ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Günün Kitabı | Düşlerin Çığlığı | İbrahim Ülger

10.03.2021
1.226
A+
A-
Günün Kitabı | Düşlerin Çığlığı | İbrahim Ülger

Çağdaş Rus romanının çeşitliliğini, hiç bir şey, Fransa’da aynı zamanda yayımlanan iki roman, ‘Vladimir Dudintsev’in “ İnsan Yalnız Ekmekle Yaşamaz”ı ile ‘Boris Polevoy’un “Altın’ı kadar iyi anlatamazdı. Bu kitaplardan birincisi üzerine koparılan gürültüler, siyasal heyecanlara düşkün okurları ikinci kitaptan uzaklaştıramayacağı gibi, “… Ölmeyen Toplumcu Gerçekliği…” vurgulanmasına bir anlamda, okurları yakınlaştırmıştır!

“… Varsayalım ben suçluyum, kötüyüm, hainim. Suç bireyseldir. Benim suçumdan ötürü size zulmetmeye ne hakları var? Kadınlara hakaret etme hakkını kimden alıyorlar? Anama, babama, size kötü davranmalarına gerek var mı? …” (**)-(sy.225).

“… Toplumcu Gerçeklik…” Romanı, bilimsel anlamda yazdığı kurgusallıklarla salt üst paragrafla biraz anlatmaya çalıştım. Ayrıca kitaptan alıntısı olan pasajı kısa tuttum. Çünkü bu kitap hakkında söylenecek o denli sözlerim var ki… Açıkçası anlatımlara ağırlık vererek, alıntılara açıklamalarımı boğmak istemedim!

Sanatta biçim içerik ilişkisi üzerine yapılacak her tartışma ilk bakışta gereksiz bir zahmet gibi görünebilir. Çünkü sanatı yalnızca bir biçim oyunu gibi görenler, hiç duraksamadan, sanat biçimdir deyip kestirip atarlar. Buna karşılık, sanatı belirli bir içeriğin sonucu sayan içerikçiler ise sanat içeriktir diyerek konuyu artık kesinlikle kapattıklarına inanırlar…

Oysa ; ‘Düşlerin Çığlığı’ kitabını, içerikleri bir roman tadında ve felsefi yükselmelerle okuruna aktardığı duygu selinde yazar ‘İbrahim Ülger’ düşüncelerini tam olarak da üst paragrafa göre vurgulamıştır! Çünkü sayfa ve anlatım ile konu bütünlüğüne baktığımda akıcı bir üslup ve bellekte enteresan diyebileceğim duyguların yüklü olduğunu görüyorum. Bu nedenle ‘Ülger’ bu kitabında; okurun düşünceleri tasavvur ederken, nicelik az ve nitelik varsıllığında pekiştirmeyi, adeta yazımında ön plana almış!

Gerçek şu ki, biçim-içerik tartışması yüzyıllardır yapıla gelmiş, günümüzde de yapılmakta ve yapılmaya devam edecektir. Çünkü biçim içerik tartışması, basit bir, yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar bilmecesi olmaktan uzaktır. Eğer hala aynı şey, değişik toplum ve kültür koşullarında değişik çağlarda tartışılmaya devam ediliyorsa, bu şeyin bir başka şeyin göstergesi olması gerekir. Acaba neyin göstergesi?

Bu tür soruların yadsınamayacağı ve bilgi dağarcığınıza yeni ufuklar yükleyecek, yanıtları da çoğaltacak bir kitap ‘Düşlerin Çığlığı’…

(*) ; ‘Düşlerin Çığlığı’ / İbrahim Ülger

(**) ; Kitaptan alıntı

(***) ; Ulak Yayınları / Doğu Kitapevi

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.