ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Haftanın Yazarı | Turgut Özakman Kimdir?

Haftanın Yazarı | Turgut Özakman Kimdir?

Turgut Özakman, Sanat yaşamında yazarlığın yanı sıra, Tiyatro, Televizyon ve Sinemanın yeri…

Turgut Özakman, başta Ulusal Türk Kurtuluş Savaşı olmak üzere pek çok alan üzerine yoğunlaşmış, yazar ve dramaturgtur.

1 Eylül 1930’da Ankara’da dünyaya gelen Özakman, 28 Eylül 2013’te 83 yaşında hayatını kaybetmiştir. Ankara Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Turgut Özakman, kısa bir dönem avukatlık mesleğini yaptıktan sonra Almanya’ya gitti. Köln Üniversitesi’nde Tiyatro Bilimi Enstitüsü’nde eğitimine devam eden Turgut Özakman, Türkiye’ye döndükten sonra Devlet Tiyatrosu’nda dramaturg olarak çalıştı. En bilinen eserini ileri yaşlarında Şu Çılgın Türkler kitabını yazarak veren Özakman, TRT’de kurtuluş savaşını anlatan yapımlarda senaryo yazarlığı ve dramaturji üzerinde çalıştı.

Turgut Özakman’ın Akademik Hayatı

Turgut Özakman, Ankara Üniversitesi’nden hukuk diplomasıyla mezun oldu. Köln Üniversitesi’nde tiyatro üzerine eğitimine devam edip Türkiye’Ye döndükten sonra Devlet Tiyatroları ve TRT’de çalıştı ancak akademik hayatına da devam etti. Uzun süre Ankara Üniversitesi’nin Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ankara Üniversitesi tarafından fahri doktor unvanı verildi. 1998’de Anadolu Üniversitesi, 2006 yılında Ege Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilen Özakman yine 2006 yılında Ortadoğu Teknik Üniveristesi’nden üstün hizmet ödülü aldı.

Sanat yaşamında yazarlığın yanı sıra, Tiyatro, Televizyon ve Sinemanın yeri…

Turgut Özakman, Devlet Tiyatrolarında bir süre dramaturg olarak görev aldı. Ardından TRT’ye geçen Özakman, Merkez Program Daire Başkanlığı, Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Devlet tiyatrolarına geri dönen Özakman, Genel Müdür Başyardımcılığı ve Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. 1988 yılından 1994’e kadar Radyo Televizyon Yüksek Kurulu’nda üyelik ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu tarihten sonra kurum Radyo televizyon üst Kurulu ismini aldı.

Turgut Özakman, TRT’de çalıştığı yıllar içerisinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın anlatıldığı bir çok film projesini hayata geçirdi. Cumhuriyet ve Kurtuluş bunların en önemlisi olup, Dersimiz Atatürk, Son Akın, Kanije Kalesi, Mevlana gibi tarihi olayları da senaryolaştırdı. Bunun yanında hemen herkesin çocukluğunda derin izler bırakmış olan Keloğlan serisinin, Keloğlan Aramızda, Keloğlan’la Cankız, Keloğlan İz Peşinde filmlerinin senaryosu da Özakman’a aittir. Bunların dışında Tuzsuz Deli Bekir, yatık Emine, Turhanoğlu, Rıza Beyler gibi TRT yapımı filmlerin senaryolarını da yazmıştır.

Tiyatroda Şu Çılgın Türkler, Üç Destan, Delioğlan, Ah Şu Gençler, Hastane, Karagöz’ün Dönüşü, Kardeş payı, Darılmaca Yok, Berberde, Ben Mimar Sinan, Ak Masal Kara Masal, Pembe Evin kaderi, Ocak, Kanaviçe, Paramparça, Sarıpınar 1914, fehim paşa Konağı, Resimli Osmanlı Tarihi, Bir Şehnaz Oyun, Güneşte on Kişi, Duvarların Ötesi, Töre, Deli bayramı ve Komşularımız yazdığı tiyatro oyunlarıdır.

Turgut Özakman’ın Radyo Notları (ki 1969 yılında yazılmış bu eser Turgut Özakman’ın kaleme aldığı ilk kitaptır) ve Oyun ve Senaryo Yazma Tekniği isimli iki de mesleki kitabı bulunmaktadır.

Turgut Özakman romanları ve film senaryolarının kitapları

Turgut Özakman hiç şüphesiz adını en çok Şu Çılgın Türkler kitabıyla duyurdu. Ancak bu kitabı Turgut Özakman’ın ustalık eseri olarak tabir etmek hiç yanlış olmaz. 1994 yılında kaleme aldığı Korkma İnsancık Korkma isimli roman, bu alanda yazdığı ilk kitabıdır. Ardınan Dr. Rıza Nur Dosyası ve Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi 1995 yılında yazdığı iki araştırma ve inceleme kitabıdır. Vahidettin, Mustafa Kemal ve Milli Mücadele (1997) ile “Mustafa” Filmi Hakkında (1998) kitapları onları izlemiştir. Ardından roman dalında eserler vermeye devam eden Turgut Özakman, sırasıyla 2000 yılında Romantika, 2002 yılında 19 Mayıs 1919 Atatürk Yeniden Samsun’da, 2005 yılında Şu Çılgın Türkler, 2008 yılında Diriliş-Çanakkale 1915, 2009 yılında Cumhuriyet-Türk Mucizesi, 2010 yılında Cumhuriyet-Türk Mucizesi 2 ve 2012 yılında Çılgın Türkler-Kıbrıs kitaplarını kaleme almıştır.

 

 

 

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.