ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Hüznün Kısa Tarihi | Rukiye Taşkın Kula | Yelda Karataş

17.04.2021
889
A+
A-
Hüznün Kısa Tarihi | Rukiye Taşkın Kula | Yelda Karataş

 Hüznün Kısa Tarihi / Kitap değerlendirme: Rukiye Taşkın Kula

( Ve ‘Rakkas’ üzerine birkaç söz )

Seviyorum bu kadını. Kelimeleri çıra gibi ateşleyişini, dumanını, bakışını, meselelere karşı o yiğitçe duruşunu seviyorum. Diğer taraftan sakinliğini, telâşsızlığını… Gülümsemesini, iki dudağının arasına tutunan hamakta tatlı tatlı sallayışını…

Onyıllar önceydi. İstanbul’da ortaokul yıllarım. Bilmiyordum henüz, duymamıştım ismini. Ama Sezen Aksu’nun sesinde, güftesiyle raks eden bir ’Rakkas’ vardı ki, onu cemâziyelevvelinden tanıyordum. Hafta sonları düğün dernek sahiplerinin, nişan törenleri, kına eğlencelerine, davetlileri götürmek için kiraladıkları minübüslerde, kadınların güle oynaya hepbir elden vurmalı çalgılarla çaldıkları o şarkının sözlerini, sarı Sevim ile birlikte avazım çıktığı kadar söylüyordum!

“rakkas geldi meydane

al bastı ak gerdane

ay ay ay ay ay ay canlar

böyle dilber gördün mü

ey meclisi şahane

ay ay ay ay ay ay canlar!”

O zamanlar İstanbul’da, “İstanbul Sokakları’nı” ve ’Rakkas’ı en güzel Hüdâver abi çalardı bizim mahallede. Yakın komşumuzdu Hüdâver abi. Mahallemizin enstrüman çalabilen tek genci, elektro sazı olan tek müzisyeniydi o. Törenlere gitmeden evvel provalarını itinayla yapar, hakkını vererek notalara basar, hakkını vere vere de nefesini üflerdi yaz akşamlarına…

Son senelerde bir başka dinliyorum ’Rakkas’ı. ’Davet’i, Yarası Saklım’ı, Son Sardunyalar’ı bir başka dinliyorum. Sözlerini kimin emzirdiğini bilerek…

Ve şiirlerini… Farklı okuyorum Yelda’nın.

Marifetin; bir şiiri bir solukta baştan aşağı okumak değil, den halinden, ten haline kadar okuyup yaşamak olduğunun bilinciyle… Bana, gözleri ebruli bir ormanı andıran bu kadının ’Baba Kokusu’, ’Reyhan Çiçekleri’nde buluyorum kendimi en çok…

Bir de onun her okuyuşumda beni gülümseten;

“her kediden dost,

her kurbağadan prens olmaz.” dediği kısacık masalı. Doğru, lâkin hoşa gitmeyen gerçek.

Tüm şiirlerini topladığı ‘Hüznün Kısa Tarihi’ne sahip olduğum (hemde iimzalı:) için bahtiyarım.

/ Rukiye Taşkın

‘Baba Kokusu’ isimli şiirini hemen bırakmak istiyorum bu sayfanın kucağına…

***

Baba Kokusu

babam iki dut arasında gül kokardı

kimsesiz bir mendil düşen yollara

ela gözleri ne çok şefkat bakardı

yalnızlığın kokusunu ben babamda tanıdım

öyle içten açardı ki yüreğini

sarılmayı utanç sayardı

yine de susturamadı üstüne sinen

evlat hasretini

akşamüstleri hüzün güneşi taşıyan

insan kokusuydu babam

dağları hiç unutmamış o küskün kartal

avuçları en sıcak şeftali kokardı

bir kez olsun bakmadı giderken yalnızlığın ardına

oysa sırtı hayat kokardı

ölümsüz bir sabah rüzgârıydı babam

unutamam kokusunu ömrüm boyunca…

Hüznün Kısa Tarihi | Yelda Karataş

..

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.