ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Heybeliada Halk Kütüphanesi | Bülent Yılmaz

18.09.2019
1.186
A+
A-
Heybeliada Halk Kütüphanesi | Bülent Yılmaz

Güzel Bir Dünya İstemek ya da Heybeliada Halk Kütüphanesi

Bu güzel adanın aşağıdaki fotoğraftlarda gördüğünüz güzel insanları ne istiyorlar biliyor musunuz? Çok kısaca anlatayım.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermiş olan ve 2013 yılında onarıma giren, sonra da ellerinden alınan kütüphanelerini, Heybeliada Halk Kütüphanesi’ni geri istiyorlar.

Bir yöre halkının kütüphane istemesinin, üstelik ellerinden alınan kütüphanelerini geri istemesinin Türkiye’deki anlamını düşünür müsünüz lütfen? Bir kütüphane istiyorlar; yol, ev, araba, bedava bilmem ne istemiyorlar; hakları olmayan bir şey istemiyorlar. Kütüphane istiyorlar, ellerinden alınan kendi kütüphanelerini geri istiyorlar.

Biliyoruz ki, bilgi ve kütüphane herkesin hakkıdır. Bu bir insan hakkıdır.

Kütüphane istemek bir kent için akıl ve ruh istemektir, düşünen insan, bilgiyle yaşayan toplum, eğitim, kültür, güzel bir ülke ve dünya istemektir. Böyle güzel bir “istemek” var mıdır? Türkiye’de kütüphane isteyen, bunun için tam 6 yıldır uğraşan, çaba harcayan, kaymakamlık, il kültür ve turizm müdürlüğü, vali yardımcılığı, valilik, bakanlık vb. çalmadık, aşındırmadık kapı bırakmayan bir grup ada halkı, bir yerel halk duydunuz mu? Ellerinden alınan kütüphanelerini korumak ve geliştirmek için toplum desteği vermek adına dernek kuran, o dernekle hâlâ etkinlikler yapan bir yer var mı sizce? Sarısayın’ın deyişiyle, olmayan, ellerinden alınan kütüphaneleri için kitaplar biriktiren, uğraşan, etkinlikler yapan, bunun için Türk Kütüphaneciler Derneği’nden ödül alan bir örnek var mı Türkiye’de ve hatta dünyada?

Onarımı bitmiş, bina hazır; ancak bürokrasinin dehlizlerinde, duyarsızlıklarında ve bilinçsizliklerinde nasıl düşünüldüyse, bina için sonunda “Halk Eğitim Müdürlüğü’nün yönetim binası” olması kararı alınmış. Lütuf kabilinden “isterseniz kütüphane için bir oda verelim,” demişler ada halkına!

O zarif, nezaketli Heybeliadalılar çok üzgün. Ellerinden çocukları alınmış gibiler. Hepsinin bu kütüphane ile ilgili ne kadar güzel hayali olduğunu ben biliyorum.

Bu hafta sonu edebiyat yazarı Nezihe Meriç için kütüphanelerinin önünde gerçekleştirdikleri anma etkinliğinde hepsinin kulağı konuşmacılarda ve emin olabilirsiniz, gözleri kütüphane binasındaydı; ellerinden alınan kütüphanelerindeydi. Hâlâ bilmiyorlar, anlayamıyorlar ve soruyorlardı: Kütüphanemiz elimizden neden alındı? Neden?

Ve “biz iyi bir şey istiyoruz ki!” diyorlardı.

İyi bir şey istiyorlar gerçekten; kütüphane istiyorlar, güzel bir gelecek, güzel bir dünya istiyorlar.

Başından bu yana bu güzel insanların çabalarına ortak olmaya, onlara özellikle akademik destek vermeye çalıştım. Kısacık konuşmamda ben de öyle dedim: “Güzel bir şey istiyorsunuz, vazgeçmeyelim!”

Ancak bu ülkede güzelliği elde etmek kolay değil.

Nezihe Meriç müzik öğretmenliği yaptığı bu halk kütüphanesi binasının içinden hüzünlü bir sesle sesleniyordu: “Kolay gelsin!

Ne acı ve ne güzel!

Bir Ada’lı aydın ekliyordu: 20 yıl sonra da olsa Heybeliada Halk Kütüphanesi levhasını asacağız!

Unutmayalım: Kütüphane istemek, güzel bir dünya istemektir.

Bize doğru gelen, kütüphanesini istemeye karar veren adalı kedi de şöyle diyordu: Güzelliği istemekten vazgeçmeyelim!

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.