ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Kadın emeği kayıt dışı olduğu için görünür değil ve tarihe geçmiyor | Dursaliye Şahan

09.03.2023
259
A+
A-
Kadın emeği kayıt dışı olduğu için görünür değil ve tarihe geçmiyor | Dursaliye Şahan

İngiltere Fireweed Vakfı’nın Kadınlar Günü’ne özel, ikinci toplantı konuğu Feride Kumbasar Baycan ile Türkiye’li göçmen kadınların ülke ekonomisine katkısını ve bu katkının kayıt dışı olmasından dolayı görünmezliği konuşuldu.

Irkçılığa, ayrımcılığa, şiddete maruz kalmış, eşitsiz yaşam koşullarında sömürülen kadınlara ve çocuklara destek amacıyla Dicle Sevim Sertkaya tarafından kurulan Fireweed ikinci kadın toplantısını gerçekleştirdi.

Zeleha Cafe’de bir araya gelen kadınlar toplantının ilk bölümünde gündemi sarsan depremi ve deprem mağdurlarının yaşadıkları zorlukları konuştular.

Mine Ovacık’ın kolaylaştırıcı olduğu toplantının bu ayki konuğu Feride Kumbasar, Hackney bölgesinde yaptığı göçmen kadın araştırmasını anlattı.

Türkiyeli göçmenlerin yakın tarihlerine bakıldığında kadınların ekonomik gelişmelerdeki paylarının yeterince görünür olmadığına değinen Kumbasar sözlerini şöyle bitirdi.

“Kadınlar göçmenliğe daha çabuk uyum sağladığı gibi, yapabilecekleri her işte çalışıp hem ailelerini hem de memleketteki ailelerini ekonomik olarak desteklediler.

Türkiyelilerin kendi iş olanaklarını yaratmak için kurdukları etnik ekonomi (kebap, cafe, market gibi) daha çok fabrikalarda çalışan kadınlar tarafından biriktirilen sermaye üzerine kuruldu. Aynı kadınların karşılıksız emekleri üzerinde de yükseldi.

Maalesef bu önemli katkı kayıt dışı olduğu için görünür değil ve tarihe geçmiyor.”

Her türlü şiddete ve sömürüye karşı kadın dayanışmasının önemine vurgu yapan katılımcılar daha geniş bir çemberde daha çok kadınla birlikte olmak istediklerini söylediler.

 

Kaynak: Olay Gazetesi

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.