ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Flanöz Şehirde Yürüyen Kadınlar | Lauren Elkin

02.04.2020
1.149
A+
A-
Günün Kitabı | Flanöz Şehirde Yürüyen Kadınlar | Lauren Elkin

Aslen New York’un çevre banliyölerinden birinde yetişmiş olan editör Lauren Elkin, büyürken çevresinde hiç kimsenin önemli bir neden olmadıkça bir yerden bir yere yürümediğini, iki sokak aşağıya bile arabayla gidildiğini hatırlıyor. Bunu o zamanlar tuhaf bulmazken, Paris’e taşındığında insanların yürümeyi ulaşım ve bazen sadece zevk için kullandıklarını görmüş. Yürüme deneyimi ile ilgili ilk düşünmeye başladığında, yürürken yaşanan izlenimlerle zenginleşen içsel deneyimlerin daha önce kimse tarafindan keşfedilmediğini sanmış, bu durum ona heyecan vermiş. Konu hakkında derinleştiğinde, yürüyeni adlandıran bir isim3 olan “flanör”e rastlamış. Genel olarak bu tanımın “Paris’in pasajlarında amaçsızca dolaşan erkek” anlamına geldiğini, Balzac’a göre; “şehirle olan deneyimini eserlerine aktaran sanatçı” tanımını içerdiğini, Baudelaire’in ise ” kalabalıklarda sığınak arayan sanatçı” olarak tanımladığını görmüş.
Elkin, erkekler için kullanılan “flanör”ü, dişileştirerek “flanöz”e çevirmiş. Bu kelimeyi daha çok şehirlerde bulunan, aylak, salınarak etrafı, gözlemleyen kişi anlamında kullanıyor.

Yazar, kadınların sokakta yürümesinin, özgürlüğünün bir parçası, kimi zaman potansiyelini ortaya çıkarmanın şartlarından biri olduğunu iddia ediyor. Kendisinin, Virginia Woolf, Jean Rhys, Martha Gellhorn, Joan Didion, Agnes Varda, Sophie Calle gibi yazar – sanatçıların, Paris, Londra, Tokyo, Newyork ve Venedik şehirlerinde yürürken yaptıkları gözlemlerin yaratıcılık süreçlerine ne şekilde etkide bulunduğunu gözler önüne seriyor.
Tür olarak deneme diyebileceğimiz, zaman zaman anı ve biyografiyi de andıran kitap, yazarın samimi diliyle kimi zaman roman tadı veriyor. Kitapta yürümeyle ilgili başka bir kitap olan “Yol Aşkı, Yürümenin Tarihi” (Rebeca Solnit) kitabindan alıntılar var. Ve yürümek ile ilgili bir metin okumak isteyenlere öncelikle onu öneririm. Bir de Le Breton’un “Yürumeye Övgü” kitabını.
61/120

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.