ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

İhsan Yüce’nin Yeşilçam hikayesi | Önder Algedik

18.04.2022
1.063
A+
A-
İhsan Yüce’nin Yeşilçam hikayesi | Önder Algedik

Duvar Gazetesi  | İhsan Yüce’nin hayatı belgesel oldu.

İhsan Yüce; Elazığlı bir ailenin çocuğu olarak 1929 yılında dünyaya gelir. İzmir Atatürk Lisesi’nde okur, sonra İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ni bitirir Eşsiz oyunculuğunun yanında bir senarist, bir yönetmen, bir şairdir O. Hatta senelerdir izlediğimiz Kibar Feyzo filminin de senaryosu ona aittir. Faşo ağanın “lo şurda 141, 142 başsınız lo” repliğini esasen anayasanın 141 ve 142’nci maddelerine ithafen yazan zattır.

Salacak’taki evinde 1991 yılında kalp krizi sonucu vefat ettiğinde dostu Can Yücel’in” insan arkadaşını hiç gömebilir mi yahu!” deyip mezarına gidemediği adamdır..

Hem oyuncu, hem yazar, hem yönetmen, ‘Ekmek Şarap, Sen ve Ben…’in unutulmaz şairi İhsan Yüce’nin hayatı beyaz perdeye yansıyor. İhsan Yüce’nin 1929’da başlayan ve 1991 yılında son bulan hayatını bütün yönleriyle ele alan “Bir Yeşilçam Hikâyesi İhsan Yüce” belgeselinin ilk gösterimi, yarın (17 Mayıs Çarşamba) saat 20:00’de, Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evinde gerçekleşecek.

Yeşilçam emektarı İhsan Yüce 1929 yılında başlayan ve 1991 yılında son bulan 62 yıllık hayatına 169 film, 59 senaryo, 10 yönetmenlik çalışması sığdırdı. Ayrıca arkeolog, ressam ve heykeltıraş olan İhsan Yüce, Kemal Sunal ve Tarık Akan’ın en yakın arkadaşı, Menderes Samancılar, Aytaç Arman gibi pek çok usta oyuncuyu da Yeşilçam’a kazandırdı.

İhsan Yüce’nin hayatına yakından tanıklık eden 21 anlatıcının büyük sanatçıyı anlattıkları belgeselde, unutulmaz filmlerden sahneler ve insan hikayeleri yer alıyor. Türkiye’nin gerçekliklerini aktarmada komediyi güçlü bir enstrüman olarak kullanan İhsan Yüce’nin dram ağırlıklı filmleri olan “Bedrana, Fırat’ın Cinleri, Bebek, Ah Güzel İstanbul, Çark ve Güneşli Bataklık” da belgeselde yer verilen yapımlar arasında bulunuyor.

Yönetmenliğini Özgür Güzelgül’ün yaptığı ve bir saat süren belgeselde İhsan Yüce’nin hayatına her açıdan tanıklık yapmamızı sağlayan 21 anlatıcı ise şöyle: Aslı Yüce, Mazlum Çimen, Aytaç Arman, Gül Sunal, Atilla Dorsay, Menderes Samancılar, İlyas Salman, Müjdat Gezen, Berhan Şimşek, Cahit Berkay, Tuncay Akça, Çetin Tunca, Korhan Yurtsever, Yusuf Ekşi, Zerrin Acuner, Barış Zeren, Adil Ali Atalay, Hasan Aras (Travolta Hasan), Tarkan Kaynar, Kadir Çil, Suat Dolu, Feride Filiz, Yılmaz Atadeniz ve Hikmet Karagöz.

İHSAN YÜCE KİMDİR?

İhsan Yüce, Kafkasya Dağıstan göçmeni yedi çocuklu ailenin üç oğlundan biriydi. 23 Ocak 1929 yılında Elazığ’da doğdu. Henüz küçük bir çocukken İzmir’e göç ettiler. İzmir Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde okudu. Bir süre özel şirketlerde muhasebecilik yaptı.  Sanat yaşamına 1952’de İzmir’de, Halk ve Çocuk Tiyatrosunda başladı. Bir sezonluk ömrü olan Bizim Tiyatro’yu kurdu. İhsan Yüce, 1965-1966 arasında Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda çalıştı. 1968 yılında üç arkadaşı ile birlikte Ankara Drama Tiyatrosu’nu kurdu. Bu tiyatroda “Suç ve Ceza ile Sahne Işıkları” isimli oyunları sahneledi ve ilgi gördü. Gen-Ar, Arena ve Direklerarası Tiyatrolarında çalışmalarını sürdürdü.

Altın Yumru filmi ile oyuncu olarak sinemaya geçti. Ertem Eğilmez’in yönettiği; “Senede Bir Gün, Bir Millet Uyanıyor, Sürtüğün Kızı” gibi filmlerde oyunculuğunu sürdürdü. Bu arada senaryo yazmaya başladı. Aslıer Film şirketini kurdu, senaristliğini, yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı “Hayat Cehennemi” adlı filmi çekti.

39 yıllık sanat hayatında 169 filmde rol aldı. 10 filmin ise yönetmenliğini yapan İhsan Yüce, özellikle Kemal Sunal’ın oynadığı 60 filmin senaryosunu yazdı. Filmlerde daha çok kız babası ya da muhtar olarak seyircinin karşısına çıkan İhsan Yüce, filmlerin arka planında hep sınıf çelişkisine yer vermeye ve bunu da gündelik hayatın doğallığı içinde aktarmaya çalışmıştır. İhsan Yüce filmlerindeki karakterlerin sahiciliği de buradan gelmektedir. Başarılı bir oyuncu, yönetmen ve senarist olan İhsan Yüce, 1976 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “İşte Hayat” filmindeki kompozisyonu ile ‘‘En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu’’ ödülünü aldı. Ayrıca, 1981 Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “Derya Gülü” isimli filmdeki rolüyle de ‘‘En Başarılı Erkek Oyuncu’’ ödülünü almayahak kazandı.

Aristo’nun hocası Yeşilçam’dan çıktı: İhsan Yüce Aristo’nun hocası Yeşilçam’dan çıktı: İhsan Yüce

EKMEK ŞARAP SEN VE BEN

İhsan Yüce’nin sinema dışında resim ve heykel çalışmaları da bulunmaktadır. Şiirlerinin ise çoğu yayımlanmamıştır; en ünlü şiiri Ekmek Şarap Sen ve Ben’dir. Herkes tarafından bilinen bu şiir, İhsan Yüce’nin manevi oğlu olarak kabul edilen Mazlum Çimen tarafından bestelenmiş, Mümtaz Sevinç ise seslendirmiştir.

 

 

 

 

İhsan Yüce’ yi unutmayınız…

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.