Dolar 34,4924
Euro 36,4926
Altın 2.947,93
BİST 9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Kiraz Ayı’nda Benlidere’de Günlük Yaşam | Kemal Düz

17.06.2020
28.358
A+
A-
Kiraz Ayı’nda Benlidere’de Günlük Yaşam | Kemal Düz

Benlidere; Belen’e bağlı cennet gibi bir mahalle, eski deyişle güzel ve şirin bir köy. Belen’e arabayla yirmi dakikalık mesafede. Belen’den Çatak’a, Benlidere’ye, biraz daha yola devam edilirse dört kilometre sonra yaylalar diyarı Kömürçukuru’na ulaşılır. Benlidere, çeşmelerinden akan suyu içilebilen, oksijeni bol, toprağı çok verimli, meyve bahçeleri ve ormanlarla kaplı yayla özelliği olan bir yerleşim yeridir.. Bütün köylerimizde olduğu gibi burası çok göç vermiş. Nüfus yoğunluğu oldukça azdır. Benlidere’de envai türde meyve yetiştirilir. Kiraz, ceviz, hurma, üzüm, nar, zeytin, alıç… ilk akla gelenlerdir. Yörede yetişen hurma ve alıç kendine özgü lezzeti ile tercih edilmektedir. Zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Benlidere’ye bağlı Yapraklı mevkii ise sebzesiyle bilinir. Sebze bahçeleri küçük ölçeklidir. Domates, salatalık biber gibi sebzeler yetiştirilir ve çok kalitelidir. Benlidere’ye dört yıldır zaman zaman geliyor ve yaşıyorum. Burası insan sağlığı için bir şifa kaynağı. Şifalı bitkiler otlar, sular olduğu gibi yöreler vardır. İşte Benlidere böyle bir yerdir. Yörede kümes hayvancılığı da yapılmaktadır. Her türlü bitki, otun ve ağacın bulunduğu yörede büyükbaş hayvancılığı da yapılmaktadır. En lezzetli kaliteli süt, yoğurt, tereyağı ve peynir gibi doğal süt ürünleri üretilir. Nar ekşisi, zahter, kantaron, üzüm ve hurma pekmezi, cevizli sucuk meşhurdur.

Zeytinleri ve üretilen zeytinyağı çok kalitelidir. Haziran ayı burada çok hareketli geçmektedir. Sabahın erken saatlerinden, saat beş sıralarından hava kararıncaya kadar hayat bahçelerde geçmektedir. En güzel ve lezzetli kirazlar bu yörede yetişir. Soğuk hava deposu yoktur, gün içinde toplanan kirazlar, akşamları Antakya veya İskenderun hal’ine gönderilmektedir. Kirazın kalitesine göre fiyat değişikliği olmaktadır. Ancak üretici fiyatların belirlenmesinde pek söz sahibi olamamaktadır. Komisyoncunun uygun gördüğü fiyata, ürününü satmak zorunda kalmaktadır. Ürününü doğrudan manavlara veren üreticiler de vardır. Kiraz dışında, reçel yapılmak üzere cevizler toplanıp satılır. Bir zamanlar buralardan kamyon kamyon taşındığı da söylenmektedir. Ancak son yıllarda erik ağaçları kurumuş, yetişen erik üretimi azalmıştır. Aynı akıbete kiraz ağaçlarının uğrayacağı belirtilmektedir. Mevcut ağaçların verimlilik düzeyi sekiz on yıl olduğu, göz önüne alınırsa, erik ağaçları gibi bir sonuçla karşılaşmamak için gerekli tedbirlerin alınması zaruri görünmektedir. Geleneksel yöntemlerle üretim yapmaktadır. Kuruyan meyve ağaçlarının yerine, nelerin dikileceği rastgele deneme yanılma yöntemiyle belirlenmektedir. Yine hangi tarımsal ilaçların ve gübrelerin kullanılması da, tavsiye ve önerilere göre seçilmektedir. Tarımın önemi gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Benlidere; tarihi, coğrafyası, iklimi ile çok değerli cennet gibi bir yerleşim yeridir. İki yıl önce Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Belen-Kömürçukur Mahallesi arasındaki eski yol, iki yıl önce asfaltlanmış gayet kullanışlı hale getirilmiştir. Üretici ürettiği ürünleri kolay ve rahat bir şekilde pazara ulaştırmaktadır. Düzenlenecek otobüs seferleri ile ulaşım sorunu çözümlenmiş olacaktır.

Kemal Düz
Kemal Düz Kimdir ? Ordu Aybastı Karamanlı köyünde doğdu (1956). Anne Emine, baba Abdulkadir. Çocukluğu Aybastı´da geçti. Doğanca Köyü İlkokulu´nu (1971), Bafra Ortaokulu´nu (1974) bitirdi; Ladik Akpınar İlköğretmen Okulu´na bir süre devam etti. Çankırı Astsubay Hazırlama Okulu´nu (1977), Tuzla Piyade Okulu´nu (1978), İktisat Fakültesi´ni (1992) bitirdi. 1978 yılında astsubay olarak başladığı görevinden 2001 yılında emekli oldu. Yaşadığı yerlerin sosyal, kültürel yapısını inceledi; çeşitli dergilerde; Virgül, İmgelem, Hatay Kültür ve Keşif, Çağla ve BH Sanat dergileriyle; Antakya Gazetesi, Ses, İskenderun, Kırsal, Söz, Gözlem ve Yeni Adana gazetelerinde yazıları yayımlandı. Evli ve iki oğlu var. 200 kadar makalesi ve ‘Bir Başka Dünya Hatay´ adlı kitabı var. M. Ziya Ünsel´in ‘Mutlu Güney´ ve ‘Acı Deniz´ kitaplarını yayına hazırladı. Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği´ni kurdu. Pek çok kültürel etkinliğin gerçekleşmesinde yer aldı. Halen Üsküdar´da kitabevi işletiyor. Kemal Düz kitapları; Hatay Keşif Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Kemal Düz tarafından yazılan son kitap "Yedi Dağın Ardı Aybastı Perşembe Yaylası", Hatay Keşif Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur. Kemal Düz, Anı - Anlatı - Günlük - Seyahatname, Edebiyat, Roman kategorilerinde eserler yazmış bir yazardır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Bir Başka Dünya Hatay, Yedi Dağın Ardı Aybastı Perşembe Yaylası olarak sayılabilir. Kemal Düz kitapları; Hatay Keşif Yayınları aracılığıyla kitapseverlerle buluşmuştur. Kemal Düz tarafından yazılan son kitap "Yedi Dağın Ardı Aybastı Perşembe Yaylası", Hatay Keşif Yayınları tarafından okurların beğenisine sunulmuştur.
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.