ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Kes Tıraşı | Hasan Aksoy

10.04.2020
1.068
A+
A-
Kes Tıraşı | Hasan Aksoy

Sizin hiç canınızı acıtan biri oldu mu?
İnsan çocuğunun, eşinin ya da herhangi birinin canını acıtıp sonra yüzüne nasıl bakabilir..
Misal, onu sevdiğini söyleyebilir mi.. Ne kadar inandırıcı olabilir..
Şiddet uyguladığın kişinin seni sevmesi, saygı duyması mümkün olabilir mi?
-*-
İnsanın değiştiremediği alışkanlıkları vardır. Misal parti değiştirmek zordur. Tuttuğun takımı değiştirmek çok zordur. Kadınları bilmem ama, biz erkeklerin berberimizi değiştirmemiz imkansızdır. Başka bir berbere gitmek zorunda kalırsan esas berberin çok bozulur. Çünkü senin saçının, sakalının uzama tarihini bilir, bir başka berberin yaptığı tıraşı hemen tanır.

Yine tıraş zamanım gelmişti. Haydi yıllardır gittiğim berbere.. Selam, hoş beş. Yeni bir çırak başlamış. Çocuğa; “Sen okuyor musun”, diye sordum. “Okuyorum amca, dedi, yaz tatilinde harçlığımı çıkarayım diye çalışıyorum” “Aferin, aferin “ dedim. Biz berberle laflarken çocukta fırçayla yerlerde ki kılları, tozları filan süpürüyordu. Berber bir ara usturayı bıraktı, “ ulan senin gelmişini, geçmişini “ diye söverek yerleri süpüren çocuğa hücum etti. Kulağına yapıştı, çekti, büktü. “ Ulan puşt, doğru dürüst süpür”, deyip ensesine okkalı bir tokat indirdi. Çocuğun elindeki faraş bir tarafa, fırça bir tarafa savruldu. Zavallı çırak ağlamaklı dışarı çıktı. Berber “ bu yeni nesilden bir halt olmaz. Bizim zamanımızda böyle miydi? Usta tokadı bastı mı gözümüzde şimşek çakardı. Biz bu mesleği dayak sayesinde öğrendik” diye söyleniyor, bu davranışını onaylamamı bekliyordu. Tezgaha bıraktığı usturayı aldı, kendince yarım kalan tıraşımı tamamlayacak. Berberin kolundan tuttum, sonra:
“ Bırak, kes tıraşı.. “ dedim.
Afallayan berber, “ ne, nasıl, tıraş bitmedi ki .. “ filan diye kekeledi. Kalktım, askılıkta ki ceketimi aldım. Ücretini sehpaya bıraktım. Berber elinde ustura, şaşkınlıkla beni izliyordu. Suratımın yarısı traşlı, yarısı sabunlu kapıdan çıkarken döndüm; “ Berber efendi, dedim, sen zavallı çırağın değil benim kulağımı büktün, bana tokat attın.”
Çektim kapıyı çıktım. Çırak az ötede duvarın dibine çökmüş sessizce ağlıyordu. Beni böyle yarım traş görünce yüzüne bir gülümseme yayıldı. Gülümseyip el salladım.
Evet alışkanlıkları değiştirmek zordur.. Hele berberi değiştirmek imkansızdır. Ama değiştirdim, bir daha da bu kulak bükücü berbere gitmedim.


ETİKETLER: ,
Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.