaması konusunda ısrar etmesine rağmen Heron-Allen’in kızı, akıllıca bir şekilde kutuyu mümkün olduğunca çabuk elden çıkardı ve Doğal Tarih Müzesi’ne gönderdi. 1972’ye kadar orada kaldı, müze müdürü Peter Tandy safiri ve üzerine eklenmiş taşın tuhaf talihsizlik hikayelerini detaylı bir şekilde açıklayan mektubu bulana kadar. Bitiyor… “Bu kutuyu kim açarsa, onunla istediğini yapar. Yine de benim tavsiyem denize atın. “

Delhi’nin gizemli mor safiri artık Londra Müzesi Doğal Tarih Kasası Koleksiyonu’nun bir parçası olarak kalıcı olarak sergileniyor.

 

 

 

Terzi Nuri Kaymaz
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.