ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İstanbul’da Sanat | Resim Sergileri

İstanbul’da Sanat | Resim Sergileri

Eylül ayı içerisinde İstanbul’daki galeriler sergileriyle yine göz dolduruyor. Eylül ayı için takviminizi yaparken görmeniz gereken sergileri sizler için derledik.

Yazın bitip sonbaharın başladığı bu günlerdegalerilerin programları yine dopdolu. Sanatın hareketli günlerini yaşadığımızEylülayında ve yeniden şehre döndüğümüz bu mevsimdeİstanbul’da olanların kaçırmaması gereken eserler, sanatseverleri bekliyor. “Eylül’deİstanbul’da hangi sergileri görmeliyim?” diyenler için devam eden, yeni açılan ve izleyicilerini bekleyen sergileri OGGUSTOEylül Sergi Rehberi’nde sizler için hazırladık.

Beyoğlu

Merkur Galeri – Karma Sergi, “Nefes Vol.IV”

MERKUR uzun bir aradan sonra yeni sanatçıları görünür kıldığı NEFES sergi dizisinin dördüncüsünde Arzu Akgün, Burak Kutlay, Burcu Perçin, Canan Çakar, Elif Yılmaz, Eylül Deniz Çolak, Fatih Alkan, Gonca Sezer, Gözde Baykara, Görkem Dikel, Khayyam Zidane, Mustafa Aykurt, Nilay Özenbay, Rabia Çelik, Yusuf Aygeç, Zeynep Çilek Çimen yeni eserleriyle yer alıyor. Bugünün sanatında genç ve orta kuşağın oynadığı önemli role parmak basan sergi; en eski iletişim dili olarak “resmi” en klasik anlatım malzemesi olarak heykeli kompozisyon ve ritim arayışlarına götürüyor. Nefes Vol. IV sergisi 07.09.2022 tarihine kadar MERKUR’un yeni adresinde izlenebilecek.

Yer: Merkur Galeri

Tarih: 19 Temmuz – 7 Eylül 2022

Rahmi M. Koç Müzesi – Lorenzo Mariotti, “Deniz ve Ötesi”

Rahmi M. Koç Müzesi, İtalyan ressam Lorenzo Mariotti’nin 33 yağlı boya eserinden oluşan “Deniz ve Ötesi” başlıklı kişisel sergisini 11 Eylül tarihine kadar sanatseverlerle buluşturuyor. Denizcilik konusundaki uzmanlığını tablolara yansıtan Mariotti’nin 33 yağlı boya eserinden oluşan sergi, 11 Eylül 2022’ye kadar ziyaret edilebilecek. Denize ait her şeyi günlük hayattan enstantaneler ile sunarak, sanatseverleri farklı deneyimlere ortak ediyor. Denizcilik konusundaki birikimini İtalyan Deniz Kuvvetleri’ne ait efsanevi eğitim gemisi Amerigo Vespucci’de bölüm başkanı olarak görev yaptığı yıllarda edinen sanatçı, mimariden manzaraya, natürmorttan portreye kadar geniş bir yelpazede, ahşap veya tuval üzerinde yağlı boya ve sulu boya çalışıyor.

Yer: Rahmi M. Koç Müzesi

Tarih: 7 Haziran – 11 Eylül 2022

Brieflyart – Gürbüz Doğan Ekşioğlu, “Karma”

Brieflyart Gümüşsuyu’ndaki galerisinde 4 Ağustos – 18 Eylül 2022 tarihleri arasında 27 uluslararası, 44 ulusal olmak üzere toplam 71 ödül alan sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun “Karma” başlıklı sergisi sanat severlerle buluşuyor. Sergide Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun Yağlıboya Tuval eserleri ve Fine Art edisyonlu baskı eserlerinin yanı sıra baskı üzerine sanatçının müdahale ettiği karışık teknik eserleri de olmak üzere 30’dan fazla eser sanatseverlerin izlenimine sunuluyor.

Yer: Brieflyart

Tarih: 4 Ağustos – 18 Eylül 2022

AB Gallery Korea Galerisi – Melek Anqi, “Ethereal Sensations / Göksel Duyumsamalar”

17 – 22 Eylül tarihlerinde seçkin uluslararası ve yerli galerilerin katılımıyla tarihi Tersane Istanbul’da gerçekleşecek olan Contemporary Istanbul’da sanatçı Melek Anqi’nin “Ethereal Sensations / Göksel Duyumsamalar” serisi AB Gallery Korea Galerisi’nde sergilenecek. Geçtiğimiz sene Türkiye’de ilk sergisini düzenleyen ve eserleri en son Haziran ayında New York’ta sergilenen Tayvan kökenli Türk sanatçı Melek Anqi, “Ethereal Sensations” serisinde bedensel duyumsamaların farkındalığı olan “interosepsiyon” deneyimini ele alıyor.

Yer: Tersane Istanbul

Tarih: 17 – 22 Eylül 2022

X-İst – Ansen, “Allegory of The Cave”

Ansen’in 11. kişisel sergisi olan ve adını Yunan filozof Platon’un “Devlet” adlı eserinin yedinci kitabında Sokrates’in ağzından ortaya atılan en önemli alegorilerinden birine öykünmeyle alan “Allegory of The Cave”, sanatçının bu öykünmesini kendi sanatsal pratiği ile yorumladığı eserlerden oluşuyor. Sanatçı bu sergide,alegoride kendi algı mağaralarında yaşayan insanlar için kullanılan “mağara duvarına yansıyan imajlar” betimlemesi ile sanatçının “galeri duvarında sergilediği yapıtlar” arasındaki metaforik benzeşmeye dikkat çekmek istiyor.

Yer:X-İst

Tarih: 9 Eylül – 8 Ekim 2022

The Artisan İstanbul Hotel – Karma Sergi, “Direniş”

The Artisan İstanbul Hotel, Eylül ayında “Direniş” adlı sergiye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nın proje ortağı olduğu “Direniş” sergisi, insanın doğa üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekiyor. Contemporary İstanbul ve İstanbul Bienali ile eşzamanlı olarak 15 Eylül’de başlayıp 23 Ekim’de sona erecek olan sergi, iklim krizinin doğanın geleceğini nasıl etkileyeceğini kavramsallaştırarak, farklı disiplinlerden usta ve genç sanatçılarla farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Yer: The Artisan İstanbul Hotel

Tarih: 15 Eylül – 23 Ekim 2022

Labirent Sanat – Karma Sergi, “Kendileme”

Labirent Sanat 22 Eylül – 8 Ekim 2022 tarihleri arasında, küratörlüğünü İsmet Doğan’ın yaptığı Damla
Menteş, Hıdır Eligüzel, Jeff Oslo, Karbon, Kübra Ayyıldız.KA, Met-İs, Nesrin İçen, Okyanus Çağrı
Çamcı, Öner Başkan, Selman Akıl ve Serhat Akavcı’nın “temellük” kavramı üzerine ürettikleri işlerinin
yer aldığı “Kendileme” sergisini izleyicilerle buluşturuyor.

Yer: Labirent Sanat

Tarih:22 Eylül – 8 Ekim 2022

 

Taksim Sanat – Karma Sergi, “Boşlukta Mevcut”

Boşlukta Mevcut, simsiyah bir boşluğun içinde vücut bulan sese, ışığa ve kente odaklanıyor. Küratörlüğünü Derya Yücel’in; proje asistanlığını Merve Duran’ın yaptığı sergi, ses, ışık ve kent üzerine düşünen; mekânsızlığı hem içerik hem form bağlamında bir deney alanı olarak ele almayı amaçlayan ve günümüz sanat pratiklerinde yapıt-mekân ilişkisine yönelen bir tema etrafında toplanıyor.

Yer: Taksim Sanat

Tarih: 10 Eylül 2022 – 28 Şubat 2023

 

 

Collect Gallery – Richard Bartle, “Atlama Taşları”

Collect Gallery yeni sezona, İngiliz sanatçı Richard Bartle’ın kişisel sergisi “Atlama Taşları” (Stepping Stones) ile başlıyor. Sanatçının son dönem çalışmalarından oluşan üç seriyi bir araya getiren sergi, 14 Eylül-10 Ekim 2022 tarihleri arasında Collect Gallery’nin Tophane ve Juma’daki mekânlarında izleyiciyle buluşuyor.

Yer: Collect Gallery

Tarih: 14 Eylül-10 Ekim 2022

 

 

 

Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM) – Oğuz Yalım, “Kaçış Noktası”

Sürdürülebilirliği odağına alan KTSM, Kalebodur desteğiyle 14 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında İç Mimar, Sanatçı Oğuz Yalım’ın, seramik atıklarıyla ortaya koyduğu eserlerden oluşan “Kaçış Noktası” isimli sergisine ev sahipliği yapıyor.

Yer: Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM)

Tarih: 14 Eylül – 1 Ekim 2022

 

Carre d’Artistes İstanbul – Ercan Filiz, “Makinenin Günlüğü”

Etkilendiği isimler arasında Jean Michel Basquiat da yer alan sanatçı, neo-ekspresyonist bir üslupta eserler üretir. Tuval üzerine karışık teknikli çalışmalarıyla bilinir. Tasarım ve renk bilgisini etkili bir şekilde tuvaline yansıtır. Tuval onun için düşüncelerini dağınık bir biçimde aktardığı bir nevi görsel bir günlüktür. Renk seçimi ve figürlerin kompozisyon içinde kullanımı izleyiciye bir makinenin mekanik iç parçalarına bakıyormuş hissi uyandırır. Bu dağınık kompozisyon tuvalin içiyle sınırlanmış kapalı kompozisyondur. Bu yönüyle farklı düşünce ve duyguların tek bir ana sabitlenmiş olduğu hissini uyandırır.

Yer: Carre d’Artistes İstanbul

Tarih: 17 Eylül – 10 Ekim 2022

 

Art On -Damla Sari, “Son 10 Yılın Çıkmış Soruları”

Damla Sari’nin ilk kişisel sergisi “Son 10 Yılın Çıkmış Soruları” 10 Eylül – 11 Ekim tarihleri arasında Art On Pera’da izlenebilir. Küratörlüğünü İlayda Abdik’in yaptığı sergide, fotoğraf, video enstelasyon ve kinetik yerleştirmelerin bir araya geldiği seçkiyi, fiziksel olarak iki boyutun içine sıkışmış bir beden olarak sanatçı ve sessizliklerini bozmuş nesnelerin bedenlerine yerleşmiş ruh formları olarak ikiye ayrılıyor.

Yer: Art On

Tarih: 10 Eylül – 11 Ekim 2022

Mixer – Ahu Akgün, “Voids”

Ahu Akgün’ün Mixer’deki ikinci kişisel sergisi Voids, 9 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilir. Sergi, sanatçı Ahu Akgün’ün yaşadığı kayıpların ardından duygu durumlarının yarattığı soyut boşluklara odaklanıyor. Sergi, sanatçının şefkatli ve şiirsel bir nesir yazar gibi yaptığı tuval çalışmaları ve solmuş çiçeklerden oluşan buketlerden oluşan bir yerleştirme ile izleyiciye sunuluyor.

Yer: Mixer

Tarih: 9 Eylül – 15 Ekim 2022

C.A.M. Galeri – Karma Sergi, “Nude/ Covered”

C.A.M. Galeri Eylül ayında ‘Nude/ Covered’ sergisi ile Dieter Mammel, Eyhan Çelik, Gülfem Kessler, Nihal Martlı, Pelda Aytaş ve Öykü Önal’ın işlerini bir araya getiriyor. Sergi kimlik, kültür, tarih ve kişisel mitolojiler üzerinden nü/ örtülü kavramlarıyla ilgileniyor ve bu alanda katılımcı sanatçıların ifade biçimleri serginin gövdesini oluşturuyor. Nü plastik sanatların bir formu olarak Sanat Tarihinde bitmeyen bir gelenek, çıplak insan vucüdu ise tarih öncesi sanatın ilk konularından birisiydi. Örtünmenin evrimi de başlı başına bir tarihsel süreç. Sergi, çıplak bedene karşı yüzyıllardır oluşmuş cazibeyi de ele alarak; idealize edilmiş bir form olarak “nü/ örtülü” ile dürüst, doğal ve kişisel bir sanatsal ifade arasındaki dengeyi araştırıyor. Beden ve cinsel kimliğe dair büyük ölçüde değişkenlik gösteren çağdaş sosyal normlar üzerinden farklı anlayışları yansıtarak; sergi yalnızca bedensel değil aynı zamanda zihinsel ve anlamsal açıdan nü/ örtülü kavramlarına yaklaşıyor.

Yer: C.A.M. Galeri

Tarih: 9 Eylül – 16 Ekim 2022

 

Pilot Galeri – Ali Miharbi, “Serbestlik Dereceleri”

Fiziksel ve zihinsel eylemler için olasılık alanını keşfederek, insanların içinde bulunduğu çevrenin karmaşık
potansiyellerini deneyimleyen bir sergi sunuyor Pilot Galeri.

Kontrol teorisinde sıklıkla kullanılan “Serbestlik dereceleri” terimi, bir sistemdeki olası hareketlerin çeşitliliğini ifade eder. Özgürlüğü organizmalar ve bir sistem olarak çevreleri bağlamında inceleyen Daniel Dennett, insanların fiziksel ve entelektüel özgürlük düzeylerini, verebilecekleri kararların kısıtlamalarıyla karşılaştırır. Bir noktada, sınırlı sayıda olası fiziksel hareket olmasına rağmen, insanın zihinsel potansiyelinin ne kadar geniş olduğunu vurgular. Ali Miharbi’nin Serbestlik Dereceleri, işte bu iki paralel çizgi
arasındaki alanın bir sergisidir.

Yer: Pilot Galeri

Tarih: 10 Eylül – 22 Ekim 2022

Versus Art Project – Cem A. “Pleased to announce…”

Versus Art Project yeni sezona, Cem A.’nın 15 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleşecek olan ilk sergisi “Pleased to announce…” (…Sunmaktan mutluluk duyar) ile başlıyor. Sanat meme’leri yayınladığı @freeze_magazine adlı Instagram hesabıyla tanınan Cem A., “Pleased to announce…” sergisinde, günümüzün tek tipleşen sergi metinlerini konu ediniyor. Metinlerin benzerliğinden yakınan sanatçı, acaba her sergiye ve sanat eserine uyacak bir jenerik sergi metni yazılabilir mi sorusundan yola çıkıyor. Dünyanın farklı köşelerinden topladığı metinleri ve meme’lerini bir araya getirdiği sergide; farklı coğrafyalardan küratör, eleştirmen ve iletişim danışmanı arkadaşlarını serginin parçası olmaya davet ediyor.

Yer: Versus Art Project

Tarih: 15 Eylül – 23 Ekim 2022

Galeri 77 – Karma Sergi, “İçerisi ve Dışarısı”

Galeri 77, yeni temsil etmeye başladığı Gayane Avetissian, Roman Kakoyan, Harut Mnatsakanyan ve Arthur Tonakanyan’ın işleriyle oluşturduğu özel bir seçkiye 8 Eylül-23 Ekim tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor.

Özellikle pandemi sürecinde önem kazanan “güvenli alan” arayışımızı, çoğu zaman bir diğerine dönüşen “içerisi” ve “dışarısı” kavramları üzerinden, eserleri bu coğrafyada yeni görücüye çıkmış yetenekli dört genç sanatçının sunduğu yenilikçi bakış açısı ile ele alıyor.

Yer: Galeri 77

Tarih: 8 Eylül-23 Ekim 2022

Galeri Nev- Karma Sergi, “Taşlaşmış Rüyalar”

Galeri Nev, yeni sezona Murat Akagündüz, Sevinç Altan, Eda Aslan, Levent Aygül, Ege Berensel, Hera Büyüktaşçıyan ve Ali Kazma’nın olduğu karma sergiyle giriyor. Taşlamşmış Rüyalar Sergisi Galeri Nev’de görülebilir.

Yer: Galeri Nev

Tarih:9 Eylül – 29 Ekim 2022

Alexandre Vallury – Karma Sergi, “Bedenin Mücadele Alanıdır”

Agah Uğur koleksiyonu seçkisi “BEDENİN MÜCADELE ALANINDIR” sergisi Halil Altındere küratörlüğünde, 9 Eylül’de ALEXANDRE VALLAURY binasında izleyici ile buluşuyor.

Agah Uğur Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerin bir araya getirilmesi ile hazırlanan “Bedenin Mücadele Alanındır” başlıklı sergi, Türkiye’den ve dünyadan kırktan fazla sanatçının elliye yakın eserini içeriyor. Halil Altındere’nin 12 yıl aradan sonra küratörlüğünü üstlendiği bu sergi, Türkiye ve dünyadan sanatçıların ele aldıkları gözetleme, gösteri, direniş, göç, cinsiyet politikaları, sınır, hafıza gibi can alıcı meseleleri görünür kılmayı hedefliyor. Sergi, 9 Eylül – 31 Ekim 2022 tarihleri arasında Tepebaşı’ndaki Alexandre Vallaury binasının 2. ve 3. katlarında izleyiciyle buluşuyor.

Yer: Alexandre Vallury Binası

Tarih: 9 Eylül – 31 Ekim 2022

Arthan Galeri – Özlem Yalım, “Deka+2 /Türkiye’de Tasarımın 10+2 Yılı”

DEKA+2 sergisi, Antik Yunan kültüründe “on” anlamındaki ismi ile, Türkiyeli tasarımın 2010-2022 yılları arasındaki durumuna göz atacak ve bir şeçki sunuyor. Özellikle vurgulanan +2, küresel salgın koşulları ile yaşamlarımızın her anında yaşanan değişimlerle paralel olarak tasarımın gündemine gönderme yapıyor.On ve artı iki yıllık bir dönemi kapsayan çağdaş ürün tasarımları bu sergide sunulacak.

Yer: Arthan Galeri

Tarih: 10 Eylül- 6 Kasım 2022

 

 

Sanatorium – Karma Sergi, “A bit of Unruly Complexity”

SANATORIUM , Kerem Ozan Bayraktar, Akhmat Biikanov, Evgeny Dedov, Mehmet Dere, Şafak Şule Kemancı, Çağla Köseoğulları, Kateryna Lysovenko, Yağız Özgen, Sam Samiee, Sergen Şehitoğlu, Osman’ın eserlerinden oluşan bir sergi ve yayın projesi olan BIT UNRULY KARMAŞIKLIK’ı sunuyor . 9 Eylül – 12 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında Misal Adnan Yıldız küratörlüğünde Sadi Temizel, Viron Erol Vert, Agnes Waruguru ve Slavs and Tatars . Sergi, gerçeklik algımız ve bilişsel sınırlarımız ile doğaya dair yorumlarımızı göz önünde bulundurarak bilimin karmaşıklık olarak hayatımıza kattıklarına adanmıştır.

Yer: Sanatorium

Tarih: 9 Eylül – 12 Kasım 2022

Dirimart – Canan Tolon, “Tunnel Vision”

Dirimart, Pera’daki yeni mekânını Canan Tolon’un galerideki ilk kişisel sergisi Tunnel Vision ile açıyor. Sergisi, iki yıllık bir emeğin, Covid 19 salgınının neden olduğu kesintinin ve sonrasında devam eden toplumsal rahatsızlığın sonucu olarak dikkat çekiyor. Çoklu resimden oluşan Tunnel Vision, yayılımı içinde donmuş birden çok manzarayı, kesik bir film şeridinin gerçekliğinde gözler önüne sererken, hayat akışını sürdüren bir yerleştirme.

Yer: Dirimart

Tarih: 9 Eylül 2022–16 Ekim 2022

Art Sümer – Gözde İlkin, “Solo Show”

Duygu Demir küratörlüğünde Gözde İlkin’in son sergisi Emanet Alanı, 14 Eylül Çarşamba günü artSümer’de açılıyor. Entrusted Ground, üç boyuta uzanan bir manzara resmidir; aynı zamanda ses ve hareket için bir sahnedir. Ateş, su, toprak ve havadan oluşan, kendimizi içine yerleştirmek için bir model olarak görülebilir, ya da belki de sadece zihnimizin yarıklarındaki bir mağaradır. Entrusted Ground, evsiz taşlara, dansçılar ve dallar için bir değişime veya kırıklar için bir duaya ev sahipliği yapar. Burada kulak misafiri olabilir, gözlerinizi kapatabilir ve hayal kurabilir, hareket edebilir veya kök salabilirsiniz; mesele Gaia’yı düşünmektir. Sergi süresince Aslı Öztürk’ün koreografisi ile Emanet Alanı harekete geçirecek; müzik ve sesler Berke Can Özcan’a aittir.

Yer: Art Sümer

Tarih: 14 Eylül – 12 Kasım 2022

Zilberman Galeri – Karma Sergi, “Ivy”

Zilberman Galeri, galerinin İstanbul’daki üç mekanını kapsayan grup sergisi “Ivy”yi seyircilerle buluşturuyor. Küratörlüğünü Başak Şenova’nın yaptığı sergide Heba Y. Amin, Omar Barquet, Burçak Bingöl, Yane Calovski, Ramesh Daha, Memed Erdener, Didem Erk, Fatoş İrwen, Zeynep Kayan, Azade Köker, Bronwyn Lace, Marcus Neustetter, Cristiana de Marchi, Larry Muñoz, Maarit Mustonen, Egle Oddo, Erkan Özgen, Bochra Taboubi, Cengiz Tekin, Simon Wachsmuth ve Verena Miedl-Faißt/Nirual Kenabru gibi isimler bulunuyor.

Yer: Zilberman Galeri

Tarih:14 Eylül – 1 Aralık 2022

Anna Laudel – Mehmet Sinan Kuran, “Hiçbir Yer”

Anna Laudel, sanatçı Mehmet Sinan Kuran’ın “Hiçbir Yer” isimli kapsamlı kişisel sergisine 8 Eylül – 4 Aralık 2022 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. Sanatçının 2020 yılında Anna Laudel’de gerçekleştirdiği “öldükten sonra gerçekleşen” anlamına gelen “Posthumous” sergisinin devamı niteliğinde olan “Hiçbir Yer”, ziyaretçilerini hayattaki ihtimalleri sorgulatan bir yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.

Yer: Anna Laudel

Tarih: 8 Eylül – 4 Aralık 2022

Arter – Bill Fontana, “İo’nun Yeni Sesi”

İo’nun Yeni Sesi, Fontana’nın bir bölümü su altında olmak üzere, İstanbul Boğazı’nın çeşitli noktalarında, ayrıca Bizans döneminden kalan Şerefiye (Theodosius) Sarnıcı ve Yerebatan (Bazilika) Sarnıcı’nda gerçekleştirdiği video ve ses kayıtlarını temel alıyor. Fontana’nın 8 kanallı dijital kayıt cihazı, akustik mikrofonlar, hidrofonlar ve ivmeölçerlerden oluşan taşınabilir kayıt stüdyosu aracılığıyla İstanbul’da topladığı ses verilerinin “yeniden konumlandırılması”, bu seslerin gece hoparlörlerle Yerebatan Sarnıcı’nda yayınlanması yoluyla gerçekleştirilmiş; böylece yapının devasa boşluğundan/kubbelerinden inanılmaz bir karşılık, çok çeşitli yankılar elde edilerek sanatçının “yeni(den) ses(lendirme)” adını verdiği bir yöntemle nihai bir imajın “yarattığı” sese yönelik araştırmalarına odaklanıyor.

Yer: Arter

Tarih: 10 Mart 2022 – 4 Aralık 2022

Arter – Karma Sergi, “Locus Solus”

Locus Solus, merkezine aldığı “doğa” fikrini olgular, kurgular ve duygular perspektifinden irdelemeyi amaçlıyor. Doğa ile kültürün birbirlerine nüfuz etme ve birbirlerini etkileme biçimleriyle ilgilenen sergi, aynı zamanda organik süreçler ve doğal ortamlarla insan eylemliliği ve insan elinden çıkma yapılar arasındaki kesişim alanlarını inceliyor. Sergide ilişkisel bir kavram olarak ele alınan “doğa”, yerler ile insan ve insan-olmayan varlıklar arasındaki geniş bağlantılar ağı üzerine yeniden düşünme imkânı tanıyor. Ortak anlatıların, ritüellerin, kolektif bilinçdışının ve bireysel deneyimlerin şekillendirdiği çok katmanlı bir inşa olan bu doğa fikri, aynı zamanda insani korkuları ve arzuları da yansıtıyor. Sergide yer alan yapıtlar, genel olarak “doğa” adı altında işaret ettiğimiz yerler, varlıklar ve süreçlerle kurduğumuz çelişkili ilişkiyi açığa çıkarıyor; heterojen âlemler arasındaki karşılıklı etkileşimi sahneye koyarak gerek maddi gerekse gayrimaddi bileşenleri birbirine bağlı bir ağ formüle ediyor. Bu ilişkiler ağında geçmiş geleceği yansıtıyor, gerçeklik fantezide ifadesini buluyor, maddi olan metafizik olana bağlanıyor, görünebilen görünemeyeni yankılıyor, var olan yitip gitmiş olanın hafızasını taşıyor ve gelmekte olanı öngörüyor. Locus Solus her şeyden önce, doğanın bizim dışımızda var olan, gelişen ve yok olan şeylerin ve varlıkların bir kataloğundan ibaret olmadığının farkındalığı ve doğanın doğallığının artık verili sayılamayacağı kanaati üzerine temelleniyor.

Yer: Arter

Tarih: 31 Mart – 31 Aralık 2022

Arter – Ahmet Doğu İpek, “Başımızda Siyahtan Bir Hâle”

Başımızda Siyahtan Bir Hâle, Ahmet Doğu İpek’in 2020–2022 yılları arasında farklı mecraları kullanarak bu sergi bağlamında ürettiği eserleri bir araya getiriyor. Kum fırtınası, yanardağ patlaması, heyelan ve güneş tutulması gibi doğa olaylarından yola çıkan resimler, çizimler, yerleştirmeler ve video eserler, insan ölçeğini aşan görkemli varoluşlarıyla hem büyüleyici hem de ürkütücü bir nitelik üstlenen bu fenomenleri soyut bir dille yorumluyor.

Yer: Arter

Tarih: 19 Mayıs 2022 – 29 Ocak 2023

Meşher – Karma Sergi, “Ben Kimse. Sen de mi kimsesin?”

Yunan mitolojisinden Ekho ve Narkissos’un karşılıksız aşk mitinden hareketle yurt içi ve yurt dışından toplam 45 sanatçının 120’ye yakın eserinden oluşan, Meşher’deki “Ben Kimse. Sen de mi kimsesin?” isimli sergi ziyaretçileri ile buluşuyor.

Yer: Meşher

Tarih: 14 Eylül 2022 – 12 Şubat 2023

 

Salt Beyoğlu- Karma Sergi, “Sahnede 90’lar”

Salt’ın 1990’lar Türkiye’sindeki kültürel ortamı ve sanat üretimlerini sahne ve performans kavramları odağında inceleyen yeni sergisi Sahnede 90’lar 15 Eylül’de başlıyor. Türkiye’de toplumsal, siyasi ve ekonomik anlamda hızlı değişimlerin yaşandığı 1990’lı yıllar, aynı zamanda özellikle İstanbul’un kültür, sanat, performans ve eğlence sahnesinde serbestlik sınırlarının sürekli genişletildiği bir döneme işaret eder. Sanat ortamında “disiplinlerarası” kavramı da bu dönemde gündeme gelir. Doğası gereği farklı disiplinlerden beslenen ve deneysel bir sanat pratiğine işaret eden performans, pek çok sanatçıya yenilikçi bir alan açar. Sahnede 90’lar, bu dönemin performans üretimlerine yoğunlaşarak kültür, sanat ve eğlence tarihine çok yönlü bir bakış sunmayı amaçlıyor.

Yer: Salt Beyoğlu

Tarih:15 Eylül – 12 Şubat 2023

Evliyagil Dolapdere – Beral Madra, “Beden ve Zihin”

Evliyagil Dolapdere, Beral Madra’nın küratörlüğünü üstlendiği “Beden ve Zihin” sergisi ile kapılarını 15 Eylül’de yeniden açacak.

Yer: Evliyagil Dolapdere

Tarih: 15 Eylül tarihinden itibaren bakabilirsiniz.

 

 

 

Arter – Karma Sergi, “OyunBu”

OyunBu başlıklı grup sergisi, Arter Koleksiyonu’ndan seçilen yapıtları çocukluk ve oyun kavramları etrafında bir araya getiriyor. Sergi, oyunun özgürleştiriciliğini, gerçekliği askıya alıp yeniden kurgulayışındaki kural tanımazlığını, gündelik olanın dışına taşma ve tamamen kendine ait bir düzen ve anlam üretme şekillerini, sanat yapıtları ve bu yapıtların sunduğu deneyimler bağlamında araştırmayı hedefliyor. Sanatın oyun kurucu niteliklerini oyun bozucu yanlarıyla birlikte ele alan OyunBu, rekabet, gerilim, şans, taklit, ritüel, sihir, esrime ve haz gibi kavramların izini sürerken hem yetişkinler hem de çocuklar için aslında kazananı olmayan ya da herkesin kazandığı bir oyun alanı açıyor.

Yer: Arter

Tarih: 17 Şubat 2022 – 9 Nisan 2023

Kadıköy

Koli Art Space – Karma Sergi, “Çark”

Türkiye, Hollanda ve ötesinden queer sanatçı, aktivist, düşünür ve gece çalışanlarını dijitalde buluşturan; dayanışma ve işbirliği olanaklarını geliştiren Through The Window (TTW) projesi çevrimiçi mekândan fiziksel mekâna taşarak Koli Art Space tarafından sergileniyor. ÇARK, Karşı Sanat Çalışmaları ve Koli Art Space seçkileri ile eş zamanlı ziyaret edilebilecek.

Yer: Koli Art Space

Tarih: 3 Eylül – 1 Ekim 2022

Decollage Art Space – Oya Akman, “Yarını Bugün Seç / Oya Akman ile Tasarımda 50 Yıl”

Decollage Art Space, sezon başlangıcını 14 Eylül’de Decollage Art Space Sanat Yöneticiliği ve Danışmanlığı’nı sürdüren Mine Çağlar küratörlüğünde, Oya Akman’ın tasarımda 50 yıllık sürecine odaklanacağı “Yarını Bugün Seç / Oya Akman ile Tasarımda 50 Yıl” sergisiyle yapıyor. Bu sergi Decollage Art Space’in kapsamlı bakış açısının ve yeni sezonda karşılaşacağımız disiplinlerarası programının da sinyallerini veriyor.

Yer: Decollage Art Spac

Tarih: 14 Eylül – 9 Ekim 2022

 

Şişli

Kurtuluş Rum İlk Öğretim Okulu – Karma Sergi, “Senin de yaran, Rosa 1”

Pelin Uran’ın küratörlüğünü üstlendiği “Senin de yaran, Rosa” adlı sergi, 15 Eylül – 24 Ekim tarihleri arasında Kurtuluş Rum İlk Öğretim Okulu’nda sanatseverlerle buluşuyor. Yaralanabilir ve kırılgan hallerden doğan yeni olasılıkları hem keşfetmek hem de irdelemek için sorular ele alan sanatçıların işlerinden oluşan sergi iki aşamadan oluşuyor. İlki Kurtuluş Rum İlköğretim Okulu’nda izleyiciye açık olacak olan sergi, ikincisi ise bir kitap olacak. Sergide yer alan sanatçıların yazı pratiklerinden yola çıkarak Minerva Projects iş birliği ile yayıma hazırlanan kitabın görsel tasarımını ise Ali Cindoruk gerçekleştiriyor.

Yer: Kurtuluş Rum İlk Öğretim Okulu

Tarih: 15 Eylül – 24 Ekim 2022

Ferda Art Platform – Murat Germen, ‘’Obscura Lucida’’

Murat Germen’in ‘’Obscura Lucida’’ isimli kişisel sergisi 7 Eylül – 8 Ekim 2022 tarihleri arasında Ferda Art Platform’da ziyarete açılıyor. Sanatçının kent ile doğanın bakir ve sakin anlarını belgelediği, kimi zaman karanlık kimi zamansa alacakaranlıkta uzun pozlama ile çektiği fotoğraflarından oluşan ‘’Obscura Lucida’’ başlığı fotoğraf tarihinin teknik ve felsefi boyutlarına gönderme yapıyor. Karanlık anlamına gelen “obscura” ile aydınlığı ima eden “lucida” kavramlarını, geceyi gündüz haline getirdiği fotoğraflarında insan ve şehir ve doğa ilişkisi üzerinden kurguluyor. Fotoğraflar, gün boyunca insanın tahribatına ve işgaline maruz kalan şehir ile tabiatın, gece vakti kendinilerini yeniden ortaya koydukları anları belgeleyen görsel betimlemelerden oluşuyor.

Yer: Ferda Art Platform

Tarih: 7 Eylül – 8 Ekim 2022

Sarıyer

Sakıp Sabancı Müzesi – Agnes Denes “Yaşayan Piramit”

Sakıp Sabancı Müzesi, 13 Eylül – 23 Ocak 2023 tarihleri arasında, yaşayan en önemli ekofeminist sanatçılardan Agnes Denes’in mekâna özgü eseri “Yaşayan Piramit”e ev sahipliği yapıyor.

Yer: Sakıp Sabancı Müzesi

Tarih:13 Eylül – 23 Ocak 2023

 

Borusan Contemporary – United Visual Artists (UVA), “Kaosun Eşiği”

Matt Clark tarafından kurulan Londra merkezli kolektif United Visual Artists (UVA), yaklaşık yirmi yıldır algının ve bilişselliğin doğasını araştırarak bizleri deneyimin evrenselliği ve sübjektifliği üzerine düşünmeye davet ediyor. UVA’nın neyin gerçek olduğuna dair algımızı değiştiren ve geliştiren değişik enstrümanlar yaratmak için yeni teknolojileri bünyesine katan yapıtları, heykel, performans ve mekâna özgü yerleştirmeler gibi çeşitli ifade araçlarını kapsar. Bu eserlerde ışık ve ses fiziksel materyallere dönüşür, mimari mekânlar yeniden şekil verilebilir hale gelir ve akışkanlaşır; zaman hızlanıp yavaşlar, belirsizlik içinde asılı kalmış gibi görünür. UVA’nın çalışmaları, bilinmeyen ve bilinemez olanla ilgili merakımızı uyandıran, şaşırtan ya da keyif veren şekillerde duyu organlarımızı tetikler.

Yer: Borusan Contemporary

Tarih:17 Eylül 2022 – 27 Ağustos 2023

Sadberk Hanım Müzesi – Felekşan Onar, “Ütopyadan Sonra: Kuşlar

Sadberk Hanım Müzesi, cam sanatçısı Felekşan Onar’ın yazar ve küratör Arie Amaya-Akkermans’la çokdisiplinli bir işbirliği içinde hazırladığı bireysel sergisi “Ütopyadan Sonra: Kuşlar”ı izleyicilerle buluşturuyor. Müzedeki ilk çağdaş sanat girişimi olan proje; heykel, tiyatro, film, arkeoloji ve saha araştırması alanlarına uzanmakta. Sergi üç ana bileşen etrafında kurgulanıyor: müzenin koleksiyonundan seçilen, Bronz Çağından Osmanlı dünyasına uzanan, eserlerle diyalog içinde yeni bir cam heykeller serisi, çağdaş bir tiyatro oyunu ve bir sergi monografisi.

Yer: Sadberk Hanım Müzesi

Tarih: 10 Eylül 2022 – 28 Şubat 2023

Beşiktaş

Sevil Dolmacı Art Gallery – Ahmet Oran, “Upside Down”

Ahmet Oran’ın 15 Eylül – 3 Ekim tarihleri arasında Akaretler Sıraevler no: 19’da yer alacak olan “Upside Down” isimli kişisel sergisi Sevil Dolmacı Art Gallery’de sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, 17. İstanbul Bienali’nin paralel etkinlikleri arasında yer alıyor.

Türk soyut resminin güçlü temsilcilerinden Ahmet Oran, eserlerinde İstanbul’un tarihi katmanlarını, hareketli geçmişini, heyecan verici çağdaş yaşamını ve bitmek bilmeyen enerjisini renkli bir boya paleti ile izleyiciye aktarıyor.

Yer: Sevil Dolmacı Art Gallery

Tarih: 15 Eylül – 3 Ekim 2022

Sevil Dolmacı Art Gallery – Ross Bleckner, “Angels İn Your Hand”

1970’lerden beri sanat dünyasında adını duyuran Ross Bleckner büyük ölçekli resimleriyle öne çıkan bir ressam. Eserleri, MoMA, Whitney ve Guggenheim müzelerinin yanı sıra San Francisco Modern Sanat Müzesi, Martin Gropius Bau-Berlin, Reina Sofia-Madrid, Albertina Müzesi-Viyana, Kunstmuseum Luzern gibi dünyanın önde gelen kamu koleksiyonlarında yer alan sanatçının “Angels İn Your Hand” adlı sergisi Sevil Dolmacı Art Gallery’de izleyicilerle buluşacak.

Yer: Sevil Dolmacı Art Gallery

Tarih: 19 Eylül – 22 Ekim 2022

Öktem Aykut Art Gallery – Renée Levi, “Désirée”

Ritmik soyutlamaları ve mekana özgü büyük ebatlı resimsel yerleştirmeleri ve tipografik denemeleri ile tanınan Renée Levi “Désirée” başlıklı kişisel sergisiyle İstanbul’daki üçüncü, Öktem Aykut ile ilk sergisi ile izleycilerle buluşuyor. soyut dışavurumculuğun erkek ağırlıklı geleneğinin içinde dünya çapında önde gelen istisnai kadın temsilcilerinden ve İstanbul doğumlu olan Levi için erken çocukluğunu geçirdiği bu şehir temel bir ilham, heyecan ve coşku kaynağı. Güçlü bir arzuyu vurgulayan sergi ismi “Desirée”, Levi’nin bu benzersiz şehir, çocukluğu ve yıllar sonra gerçekleştirdiği İstanbul sergisi için hissettiklerini beraberce içermekte.

Yer: Öktem Aykut Art Gallery

Tarih: 9 Eylül – 5 Kasım 2022

Akaretler No: 55 – Christina Dimitriadis, “Island Hoping”

Christina Dimitriadis; Türkiye’de ilk kez sergilenecek Island Hoping projesi ile yaşam ortamlarını kendi merceğinden inceliyor. Hem mekânsal hem de zamansal geçişlere odaklanan serisi; hareketli-değişken odak noktalarını insanın sınırları, kimliği ve hafızası üzerinden ele alıyor. Türkiye-Yunanistan sınırları arasında insan varlığından yoksun 30 adacığın yer aldığı sergide tarihsel ve politik geçmişi karmaşık coğrafi varlıklar olarak adaları; Akdeniz’in sessiz imgelerine ve heykellerine dönüştürüyor.

Yer: Akaretler No: 55

Tarih: 9 Eylül-16 Ekim 2022

Üsküdar

Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı- Taner Ceylan, “Âheste Çek Kürekleri, Mehtâb Uyanmasın”

Taner Ceylan, on beş yılın ardından Türkiye’de yeni bir sergi ile sanatseverlerle buluştu. 2019 yılından beri İstanbul’u farklı perspektiflerden gözlemleyerek oluşturduğu sergisinde Taner Ceylan; kentin tarihi yapılarını, farklı semtlerini ve hikayelerini yeniden keşfederken İstanbul’un gizli kalmış cevherlerinden ilham alıyor. Yahya Kemal Beyatlı’nın Çubuklu Gazeli şiirinden alıntı ile “Âheste Çek Kürekleri Mehtâb Uyanmasın” başlıklı sergisinde Ceylan, resimler, heykel ve video çalışması aracılığıyla, şehrin geçmişi ve bugünüyle kurduğu ilişkiyi figürler üzerinden kendi diliyle aktarıyor.

Yer: Sipahiler Ağası Mehmet Emin Ağa Yalısı

Tarih: 16 Eylül -16 Ekim 2022

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.