Kadın emeği kayıt dışı olduğu için görünür değil ve tarihe geçmiyor | Dursaliye Şahan
İngiltere Fireweed Vakfı’nın Kadınlar Günü’ne özel, ikinci toplantı konuğu Feride Kumbasar Baycan ile Türkiye’li göçmen kadınların ülke ekonomisine katkısını ve bu katkının kayıt dışı olmasından dolayı görünmezliği konuşuldu.
Irkçılığa, ayrımcılığa, şiddete maruz kalmış, eşitsiz yaşam koşullarında sömürülen kadınlara ve çocuklara destek amacıyla Dicle Sevim Sertkaya tarafından kurulan Fireweed ikinci kadın toplantısını gerçekleştirdi.
Zeleha Cafe’de bir araya gelen kadınlar toplantının ilk bölümünde gündemi sarsan depremi ve deprem mağdurlarının yaşadıkları zorlukları konuştular.
Mine Ovacık’ın kolaylaştırıcı olduğu toplantının bu ayki konuğu Feride Kumbasar, Hackney bölgesinde yaptığı göçmen kadın araştırmasını anlattı.
Türkiyeli göçmenlerin yakın tarihlerine bakıldığında kadınların ekonomik gelişmelerdeki paylarının yeterince görünür olmadığına değinen Kumbasar sözlerini şöyle bitirdi.
“Kadınlar göçmenliğe daha çabuk uyum sağladığı gibi, yapabilecekleri her işte çalışıp hem ailelerini hem de memleketteki ailelerini ekonomik olarak desteklediler.
Türkiyelilerin kendi iş olanaklarını yaratmak için kurdukları etnik ekonomi (kebap, cafe, market gibi) daha çok fabrikalarda çalışan kadınlar tarafından biriktirilen sermaye üzerine kuruldu. Aynı kadınların karşılıksız emekleri üzerinde de yükseldi.
Maalesef bu önemli katkı kayıt dışı olduğu için görünür değil ve tarihe geçmiyor.”
Her türlü şiddete ve sömürüye karşı kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan katılımcılar daha geniş bir çemberde daha çok kadınla birlikte olmak istediklerini söylediler.
Kaynak: Olay Gazetesi
…