Hıdrellez UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası
5 Mayıs’ın gelmesiyle, Hıdrellez bahar bayramı kutlanmaya başlandı.
Bilindiği üzere Hıdrellez kelimesi Arapça’da Hıdır ve İlyas kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. İnanışa göre Hıdrellez gününde Hz. Hızır ile Hz. İlyas’ın bir gül ağacı altında buluşurlar.
Hz. Hızır ve Hz. İlyas’ın bugün kendilerine inananların dileklerini yerine getirmek için yardım ettiğine inanılır.
Hıdrellez, her yıl 5-6 Mayıs’ta geleneksel bir bayram olarak kutlanıyor. Bu yıl ise Hıdrellez Cuma akşam saatlerinde başlayıp 6 Mayıs Cumartesi akşam saatlerine kadar sürecek.
Hıdrellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu’da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.
Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdrellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hâkimi olduğuna inanılan İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır.
Gregoryen takvimi (Miladi takvimi)ne göre 6 Mayıs, eskiden kullanılan Rumi takvim olarak da bilinen Jülyen takvimine göre 23 Nisan Hıdrellez günüdür. 6 Mayıs’tan başlayıp 4 Kasım’a kadar olan süre Hızır Günleri adıyla yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri adıyla kış mevsimini oluşturmaktadır. Bu yüzden 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.
Türkiye’de Hıdrellez Bayramı 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece kutlanır.
Bugün, Hıristiyanlarca baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul edilir; bu günü Rum Ortodoks Patrikhanesi, Rum Ortodokslar Aya Yorgi, Katolikler “Aziz George” günü olarak kutlamaktadırlar.
Hıdrellez ‘in UNESCO’nun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’ne alınması amacıyla 2010 yılında çalışmalar başlatılmıştır.
BAHAR BAYRAMI KUTLU OLSUN…