Dolar 34,3665
Euro 36,4612
Altın 2.865,85
BİST 9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24 °C
Hafif Yağmurlu

İnleyen Nağmeler | Gazanfer Eryüksel

09.01.2021
1.606
A+
A-
İnleyen Nağmeler | Gazanfer Eryüksel

Zeynettin Maraş, Udi Muazzez Hanım ile noter Memduh beyin oğludur. 1927’de İstanbul-Suadiye’de iki katlı, bahçeli, ahşap bir evde dünyaya gelir. Haydarpaşa ve Kabataş Liselerinde öğrenim görür.

 Annesinden etkilenerek ut çalmaya başlar. Anne ve babasının teşvikiyle daha ortaokul sıralarındayken komşuların evlerinde yapılan musiki meşklerine katılır.

Yedek subaylık bitiminden sonra girdiği İstanbul Belediye Konservatuarı Türk Müziği bölümünü bitirir. (1953)

Güfteyle besteyi aynı anda harmanlayan bir ruh dünyası vardır.

Zeynettin Maraş yeni evliyken eşiyle bir bahar günü deniz kenarında pikniğe giderler. Gittikleri yer, sanki tüm sevgililerin orada buluştuğu bir kalabalıktır. Herkes bulunduğu ortamdan çok mutlu, şarkılar söyleyip eğlenmektedir. Bu güzel bahar günü yeşil çimenlerin üstünde oturmuş, denizde uçan martıları seyrederler. Ortalığı çiçek kokusu sarmıştır. Zeynettin Maraş oradaki insanların nağmelerine eşlik etmeye başlamıştır.

“Bey, bey!” diye bir ses gelir kulağına şarkı söylerken. Bu eşinin sesidir. Hâlbuki eşi yanında oturmaktadır. İçinden, “Allah Allah! Bu ses de nereden geliyor?” diyerek arkasına döner. Ve birden sarsıldığını hisseder, zira eşi onu eliyle hafifçe sallamaktadır.

“Bey… Bey!”

Gözünü açar. Eşi gülümsemeyle şaşkınlık arası bir yüzle ona bakmaktadır. Ancak kulaklarındaki nağmeler devam etmektedir hâlâ. Kendini yastığa doğru çekerek oturur.

“Bey, kaç dakikadır sesli olarak bir şeyler deyip nağmeler söylüyorsun” der eşi, “Rüya gördüğünü anladım, ancak meraklandım da ne oluyor diye…”

“Hanım bir şeyler oldu!” der Zeynettin Bey, “Bana bir kâğıtla kalem verir misin?”

Yataktan fırlayan eşi elinde kâğıt ve kalemle döner.

“Hanım” der Zeynettin Bey, “Bana bir şey söyleme. Şu aklımdaki güfteyi kâğıda geçireyim. Ne olduğunu sana anlatacağım.”

Mısraları kâğıda yazarken şarkının ezgileri içinde yürümektedir.

Güfte kâğıda geçirildikten sonra, “Keşke tüm besteler böyle gece kulağıma fısıldansa ben de sabah notaya döksem” der.

Az önce kâğıda döktüğü güfteyi eşine uzatır ve udunu almaya gider. Sıra Nihavent makamındaki şarkıyı okumaya gelmiştir.

“İnleyen nağmeler ruhumu sardı
Bir rüya ki orda hep şarkılar vardı
Uçan kuşlar, martılar, yeşil tatlı bir bahar
Gülen şen sevdalılar vardı

Arzular orada, şevk oradaydı
Bir deniz ki aşk dolu dalgalar vardı
Uçan kuşlar, martılar, yeşil tatlı bir bahar
Gülen şen sevdalılar vardı.”

Rüyalar zamandan ve mekândan münezzehtir.

Meraklısı için ek: Zeynettin Maraş’ın Nihavent makamındaki şarkısını aşağıdaki linkten Zeki Müren yorumuyla dinleyebilirsiniz.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.