ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Körlere eşlik eden körler | Yelda Karataş

26.05.2020
1.023
A+
A-
Körlere eşlik eden körler | Yelda Karataş

Tolstoy’u öldüren, karısının yazar olma ihtirasıydı… Sanatı öldüren en önemli etkenlerden biri de vasat insanların kendilerini sanatçı sanmalarıdır, hakim iktidar sanatı onlar üzerinden pazarlar ve satar…
Bütün etkinliklerde boy gösteren, ahbap çavuşlarına imza günleri yapan ve eline kalemi alınca şiir yazdığını sanan bu ihtiraslı körler, ilk baskı 10.000 gibi kitapların sahipleridir. Sizin onları neden kıskanmadığınızı anlamazlar. İnsana olduğu gibi sanatın da her türüne kör bakar ve körleştirirler.

Bunların bir de seçkin görünümlü, akademik donanımlı, çok bilmiş şair bozuntuları vardır. Kitaplıdırlar ve her dergide boy gösterirler ve yine içi boş parlak ‘usta işi’ şiirlerimsiler yazarlar. Aliterasyon, izlek nedir gibi şiirle ilgili pek çok şeyi kafadan bilirler. Ama örneğin Turgut’u doğru dürüst okumamışlardır bile.
Birbirlerini çok sıkı kollarlar. Bol şiir eleştirileri yapıp ödüller dağıtırlar… Jüricilik oynamada üstlerine yoktur.

Bu teknik yeterlilik sergisini sanat sanan teyzeler, amcalar ordusunun şairlerden ses imge söylem gibi hırsızlıkları sıradandır. Asıl başarıları bunlarla yüzleşmeye zorlandıklarında gösterdikleri pişkinliktir.

Kendilerine ihanet etmenin utancını bilemezler

Sanat sevicilikte bir numara bu kifayetsiz muhterisler ordusu, o hızını ve haddini bilmez ihtiras tramvayı yolcuları kadar tehlikelidir.

Bu güruh içinde en çok sakınılması gereken, sanatçı görünümlü kleptobireylerdir. Onlara acımayın!

Yelda Karataş
Yelda Karataş
Yelda KARATAŞ (1954 ) 14 Ocak 1954'te Zonguldak'ta doğdu. İstanbul Kız Lisesi'ni parasız yatılı okudu. Galatasaray İşletmecilik Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Bir süre radyoculuk yaptı, Hür Fm’ de, bir yıl boyunca “Şairler Korsandır” programını hazırladı. Daha sonra reklamcılık sektörüne geçti. Önceleri reklam yazarı olarak çalıştı, yirmi yıllık süreçte Yaratıcı Yönetmenliğe yükseldi. Kristal Elma ve Başarı Ödülleri kazandı. Şarkı sözü yazarlığı yaptı, Anjelika Akbar, Can Atilla ve Sezen Aksu gibi sanatçıların albümlerine söz yazarı olarak katıldı. Bahçeşehir Üniversitesi Kariyer Merkezi’nde eğitim danışmanı, Deulcom International’da öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürüyor. Yazın yaşamına şiirle başladı. Şarkı sözü ve deneme de yazan Karataş'ın şiirleri 80'li yılların başından itibaren dergilerde görünmeye başladı. Denemeleri ve şiirleri; Varlık, Gösteri, Adam Sanat, Sanat Emeği gibi dergilerde yayımlandı. Yapıtları : Alacaydınlık Enel Aşk Ürperme Bir Kadının Kalemin’den Şems İstanbul Bir Dişi Orospu 2. Oyun Yazma Yarışması 2007 Gençlik Oyunları Ödülleri: 1996 Orhan Murat Arıburnu ödülü 1998 Dünya Kitap Şiir Ödülü 2007 10. Mainichi Haiku Yarışması Büyük Ödülü
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.