Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Haftanın Filmi | Nürnberg Davası ve Nürnberg Mahkemeleri

Haftanın Filmi | Nürnberg Davası ve Nürnberg Mahkemeleri

Filmin Orijinal İsmi: Judgment At Nuremberg

Tarih / Vizyon Tarihi: 19 Aralık 1961

Süre: 186 dk.

Tür: Dram,

Yönetmen: Stanley Kramer

Senarist: Montgomery Clift , Abby Mann

Yapımı: 1961 – ABD

Nuremberg Mahkemesi Film Konusu

Soğuk savaş sürmektedir ve birçok insan II. Dünya Savaşı’nda yaşanan acı olayları unutmak istemektedir. Suçları hakkında hiçbir şüphe olmamasına rağmen politik baskılar nedeniyle tereddüt geçiren yargıç Haywood, II. Dünya Savaşı’nda Nazi eylemlerini yasal hale getiren dört yargıç hakkında en doğru kararı vermek zorundadır.

İkinci Dünya Savaşının bitiminden sonra görülen Nürnberg davası…

Nürnberg Davası, 8 Ağustos 1945’te Londra Antlaşması ile oluşturulan Uluslararası Askeri Mahkeme tarafından Nasyonal Sosyalist Parti’nin (Naziler) önde gelen 22 üyesinin Üçüncü Reich’ın önemli devlet adamları ve subaylarının savaş suçlusu olarak yargılandığı dava (20 Kasım 1945-1 Ekim 1946).

Mahkemenin verdiği 12 ölüm cezasından (H. Göring, M. Bormann, J. Ribbentrop, E. Sauckel, A. Seyss-İnquart, A. Rosenberg, W. Frick, J. Streicher, H. Frank, A. Jodl, E. Karltenbrunner) 10’u yerine getirildi. H. Göring intihar etti, M. Bormann gıyabında idam cezasına çarptırıldı. H. Schacht, V. Papen ve H. Fritzche aklandı. Öteki suçlulardan R. Hess, E. Raeder, W. Funk, yaşamboyu; K. Neurath, K. Dönitz, Schirach, A. Speer 10-20 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldılar. Mahkeme sanıkları, barışa ve insanlığa karşı suçlarından çeşitli cezalara çarptırdı.

***

Nürnberg Duruşması filmi Nazilerin de kullandığı eski bir Alman askeri marşı ile başlıyor ve marşta şu sözler geçiyor: Bizler yürüdüğümüzde Alman kapılarından çıkacağız … yarın geleceğiz ve yine buluşacağız, bu yüzden güzelim yeşil bir ıhlamur ağacının altında (bayrağı) dalgalandır ve şarkı söylemeye devam et!

Bu epik marş ile film başladığı sırada kadrajda kocaman bir Nazi Swastika sı vardır. Marş bitimine yakın yukarıdaki sözler söylenince Swastika birden havaya uçurulur. Görüntülerdeki sahne, bunun film kurgusu değil gerçek bir görüntü olduğu görülüyor.

Nürnberg’de Hitler’in meşhur mitinglerini yaptığı meydanda bulunan bu devasa Swastika,  Amerikan askerlerince epik bir şekilde yok ediliyor.

Tarih ironilerle dolu gerçekten de bugün Nürnberg mitinglerinin yapıldığı meydan ağaçlandırılmış ve yeşillendirilmiş durumda. Sevgililer buluşup ağaçların altında şarkılar söyleyebilirler fakat Nazi bayraklarını bugün kolay kolay dalgalandıramazlar. Çünkü bunun Alman kanunlarınca sert yasal yaptırımları vardır.

Nürnberg Davası Filmi başladığında, 1948’e ait Nürnberg’in yerle bir olmuş görüntülerine şahit oluyoruz.

Amerikalı yargıcımız Haywood Amerika’dan yeni gelmiştir ve yerleşeceği eve gitmektedir. Yıkıntılar arasından mahvolmuş bu şehirden geçerken şöyle bir ifade kullanır;

“This is where the nazi meetings held isn’t it?” Yanında oturan senatör de hepsi buraya geldi” der.

Hitler, Goebbels, herkes! Almanya’nın her tarafından, Alman şoför Schmidt gergindir süratle yargıcı evine bırakmak ister ve her önüne gelene korna çalar bu onda daha önceden kalmış olan tahammülsüz disiplininin bir göstergesi olsa gerektir. Yargıcımız ani bir kornayla havaya zıplar kornayı bu denli patlatmasının lüzumu var mı? diye sorar, senatör de şoförün kulağına eğilir ve kornayı bu denli çalmasının lüzumsuz bir şey olduğunu söyler. Schmidt de derin bir nefes alır doğrulur ve kibarca arabasını sürmeye devam eder.

Yargıcın kaldığı ev eski bir Nazi Generaline aittir. Kendisi ülkesi için kahramanca çarpışırken ölmüştür, ülkesi için her şeyi yapmayı göze almıştır fakat Hitler’in yaptığı şeylerden aslında haberi yoktur. Bunu filmin devamında yargıcın mutfakta ev sahibi kadının evde kalan eşyalarını almaya geldiği sırada onunla tanışması ve sonrasında yarı romantik geliştirdiği ilişki sırasında aralarında geçen diyaloglardan öğreniyoruz.

 

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.