Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Haftanın Yazarı | Melahat Ürkmez Kimdir?

23.01.2020
2.091
A+
A-
Haftanın Yazarı | Melahat Ürkmez Kimdir?

/ÖZGEÇMİŞ

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Genel Merkezi tarafından, 26 Kasım 2015 tarihinde, “Milletlerarası Tarihi Roman Büyük Ödülü Beratı” ile ödüllendirilen ve ünlü besteci Can Atilla tarafından 2016 yılında “Şems-i Tebrizî” adlı kitabı “Şems-i Rumi” adlı albüm yapılan Melâhat Ürkmez, Konya’nın Hadim kazasında doğdu. Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nden ve Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Fakültesi’nden mezun oldu. Bu yıl İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümüne kaydoldu. Öğrenciliği devam etmektedir. 1976-79 yılları arasında Türkiye Halk Bankası’nda memur olarak; daha sonra devlet okullarında Türkçe öğretmeni olarak görev yaptı. 2003-2014 yılları arasında Konya Postası gazetesinde köşe yazarlığı; röportaj; kültür-sanat sayfası; tashih; zaman zaman da haber yaptı. Aynı gazetede yurt içi-yurt dışı, konferans ve seyahatlerini “Gezi Sayfası” olarak yayınladı; kamuoyu ile paylaştı.  Skyturk.net internet sayfasında da yazılar yazdı. 11 yıl boyunca yerel televizyon kanalları olan Suntv’de “Kültür İklimi”; Kanal42 tv’de “Kültür Yağmuru” ve Kontv’de “Kültür Pınarı” ve “Yaşanmış Yıllar” adlı programları yapıp sundu.

2003 yılında Kültür Bakanlığı ve Türk Edebiyatı Vakfı’nın ortaklaşa düzenlediği Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması’nda “Buzkaşi” isimli ilk hikâyesi ödül alarak, “Kurban” ismiyle kitaplaştırılan on hikâye arasında yer adı. İlk romanı olan, “Sözcüklerin Nefesinde/Ateizmden Allah’a” “Okunabilir En İyi Roman” seçildi. İkinci romanı olan, “Gönül Bahçesinde Mevlâna”, 2004 yılında T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından basılıp yayımlandı. Takip eden yıllarda da İl Turizm ve Kültür Müdürlüğü tarafından yeniden basılıp yayımlandı. Aynı romanı çeşitli yayınevlerince de yayımlanarak 6. Baskıya ulaştı. Yine aynı romanı dünyada Japoncaya çevrilen Mevlâna konulu ilk roman olma özelliğini taşımaktadır. Bundan dolayı Japonya Büyükelçisi’nden teşekkür mektubu aldı. Bu romanının Japonca çevirisi 2008 yılında Hollanda UETD tarafından basılıp yayımlandı. Araştırma-İnceleme dalında olan ve 3 baskı yapan “Mevlâna’da Aşk Sırrı ve Nihai Bütünleşme” adlı kitabı, Selçuk Üniversitesi’nde kaynak kitap olarak okutuldu. Kısa zamanda 22. baskıya ulaşan ve alanında bir ilk olarak gösterilen, “Şems-i Tebrizî” isimli araştırma-inceleme kitabı, T.C. Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2 kere ve çeşitli yayınevlerince yayınlandı. Elif Şafak, Ahmet Ümit gibi pek çok yazarın ve akademisyenin kaynakçalarında yer aldı. “Diyâr-ı Aşk / İlâhî Ulak Şems-i Tebrizî” adlı romanı 2 baskı yaptı. Bu romanı İngilizceye ve Flemenkçeye çevrildi. “Ödlek Musa” adlı hikâye kitabı ve Mesnevî’nin yazılışı hakkında yazılmış ilk roman olarak anılan, “Aşkın Kâtibi/ Çelebi Hüsâmeddîn” Gençlik Yayınevi tarafından yayımlandı. Diyar-ı Aşk ve Gönül Bahçesinde Mevlana adlı romanları ve Ödlek Musa adlı hikâye kitabı, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nce yürütülen ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca desteklenen Şehit Öğretmen Şenay Aybüke Yalçın anısına kurulan UNİKOP Sesli Kütüphanesi projesi kapsamına seslendirildi. Mevlana konulu 3 tane romanı, yine Mevlana ve Şems-i Tebrizi konulu 2 tane araştırma inceleme kitabı ile birlikte iki tane de farklı temalarda toplam 7 tane yayımlanmış müstakil kitabı bulunmakta iken Temmuz ayında 7 yıllık bir emeğin sonucu olarak Lâle Devrinden Bir Âlim/Hadimi romanı yayınlandı.Yazmış olduğu müzikal resital senaryosu Emanet-i Mukaddese Gaziantep Belediyesi Konser Salonu’nda sahnelendi. Bu senaryo çok beğenildi. Yeni senaryo teklifleri aldı. Yazmış olduğu 4 senaryo da ocak, mart ve takip eden aylarda sahnelenecek. Şu anda sahnelenme çalışmaları devam ediyor.

Melahat Ürkmez ile birçok ulusal ve yerel gazete ve dergilerde röportajlar yapıldı. Gazete ve çeşitli dergilerde 2 binin üzerinde köşe yazısı, şiir, deneme, gezi, makale ve hikâyeleri yayınlandı. Bunlardan bazıları: Uluslararası hakemli bir dergi olan, “Türk-İslâm Medeniyeti Akademik Araştırmalar Dergisi”nin 2008 yılı, 6. sayısında, “Büyük Türk Mutasavvıfı Yûnus Emre” başlıklı makalesi yer aldı. TYS Aalen-Antakya Kültür Derneği’nin düzenlediği, 3. Uluslararası Kültür Sanat ve Edebiyat Günleri’nde sunulan bildirilerin kitaplaştırıldığı Antiocheia Orontes isimli kitapta “Cemil Meriç’in Fikri Gelişim Süreci” başlıklı bildirisi; Akşehir Belediyesi Tarık Buğra Hikâye Yarışması’nda ilk 40’a giren hikâyelerin kitaplaştırıldığı kitapta “Ahıskalı Korkut Ana” isimli hikâyesi yer aldı. KTO Konya Kitabı Aralık 2013 özel sayısında, “Konya’da Âhîlik Teşkilatı ve Zâviye Evleri” adlı makalesi yayımlandı. Konya Ansiklopedisi ve Karatay kitabında çeşitli maddeleri yer aldı.

Akademik Araştırmalar Ansiklopedisi, kendisi hakkında 2 özel sayı yayınlayarak bu iki fasikülü ansiklopediye aldı. Yaptığı televizyon programları, yayımlanan kitapları, sunduğu bildiriler, katıldığı paneller dolayısıyla Konya Kültürüne katkılarından dolayı çeşitli resmi kurum, kuruluş ve Sivil Toplum Örgütlerinden çok sayıda ödüller ve plâketler aldı. Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi; Selçuklu Sanayici İşadamları Serbest Meslek Sahipleri Derneği(SELSİAD) Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Başkan Yardımcısı; Konya Fikir ve Sanat Adamları Derneği Onur Kurulu üyesi ve YEBAV Mütevelli Heyeti üyesidir. Uluslararası Mevlana Vakfı Korosu’nda iki yıl süre ile korist ve solist olarak bulundu.

            E posta           : melahaturkmez@hotmail.com

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.