Dolar 34,4910
Euro 36,3975
Altın 2.965,97
BİST 9.261,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 19 °C
Çok Bulutlu

Günün Kitabı | Mesnevî | Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

18.08.2022
416
A+
A-
Günün Kitabı | Mesnevî | Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî

Kitap değerlendirme yazarı: Ali İhsan Dilmen

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin altı ciltlik Farsça eseri. Mesnevî, doğu klasik edebiyatında, uyakça müstakil beyitlerinin, ikişer mısrası kafiyeli olan bir nazım türüdür ve muhtelif şairlerin neşrettikleri birer “Mesnevî” vardır.

Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî yaşadığı çağdan bu güne mesajını iletmektedir. O ölmüştür, ama eserleri hala yaşamakta insanlık âlemine katkı sunmaktadır. Birçoğumuzun onun sözlerinden, şiirlerinden, hikâyelerinden etkilendiği, gündelik hayatımızda istifade ettiği aşikâr.

Mesnevi Doğu klasiklerindendir

Mesnevi içeriğiyle ama az ama çok hayatımızda var ve birçok konuda esin kaynağımız.

Modern dünyanın insanı haddinden fazla yücelttiği adeta “Sen, sen, sen!” diye şımarttığı, hatta ilahlaşma konumuna yükselttiği günümüz dünyasının aksine Mevlana bize “Olgun başaklar gibi olmayı, ben demekten, kendini yüceltmekten” vazgeçmemizi fısıldamaktadır.

Fısıldamaktadır diyorum, zira Mevlana’ya yakışan üslup budur.

O edep içinde davranmayı, muhatabına hikmetli sözle ve söylemek istediğini bir hikâye ile anlatmayı, kıyas yaparak pekiştirmeyi tercih etmiştir.

 

Kitaptan Alıntılar

“Şimdi o sert sesin hikâyesini dinle!

O talihli o sesle yerinden hareket etmedi.

‘Niçin korkayım? Bu, bayram davulu gibidir. Davul korksun darbe ona geldi’ dedi.

Ey kalpleri bulunmayan boş davullar!

Can bayramından kısmetiniz, sopa darbesi oldu.

Kıyamet bayram oldu, dinsizler davul.

Biz bayram yapanlar gibiyiz, gül gibi gülüyoruz.

Şimdi dinle! Bu davul nasıl seslendi?

Talih yemeği kazanı nasıl pişiyor?

O görmüş adam davulu işitince, ‘Gönlüm bayram davulundan nasıl korkar?’dedi.

Kendi kendine dedi:’Gönül, dikkat et! Titreme; bundan kesin inancı olmayan kötü gönüllülerin canı öldü. Benim Haydar gibi ülke kazanmam ya da bedenimi kaybetmem zamanı geldi.'”

 

(Mesnevi 1.Cild.)

Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz.   http://yaziatolyesi.com/   Editör: Hatice Elveren Peköz   Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com   GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.