Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

İstanbul Bu Gece Yine Sensiz | Selim İleri

13.09.2021
458
A+
A-
İstanbul Bu Gece Yine Sensiz | Selim İleri

Ekmek derdini giderememiş sanat adamı, sanatın kavranamadığı, önemsenmediği toplumlarda dersiz topsuz kılığıyla, ama hep yaratıcılık coşkusuyla ayakta kalmaya çalışmayacak mıdır ?..


Ahmet Hamdi Tanpınar’ın defterlerini okuyun : Daima para sıkıntısı ve bu sıkıntı yüzünden yazdıklarıyla, yazmaya çalıştıklarıyla bir türlü baş başa kalamayan koskoca Tanpınar.. Boyuna acı acı yakınır.
Geçim kaygısıyla Server Bedi takma adına sığınmış Peyami Safa’nın yazdığı “piyasa işi” romanlar ; sayılarını bugün bile saptayamıyoruz. Hemen ardından Kemal Tahir’in, Melih Cevdet’in, başkalarının kaleme getirdikleri, hep takma ad kullanarak yazdıkları tefrika romanlar..
Kemal Tahir’in geçim mücadelesine iyi kötü tanıklık etmiştim, son döneminde : Özgürce yazabilsin diye, eşi Semiha Tahir bütün günler dikiş makinesinin başında mahalle terzisiydi. O çaba, o dayanışma “Devlet Ana”ya kadar sürdü.
Anılarında anmamış ama, Cahit Uçuk anlatmıştı : Karı koca ikisi de yazar ; Cahit Uçuk yolun başında genç bir romancı. Mahmut Yesari yılların yazı emekçisi ; roman, öykü, tiyatro, gülmece.. Yılların yorgun Mahmut Yesari’si şimdi Yakacık Sanatoryumunda.. Cahit Hanım ailesinden kalan ne kadar yadigar mücevher varsa, tümünü yok pahasına satıyor. Kalem kavgası, ilaç ve tedavi için hiçbir işe yaramamış..
Behçet Necatigil’i Beşiktaş’taki evinde kaç kez öğrencilerinin sınav kağıtlarına kapanmış buldum, yorgun, hep dikkatli. Okuldan arta kalan daracık zamanlarda yazılmıştı besbelli, o müthiş şiirler..
Tahir Alangu, Rauf Mutluay, Vedat Günyol ; hepsi öğretmendiler..
Ceyhun Atuf Kansu, yıllarca Turhal Şeker Fabrikası’nda doktor..
Ahmet Muhip Dıranas Çocuk Esirgeme Kurumu’nda yayın müdürü..
Muzaffer Buyrukçu TMO’de memur. Buyrukçu yoksul evinde ölümünden günlerce sonra bulundu..
Behçet Necatigil (ekteki fotoğraf) ölümüne çok yakın bir zaman diliminde kendini şöyle anlatır : “48 yaşıma kadar ben, dar gelirli bir memur şöyle böyle nasıl yaşarsa, öyle yerlerde, öyle yaşadım. Bir mutluluk.. Çünkü rahatlıklardan gelseydim şair falan olamazdım herhalde. Belki olurdum da kişiliksiz, tutarsız, gösteriş düşkünü bir müsvedde şair olurdum..”

SELİM İLERİ: “İstanbul Bu Gece Yine Sensiz”

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.