Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Hayalet Şehir Kayaköy ve Tarihi Rum Evleri | Fethiye / Muğla

10.09.2024
96
A+
A-
Hayalet Şehir Kayaköy ve Tarihi Rum Evleri | Fethiye / Muğla

Nikolaos Karageorgiou, yazdığı bir Kitabında, asıl adı Livissi olan Kayaköy köyün 1908’den itibaren değişen yüzünü anlatıyor:

Nikos Karageorgiou’nun babası Nikolaos Karageorgiou, Yunanca yayımlanmış Kayaköy hakkında şöyle diyor;

 “Livissi köyü, (Kayaköy) 912-1914’te Makri’den yaklaşık 9 kilometrelik bir patika yolu uzaklığındadır. Patikaya ‘Togrou’ ya da şifa tanrıçası ‘Panakeia’ denir; çünkü patika etrafındaki yeşilliklere kıyafet parçaları bırakma alışkanlığı vardır ve köylü bunu yaparak her türlü hastalığı geride bıraktığına inanır.

1912’de nüfusu yaklaşık 6500 kişiydi, çoğunluğu Hıristiyan’dı. Livissi’nin yakınlarında yaklaşık 15 Türk ailenin yaşadığı iki yerleşim alanı vardı. Yeni doğan her Hıristiyan erkek bebek için, 20 yaşına gelene kadar ödenmesi gereken bir vergi vardı; İkinci Meşrutiyet’ten sonra bu vergi iptal edildi, onun yerine Hıristiyan erkekler orduya alınmaya başlandı.

Balkan Savaşları’nın başladığı 1912’de Livissi’ye bir polis istasyonu kuruldu; başında onbaşı Mersin Ontaşı ve Antonis Zaptias isimli iki polis bulunurdu. 1914’te Kaptan Kasım Bey ve altı polis geldi. Hepsi yeniydi ve Yunanca konuşuyorlardı. 1914’e kadar her üç senede bir köyün yönetimi için seçim yapılırdı. 1914’ten sonra yönetim Türkiye Hükümeti’ne geçti. Livissi’de ayrıca ‘Dimogerontia’ adında daha üst bir yönetim vardı. Kilise konseyi tarafından seçilen beş üyesi bulunurdu. Her sene iki kere, bölgenin piskoposu, kilise konseyi, Livissi rahibi – ki o zamanlar rahip Dionisos’tu- ve ‘Dimogerontia’ bir araya gelip kararlar alırdı.

Livissi’de altı ilkokul vardı. Biri kalenin tepesinde, biri de St. George Kilisesi’nin yanındaydı. Yüksek öğrenim için Livissililer ve Makrililer, çocuklarını Atina, Rodos ya da İzmir’e gönderirdi. Hatırladığım kadarıyla o dönem köyde görevli olan öğretmenler Mihail Mouseos, Kyriakos Tsakiris, Mihail Panigiris ve Savas Pasxalidis’ti.

Livissi halkının çoğu Kargı’daki madenlerde çalışırdı, yaklaşık yüzde 10’u da tüccardı.”


Kayaköy’ün Tarihi ve Tarihi Rum Evleri

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesinin Uzunyurt mahallesine bağlı olan bir köydür. 1922 yılında köyde yaşamını sürdüren Rumların nüfus mübadelesi nedeni ile Yunanistan’a göç etmesi ile birlikte Yunanistan’dan gelen Türkler de bu bölgeye yerleşmiştir. Ancak bölgede ki evlerin Türklerin yaşam standartlarına uygun olmaması nedeni ile yıllardır köyün boş kaldığı bilinmektedir.

Kayaköy, Teke Yarımadası’nın en otantik ve güzel yerleşim yerlerinden bir tanesidir. Likya Uygarlığı’nın kadim kentlerinden biri olarak bilinen köyün geçmişte ki adı Karymlassos’dur. Fethiye’de bulunan Telmessos’u Kayaköy’ün olduğu yerde de Karymlossos’u kurmuşlardır. Köyün M.Ö. 3000’lı yıllara dayanan bir tarihi olduğu bilinmektedir. Ancak en eski buluntular ise M.Ö. 4.yüzyıla aittir. 5 bin yıllık tarihi ile tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Kayaköy hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak mekanları arasındadır.

Köyde atları bağlayacak ahırların bulunmaması, akarsu kıyısında yer almaması gibi nedenler Türklerin bölgeden göç etmesinde ki en önemli nedenler olarak bilinmektedir. Günümüzde ise Kayaköy koruma altına alınmış olup bir sit alanı olarak yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulmaktadır. Bunların yanı sıra köyün en yüksek yerinde ise bir kilise bulunduğunu ifade etmek gerekir.

Eski çağlarda ki Rum halkının ibadetlerini burada bulunan kilisede gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Bunun yanı sıra kilise seyir terası olarak da kullanılmıştır. Kiliseden köye bakıldığında kaya parçalarını andırmakta olan ve gölgesi evin arkasına düşmeyecek biçimde hesaplar ile inşa edilen küçük taş evler göz kamaştırmaktadır. Evlerin çatısının, kapı ve pencerelerinin ise 1957 yılında meydana gelen Rodos depreminde yıkıldığı bilinmektedir.

Kayaköy’de bir hayalet şehir oluşmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de bölgede meydana gelen depremdir. Bunun yanı sıra evlerin kare biçimde olması ve tepeden aşağı doğru bir şekilde sıralanması ise köyün sanki Yunanistan’da bir köy algısı oluşturmasına neden olmaktadır. Bölgede büyük bir dağ ve birkaç tane de mağara yer almaktadır. Köyün biraz daha tepesine çıkıldığında ise muhteşem Ege Denizi görülmektedir.

Kayaköy’ün uzun düzgün ve taşlar ile döşenen yolları bulunmaktadır. Köyü gezerken muhteşem bir görünüme sahip olan Yunan Ortodoks Kilisesi ile karşılaşılır. Kilisenin tavanında bulunan işlemeler farklı mimarisi ile başka bir ülkede olduğunuzu hissetmenize neden olacaktır.

Kayaköy Nerededir ve Kayaköy’e Nasıl Gidilir?

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesinde yer almakta olup Fethiye merkeze yaklaşık olarak 20 dakikalık bir mesafede yer almaktadır. Ovacık Mahallesi’ne çok yakın bir konumda yer alan Kayaköy, barları ile ünlü olan Hisarönü’ne de 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Bunların yanı sıra Ölüdeniz’e 10 km uzaklıkta bulunan Kayaköy’e öncelikle Hisarönü’ne gelerek ulaşabilirsiniz. Kahverengi tabelaları takip ederek son derece kolay bir şekilde Kayaköy’e ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Kayaköy araç kiralama fırsatlarından yararlanarak da Kayaköy’ün muhteşem görüntüsünü yakından görme imkanı elde edebilirsiniz.

Kayaköy Giriş Ücreti

Kayaköy, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde olmakta olup müzekart geçerlidir.

Müzekartınızı okutarak köyde gezmeye başlayabilirsiniz. Ancak müzekartınızın bulunmaması durumunda ise belli bir ücret ödeyerek köye giriş yapabilirsiniz.

Kayaköy Araç Kiralama

Kayaköy’ü ve Fethiye’de ki pek çok yeri ziyaret etmek istiyorsanız Kayaköy araç kiralama hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanabilirsiniz. Siz de Kayaköy araç kiralama ile Fethiye’nin tadını en iyi şekilde çıkartmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.